Ugrás a tartalomra

Zelenszkij: az oroszok a tűzszünet alatt fegyvert vinnének a fronthoz

hvg.hu
Utoljára módosítva
2023. január 06. péntek 08:39
Az ukrán álláspont szerint cinikus az oroszok az ortodox karácsonyra időzített tűzszünete, hiszen december 24-25-én, valamint újév napján is bombáztak.
Karácsony Moszkvában (fotó: traveltriangle.com)

„Az oroszok a karácsonyt arra akarják felhasználni, hogy megállítsák az ukrán előrenyomulást a Donbaszban. Eközben ők felszerelést, lőszert és mozgósított embereket hozhatnának közelebb az állásainkhoz. Hova vezetne mindez? Még több áldozathoz” – mondta az Euronews beszámolója szerint Volodimir Zelenszkij szokásos éjszakai videóüzenetében arra, hogy Vlagyimir Putyin egyoldalú tűzszünetet rendelt el január hatodikára és hetedikére.

Reagált a a tűzszünet ötletére Charles Michel, az Európai tanács elnöke is. Michel szerint „van egy agresszor: a Kreml és van egy áldozat: az ukrán nép. Az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és a biztonság helyreállítására. Az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hamis és képmutató, mint az illegális és groteszk annexiók és az azokat kísérő népszavazások”.

Putyin eredetileg Kirill pátriárka kérésére döntött a tűzszünet mellett, az ukrán vezérkar viszont azonnal cinizmussal vádolta az orosz elnököt, hiszen az orosz sereg december 24-25-én, valamint újév napján is ukrán városokat bombázott. „Tíz hónap népirtás, több száz ukrán templom lerombolása után nem késő már a Kremlben Istenre gondolni?” - tette fel a kérdést még csütörtökön az ukrán védelmi minisztérium.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!