Ugrás a tartalomra

Újabb lakossági fórum az Andor utcáról

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. február 15. kedd 19:37
A Görögszőlő és Andor utcák forgalmi rendjének megvitatására hívta össze az önkormányzat azt a hétfői lakossági fórumot, amin környékbeli és nem környékbeli érintettek is részt vettek.
Fotók: Mocsári László

A Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában tartott két és fél órás tanácskozás közvetlen előzményét az a 2020 januári városvezetői döntés szolgáltatta, melynek értelmében a Görögszőlő és az Andor utcák a belváros irányába egyirányúvá váltak. Az akkor lefektetett kompromisszum szerint az utóhatások feltérképezésére forgalomszámlálás következett: az áthaladó gépjárművek mért számainak tükrében a szakemberek pedig néhány hónappal később úgy ítélték, az új szisztéma bevált. Még azon a tavaszon tartottak egy újabb lakossági fórumot, ahol erről beszámoltak.

A fórumon jelen volt Juhász János, az MVK Zrt. villamosközlekedési igazgatója is

A fórumot megnyitó Badány Lajos alpolgármester emlékeztetett: a tárgyalt városrész forgalomszabályozásának kérdése hosszas évekre nyúlik vissza, aminek a megoldása – meglátása szerint – azért is rendkívül bonyolult, mert Miskolc egészére hat ki.  – A város szűkös anyagi körülményei ellenére is elkötelezett a mikromobilitási formák mellett – szögezte le az alpolgármester, aki a konkrét témán túlmutatóan azt is megjegyezte, hogy éppen emiatt szeretnének majd a Szinva mellett megépíteni egy „zöld folyosót”. 

A Városüzemeltetési és Műszaki Osztály műszaki koordinációs ügyintézője szerint is a teljes város forgalmi vérkeringését kell figyelembe venni egy-egy ilyen intézkedéskor – nem tagadva, hogy az általa gyűjtőutakként hivatkozott Görögszőlő és Andor utcákon a reggeli órákban érzékelhetően megnövekszik a forgalom. A Városháza azért is tartja szükséges megoldásnak a jelenlegi forgalmi rendet – ecsetelte Fodor Attila –, mert ha visszaállítanák a korábbi állapotot, akkor azzal a Görögszőlőre és az Andorra merőlegesen futó, úgynevezett lakóutcákat lehetetlenítenék el ismét.

„Nem csupán egy utcarész, hanem a város egészének érdekét is figyelembe kell venni!”

Hozzátette: a Diósgyőr felől érkező forgalom egy részét hivatott „megtörni” az a Torontáli és Nemzetőr utcák közötti fordított irányú útszakasz, amely az autósokat eltereli a Győri kapu felé – ezzel is mentesítve a Görögszőlő és az Andor utcákat. 

Az érintett önkormányzati képviselő, Deák-Bárdos Mihály a személyes szerepét pedzegető lakossági felvetésekre többször nyomatékosította: szemben a korábbi kezdeményezéssel, a lakók aktuális igényükkel elsőként nem őt, hanem a Városházát keresték fel. A képviselő úgy fogalmazott,  ő olyan szakmailag indokolt döntést szeretne, amelyet a lakók többsége is támogat.

A fideszes politikus a városrész önkormányzati képviselőjeként volt jelen

Kunhalmi Zoltán több ízben is felszólalt az eseményen. A Kerékpáros Miskolc Egyesület (KME) elnöke sérelmezte, hogy őket a fórumra hivatalosan nem hívták meg, és azt mondta, hogy az egyesület szerint az egyirányúsítás az autós közlekedést ösztönzi, míg a kerékpárost megnehezíti.

Az egyeztetésen a lakók között sem volt egyetértés, a legmarkánsabb ellentét a lakóutcákon és a gyűjtőutakon élők között mutatkozott meg. Előbbiek a hatályos közlekedési rendben látják annak egyedüli garanciáját, hogy a belvárosba zökkenőmentesen eljuthassanak. Mindeközben a Görögszőlő és az Andor utcákon élők inkább a jelenlegi helyzet megváltoztatását szorgalmazták, a megnövekedett forgalom csillapítása mellett pedig az autósokra vonatkozó sebességkorlátozás szigorúbb betartatásában és kikényszerítésében látnák a megoldást. 

A légkör az első perctől feszült volt, az indulatok nem sokáig maradtak lefojtva...

Fodor Attila végezetül bemutatta a megjelenteknek azt az úttervezőt és közúti biztonsági auditort, aki független szakértőként a tárgyalt utcarészeken végzett vizsgálatokat. Erki Zoltán szakmai álláspontját összegezve elmondta: a fennálló forgalomtechnikai állapot az adottságokhoz képest a legjobb megoldás, mindazonáltal további javaslatok (például fekvőrendőrök kihelyezése) figyelembevételével lehet még rajta finomítani.

További hírek

Olvasnivaló