Ugrás a tartalomra

Újra szem elé került egy fontos életmű

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. július 31. péntek 09:17
Tizeshonvéd dalokkal avatták az emléktáblát.

Felavatták Szent-Gály Gyula emléktábláját a Thália-házban. A miskolci 10. honvéd gyalogezred árváinak és özvegyeinek patrónusát megörökítő bronz féldomborművet Rudolf Ilona formálta korabeli képek alapján. A szolnoki bronzöntők által öntött műtárgyat falra írt szöveg övezi: a látogatók elolvashatják, miért vált kiemelkedővé a város számára Szent-Gály Gyula emlékezete. A kiváló polihisztor – bár csak 10 évig élt itt – erős csomókkal kötődik a városhoz. Az esemény közös szervezés volt: a Herman Ottó Múzeum Történeti Tárának és a Színész Múzeumnak az együttes munkája mentén valósult meg.

Fotó: Végh Csaba

– Fontos, hogy megemlékezzünk azokról a miskolci polgárokról, akik a városért egykor sokat tettek, de esetleg nem megfelelő odafigyeléssel foglalkoztunk velük – mondta ünnepi beszédében Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki hozzátette, szeretné, ha feltárásra kerülnének azok a személyek, akiknek munkássága máig tartó hatással bír, emlékük mégis elhalványult az évek alatt.

Otthon a zenében

A szervezők úgy fogalmaztak, ismét szem elé került egy fontos életmű. Hajdú Ildikó, a Történeti Tár vezetője is méltatta Szent-Gály Gyula munkásságát. – Ami számunkra elsődlegesen fontos, hogy Miskolc zenei kultúrájának egyik alapító atyját tisztelhetjük benne. Érdemei miatt a mai napig emlékezünk rá.

Az esemény végén a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának dalárdája adott elő néhány tizeshonvéd nótát, megidézve az I. világháború időszakának nehézségeit és azt a szellemiséget, amiért a híres miskolci gyalogezred bemasírozott a város történelmébe.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!