Ugrás a tartalomra

Újabb munkaerő-kölcsönző céggel gyarapodott a város

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 13. szerda 16:08
A Zsolcai kapu 1. szám alatt nyitotta meg miskolci irodáját a WHC Csoport a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei munkaerőhiány enyhítésére.
Miskolccal együtt immár tizenegy magyar telephelyű irodájuk van | Képgaléria: Mocsári László

Hazánk egyik legnagyobb magyar tulajdonú, országos irodahálózatot működtető HR-szolgáltató vállalata, a WHC Csoport ezúttal Miskolcon nyitotta meg kirendeltségét. Az ott dolgozók remélik, a helyi jelenlétnek köszönhetően a WHC közvetlen és szoros együttműködést lesz képes kialakítani a régióbeli vállalatokkal, illetve gyorsan és rugalmasan tud majd reagálni a munkaerőpiaci igényekre.

Megyénk munkaerőpiacán – a cég szakemberei szerint – évek óta a gyártó cégek a legaktívabb foglalkoztatók. Ezen belül az autóipari, vegyipari és elektronikai termékeket gyártó vállalatok dominálnak. Az utóbbi években sorozatosan jelentek meg a térségben újabb és újabb foglalkoztatók, melynek köszönhetően folyamatosan bővült az itteni munkaerőpiac, ezzel pedig megnövekedett a munkaerőigény – vélekedtek a szakértők.

A teljes országot lefedve több mint háromszáz partnerük és ezer betölthető munkakörük van

A WHC 1990-ben alakult, mely azóta Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő HR-szolgáltatásokra specializálódott vállalkozása. Tevékenységeit folyamatosan bővítve mostanra már tizenkét magyar telephelyű, valamint négy határon túli leányvállalatot működtet, ahol olyan teljeskörű HR-szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek, mint munkaerő-közvetítés, munkaerő-kölcsönzés, valamint diák-, nyugdíjas- és kismama-szövetkezeti foglalkoztatás, HR-outsourcing és bérszámfejtés.

– Cégünk portfóliójának valamennyi elemével igyekszünk kiszolgálni a megyei igényeket, és enyhíteni a munkaerőhiányt. A térségben elsősorban a fizikai munkaerőkölcsönzés és -közvetítés terén dolgozunk együtt partnereinkkel. Készséggel állunk rendelkezésre azonban a szellemi pozíciók, továbbá a nyugdíjas, a diák- és a kismama-szövetkezeti foglalkoztatásra vonatkozó igények teljesítésében is – hívta fel a figyelmet Vizsolyi Dalma, a WHC Csoport Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi vezetője.

– Úgy látszik, nem dolgoztunk hiába: végre elértük azt, hogy egy nyugat-magyarországi cég Miskolcon terjeszkedjen – kezdte beszédét a polgármester. Veres Pál emlékeztetett, a Nagy-Miskolc Programot éppen azért fogalmazták meg annak idején, hogy a város életkörülményei javuljanak, megtartóereje erősebbé váljon. Kifejtette: az aktív korosztályokat a munkalehetőség, a lakhatás és a szabadidő eltöltésének a biztosításával lehet itt tartani. A munkahelyeknek éppen ezért minőségieknek kell lenniük, amennyiben mindenki a képzettségének és adottságainak megfelelő állást tudja betölteni.

„Vissza kell hoznunk azokat a munkavállalókat, akik elmentek innen!”

A borsodi vállalatok elsősorban betanított, szakképzettséget nem igénylő fizikai munkaerőt keresnek, mint például gépkezelő, hegesztő és szerelő – pályakezdő és gyakorlott kollégákat egyaránt. Emellett a szakképesítéssel és tapasztalattal rendelkező technikusok hiánya is jelentős: ilyenek például a szerszám- és gépkarbantartók, technológusok, gépbeállítók, elektronikai műszerészek.

Az utóbbi időszakban az egyre növekvő számú új beruházásnak köszönhetően folyamatosan bővült a munkaerőpiac Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Csöbör Katalin szerint is. Az újonnan megválasztott országgyűlési képviselő hozzátette: a folyamatban lévő tárgyalások fényében csaknem ötezer új munkahely létrejöttére számíthat a térség a közeljövőben. 

A WHC a partnereinél felmerülő munkaerőigényt a helyi toborzás mellett többek között szomszédos országbeli munkavállalókkal igyekszik kielégíteni, úgy látják, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ukrán határ közelsége miatt a szomszédos ország munkavállalóinak foglalkoztatása évek óta intenzíven jelen van.

A WHC külföldi jelenléte Ukrajnára is kiterjed: 2014 óta toboroznak munkavállalókat az országból

Hazai tevékenysége mellett a WHC Csoport évek óta aktívan építi külpiaci jelenlétét, így tizenegy magyar kirendeltségből álló magyarországi irodahálózata mellett ma már Ausztriában, Szerbiában, Szlovákiában és Ukrajnában is működtet saját leányvállalatot, helyi kirendeltségeket. A közelmúltban megvalósult nemzetközi akvizíciónak köszönhetően a cégcsoport további öt országban: Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában, Horvátországban, Montenegróban és Szlovéniában is piacra lépett, így a vállalatot immár Közép-Európa legnagyobb HR-szolgáltatói között tartják számon.

– A körülmények jelenlegi állása alapján arra számítunk, hogy az ukrán menekültek potenciális munkavállalói rétege csupán átmenetileg fog megmutatkozni a magyar munkaerőpiacon, illetve, hogy hazánk munkaerőpiaci mutatószámait ez a folyamat nem fogja nagyságrendekkel megváltoztatni – osztotta meg előrejelzéseiket Göltl Viktor. A WHC Csoport ügyvezetőjének helyzetértékelése alapján Magyarország gazdasági növekedése és az új beruházások miatt egyre nagyobb számú munkaerőre van szükség, melynek megoldására országon belül már aligha van lehetőség, így szükséges a határokon túlra kitekinteni. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!