Ugrás a tartalomra

A városközpontok sorsát nem bízzák a véletlenre

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. január 27. péntek 14:46
A városrészek központjait érintő fejlesztésekről egyeztetett Szopkó Tibor alpolgármester és Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok Szunyogh László főépítésszel péntek délelőtt.
Fotók: Juhász Ákos

Miskolc egyik sajátossága Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok szerint, hogy számos olyan városrész-központtal rendelkezik, melyek szerves gócponttá fejlődtek az idők során.

– Ezért tartjuk fontosnak, hogy ezekben a városrészekben olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik az ott élők mindennapjaira is kihatnak, és ne pedig látványberuházásokkal legyen tele Miskolc – húzta alá a képviselő, majd folytatta: mivel a tavaly ősz folyamán megtartott helyszíni fórumok társadalmasító jellegét továbbra is fenn szeretnék tartani, így a jövőben is arra fognak törekedni, hogy a tervezési szakasz lezárulta után is legyen még beleszólásuk az érintetteknek a folyamatba.

Ehhez pedig minden adott, ugyanis Szopkó Tibor szerint a hosszú és komoly csapatmunkát követően a város részéről nincs akadálya az uniós források felhasználásának – miután a kormányzat a közelmúltban elfogadta Miskolc Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját. Ennek köszönhetően – számolt be az alpolgármester – az önkormányzat jelentős forrást nyert el arra, hogy a következő uniós fejlesztési ciklus beruházásait, köztük a városközpontok fejlesztésére vonatkozóakat is előkészítse.

– Minden stratégia annyit ér, amennyit fizikailag meg tudunk ebből valósítani. Fontos számunkra, hogy ne csupán élhető, hanem élő beruházásokkal gyarapodjon Miskolc – hangzott el a városvezetőtől, aki kiemelte: a fejlesztések fókuszában éppen ezért a részvételiség és a fenntarthatóság mellett az emberközeliséget és emberközpontúságot is beemelték.

A most megkapott százhúszmillió forint persze óriási segítséget nyújt a városnak, ám előreláthatóan még ennél is többe fog kerülni, hogy a tényleges munkáig eljussanak. Szopkó Tibor emlékeztetett: a város már eddig is jelentős tételt fordított a városközpontok fejlesztésének előkészítésére, hogy addig is előrehaladhasson a folyamat.

– A mindenkori városvezetés általában előszeretettel fókuszál a város központi helyeire és főbb turisztikai desztinációira – állapította meg Miskolc főépítésze. Szunyogh László levezetése alapján ugyanakkor sok esetben évtizedek óta nem történtek érdemi felújítások ott, ahol véletlenszerűen alakultak ki városrész-központok.

Ismertette még: lesz, ahol egy teljes teret újítanak fel, és olyan is akad majd, amikor csak valami apróságon módosítanak. Ám miután a TOP-os projekt a zöldterületek fejlesztéséhez sorolt, így a szokott betonburkolatoktól vélhetően jó pár esetben elköszönhetünk majd. A cél az – ecsetelte Szunyogh László –, hogy az ott lakók a bőrükön érezzék a változást: történt valami az érdekükben, velük együtt kigondolva.

Mint arra az egyeztetésen a szakember és a politikusok felhívták figyelmünket: egyelőre nem tudni, hogy a kivitelezéshez szükséges EU-s források mikor nyílnak meg a város előtt, ám készülve arra, hogy mindez bekövetkezik, a fiókokat kész tervekkel szeretnék addig is feltölteni, hogy már csak elő kelljen venni azokat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!