Ugrás a tartalomra

Visszakerültek a virágfák a Széchenyi utcára

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2021. május 27. csütörtök 14:11
Bartha György: megszűnt az a sivárság, ami 2010 és 2019 között jellemezte a sétálót.

A Szent István tér zsongott csütörtök délelőtt: sétáló emberek jöttek-mentek, ketyegett a virágóra, a tíz év után visszatelepített virágfák muskátlijait lebegtette a szél, és még egy Jerusalema videó is készült a Miskolc felirat előtt. Ebben a tavaszi hangulatú környezetben tartotta meg közös sajtótájékoztatóját a Velünk a Város frakció két önkormányzati képviselője: Bartha György és Simon Gábor.

Fotó: Mocsári László

– A jelenlegi városvezetés komolyan veszi a zöld kérdéseket – vezette fel mondanivalóját Simon Gábor. – A zöldítési programban 5 év alatt 10 ezer fa elültetése volt a kitűzött cél. Tavaly, a pandémia ellenére is sikerült 2 ezer fát elültetni a város közterületein, ezzel tartva az éves tervet. Emellett újra kikerültek a sétálóutcára azok a virágfák, amik 2005-ben váltak a belváros díszeivé, de 2010-ben eltűntek. Történt ez annak ellenére, hogy a városlakók a szívükbe zárták a főutcát színesítő kaspókat.

A Velünk a Város frakcióvezetője elmondta, első körben 22 virágfát telepítettek vissza. – Mindegyik virágfa helyzetét úgy határozták meg, hogy ne veszélyeztesse a biztonságos közlekedést. A városlakók már láthatják őket, de reméljük, hogy a nyár folyamán a turisták is kedvüket lelik majd bennük. Úgy gondolom, a virágfák sokkal szebb, sokkal kellemesebb környezetet teremtenek a főutcán.

Simon Gábor megemlítette, hogy a 2010 előtti városvezetésnek már volt egy sikeres kezdeményezése a belváros virágosítására. – Ha valaki vállalta, hogy virágokat gondoz az ablakában, erkélyén, akkor a Városgazda elkészítette az ehhez szükséges balkonládákat. Bartha György képviselőtársammal kezdeményeztük ennek a hagyománynak az újraélesztését is. Persze a város közterületeinek gondozása is fontos: a napokban megkezdődik az egynyári növények telepítése: összesen 55 ezer virágot ültetünk el a következő hetekben.

Bartha György szintén úgy véli, hogy szívderítő látvány a virágzó sétáló. – Mára megszűnt az a sivárság, ami 2010 és 2019 között jellemezte a Széchenyi utcát. Hogy mi volt a virágfák eltávolításának valódi oka, már nem tudjuk meg.

A virágosítással kapcsolatban az önkormányzati képviselő példaként hozta fel a saját választókörzetét.

– A volt Otthon étterem előtti téren már gyönyörűen nyílnak a kitelepített növények. Tettem egy saját kezdeményezést is: Észak- és Dél-Kiliánban azok a lakosok, akik igényelték, kaptak virágokat, amiket szintén kiültethettek. A petúniák és futómuskátlik pedig megszépítik a lakótelepeket.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!