Ugrás a tartalomra

Zempléni Fesztivál: újabb tíz felejthetetlen nap Tokaj-Hegyalján

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 16. péntek 09:02
Gazdag és színes programkínálattal várja látogatóit Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye, az idén 28 éves Zempléni Fesztivál.
Fotó: Nagy Károly Zsolt

A 60 programból álló rendezvénysorozat augusztus 9-18. között magas színvonalú komolyzenei koncertekkel, irodalmi esttel, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget, és az ország más vidékéről vagy külföldről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat. 

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett egy tucat más zempléni település szabadtéri helyszínei és legszebb műemlékei adnak otthont a legkiválóbb magyar szólisták, népszerű együttesek és külföldi vendégművészek produkcióinak. A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint tíz pincészet, köztük a Fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

A Zempléni Fesztivál programját idén is az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó események teszik még különlegesebbé. Az augusztus 9-i Nyitókoncerten Rákóczi Ferenc emléke előtt is tisztelegnek, de a Liszt Ferenc Kamarazenekar 16-ai koncertje Kassán a Rodostói-ház udvarán már egészében az Emlékév eseménye. Ezzel a hangversennyel  magát a várost is köszöntik, hiszen 650 éve, 1369. május 7-én Nagy Lajos király személyében uralkodó Európában elsőként Kassa városának adományozott címerlevelet.

Széphalmon, a Magyar Nyelv Múzeumában az Ady Endre emlékére összeállított „Így szerettek Ők” című estet láthatják; többek között olyan neves színészek tolmácsolásában, mint a Bröll Adélt megszemélyesítő Kéri Kitty és a költőfejedelem szerepében megszólaló  Köszegi Ákos.

Sátoraljaújhely Városháza udvarán a Budafoki Dohnányi Zenekar, Hollerung Gábor vezényletével a szó legnemesebb értelmében szórakoztató programmal – divertimentókkal és Egy kis éji zenével várja közönségét augusztus 10-én, szombaton; majd másnap a Díszteremben egy különleges hangulatú Kávéuzsonnát kínálnak, ahol a főszerplő Bábel Klára hárfaművész lesz.

Szerencsen augusztus 13-án a Postmodern Jukebox mintájára alakult formáció: a SwingGirls lép fel, kíséri a Studio11; 14-én Tokajban pedig Szécsi Pál emlékére, illetve dalaiból rendeznek koncertet.

A Zemplén Néptánfesztivállal közös szervezésben, szintén Sátoraljaújhelyen, augusztus 16-án este a Városközpont Szabadtéri Szinpadán vendég a 35 éves „Szarka Tamás és a Ghymes”.

Folytatódik a hagyományos A megérthető zene sorozat, ahol Hollerung Gábor értő módon, karmesteri magyarázatokkal fűszerezve, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budafoki Dohnányi Zenekar és neves szólisták segítségével mutatja be Beethoven IX. szimfóniájának IV. tételét: az Örömódát.                                                  

Különleges, színvonalas kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak a látogatóknak az elmúlt években népszerűvé vált tematikus fesztiválnapok. Augusztus 10-én Tarcalon, 15-én Mádon, 17-én Tolcsván várják az érdeklődőket. A délutáni kamara- és gyerekprogramokon fellép a Theater Brass Miskolc, a Jazzterlánc, a Hurdy-Gang, odesszai kocsmadalaikkal Jávori Fegya és Dunai Tamás, a kíváló Faremido Operatársulat, az esti zárórendezvényeken pedig olyan népszerű együtteseket köszönthetünk, mint a Jazzation, a Swing a’la Jango, valamint  Lackfi Jánossal a Zempléni Fesztiválra érkező Fugato Orchestra.                    

Folytatják a nagysikerű Kirándulókoncertek sorozatát is. Az idei fesztiválon Hollóházára, és Pálházára, majd Taktaharkányba és Bekecsre, 14-én pedig Újhutára, a Kastélyszállóba és Erdőhorváti református templomába viszik el a közönséget. Ezeken a programokon olyan nevekkel találkozhatnak, mint az A’la cARTe Kamaraegyüttes, a Rosella régizenei együttes, az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Virtuózok nyertes Kökény Tamás, vagy Bizják Dóra és Megyesi Schwartz Lúcia.

A Grand Tokaj Zrt. szegi pincészetében és Hercegkúton a pécsi Borcanto Énekegyüttes vendégszerepel, a Nobilis Pincészet és Udvarházban a Vox Arborum fúvóstrió, a Patricius Borházban a Mynk Kvartett játszik.

A Szt. Efrém Férfikar 14-ei baskói koncertjét követően augusztus 15-én Sárospatakon a Basilica Minorban mutatja be Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére írt misztériumjátékát „Vita Eirenae” címmel. A koncert egyben a mű magyarországi ősbemutatója is lesz.

A térség legnagyobb, szabadtéri koncerthelyszínén a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 17-én FILMHarmonikusok címmel a legnépszerűbb filmzenékből készített összeállitást, a fesztivál kiemelt produkcióját élvezhetik az érdeklődők, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában. Az est karmestere: Hollerung Gábor.

A idei Zempléni Fesztivál záróhangversenyén Sárospatakon a Rákóczi vár udvarán a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar  immár nagyzenekarrá kiegészülve, kiváló szólistával Karasszon Eszterrel lép fel. A koncerten egy spanyol vendégkarmester, Ricardo Casero vezényel.

A Zempléni Fesztivál az a hely, ahol a klasszikus koncertek és kamaraprogramok mellett a Sárospataki Borteraszon minden este népzene és jazz szól. Fellép a Hurdy Gang és a Szikes Zenekar, a jazz műfajából a Nagy János Trió, a Rátonyi Róbert Trió és Csejtei Ákos,  az  Equinox, a Varga Bendegúz Quintet, Ausztriából az amerikai származású Philip Yaeger vezette Hunter, de itt lesz az idei Jazz Showcase két felfedezett formációja, a Senga és az Organism. A  Kodály Spicy Jazz pataki fellépése mellett Sátorljaújhelyen is vendégszerepel, a Henye Borbárban pedig az új  Binder Quartet játszik. A jazz-sorozat talán legvonzóbb koncertjén augusztus 11-én, vasárnap este Sárospatakon, a Rákóczi vár udvarán Szőke Nikolettát és a Káel Norbert Jazzical Triót üdvözölhetjük.

A Fesztivál idején hat képzőművészeti kiállítás nyílik Kassai Rovás Alkotóközösség Művészei összefoglaló címmel. A kiállítók között olyan nevek is szerepelnek, mint Szurcsik József Kossuth-díjas festőművész. Aki mind a hat helyszínt végiglátogatja, egy átfogó képet kaphat arról, merre tart ma az egyik legismertebb kassai alkotó csoport munkássága. 

A programokról részletes információ ITT olvasható, valamint a fesztivál facebook oldalán található.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!