Ugrás a tartalomra

Zeusz és a „feleségei” megérkeztek – már láthatjuk a miskolci állatkert első oroszlánjait

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. május 08. szombat 17:37
Új királya van a Miskolci Állatkertnek: két nőstény oroszlánnal az oldalán megérkezett Zeusz Nyíregyházáról. Picit még idegen nekik az új otthonuk, de hamar belakják, és minden bizonnyal sokan az ő látványukért látogatnak majd el Miskolcra és az állatkertbe.

Zeusz egy 10 éves hím oroszlán, mellette két, egyaránt 8 éves „feleség” vette birtokba az újonnan elkészült kifutót. Csütörtökön érkeztek meg az állatok királyai a Nyíregyházi Állatparkból. Ott is egy falkát alkottak, kölyköt is neveltek, így amikor megérkeztek, már nem kellett időt tölteni az összeszoktatással. Egymás társaságának biztonságában kezdhették el felfedezni az új otthonukat. Szombaton merészkedtek elő először a kifutóra, de kell még egy kis idő, mire teljesen megszokják azt – mondta el Veress Tamás, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetője.

Az új lakók az intézmény ökoturisztikai fejlesztésének keretében érkeztek Miskolcra. Ennek a projektnek számos eleme van: az afrikai fajokat bemutató terület egy új épülettel és kifutóval bővült, ahol immár a Száhel övezetet reprezentáló állatokat láthatnak az érdeklődők.

Új sétányon a Száhel bemutatóig

– A 38 éves történetünk során mindig nagy hangsúlyt fektettünk a környezeti nevelésre. Az a célunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a különböző természeti problémákra, illetve, hogy mit tehetünk ezek ellen. Manapság a leggyakrabban emlegetett globális környezeti probléma a klímaváltozás, aminek egyik legerősebb hatása, az elsivatagosodás az afrikai Száhel övezetben jelentkezik. Amikor lehetőségünk nyílt egy új bemutatóház felépítésére, akkor ezt a területet választottuk tematikának. Amikor pedig az állatfajokat választottuk ki, akkor természetes volt, hogy oroszlánokat mutassunk be; ezek az állatok minden állatkertben a legnépszerűbb lakók közé tartoznak – mutatott rá a gyűjteményi vezető, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a miskolci állatkertnek soha korábban nem volt még oroszlán lakója.

Már a kifutókon

Szombattól azonban már a kifutón is megcsodálhatjuk ezeket a tekintélyt parancsoló állatokat. Amint arról korábban beszámoltunk, a járványügyi szigorítások enyhülésével, a napokban a Miskolci Állatkert is megnyithatta kapuit a látogatók előtt. 

A kormány intézkedésének megfelelően május 1-jén a Miskolci Állatkert és Kultúrpark újra megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A nyitás azonban részben korlátozott, hogy a látogatók egészségét megóvják: kötelező az orrot és szájat eltakaró maszk használata, valamint lehetőség szerint a másfél méteres védőtávolság betartása is. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az állatkerti látogatás 18 éves kor felett védettségi igazolványhoz kötött. A jegyváltás ennek és a személyi igazolványnak a felmutatásával lehetséges. Nem tartanak látványetetéseket, azonban állatbemutatókon már részt tudnak venni az érdeklődők. A jó időnek köszönhetően a legtöbb állat is a külső kifutókban tartózkodik ilyenkor.

Az első „örökbefogadó”

Az intézmény ökoturisztikai fejlesztéséről Miskolc polgármestere osztotta meg a részleteket az oroszlánok érkezése kapcsán megtartott szombati sajtótájékoztatón. Veres Pál elmondta, a 419 millió forintos beruházás révén új fogadóközpont épült a látogatók számára, létrejött a Száhel bemutató épület (oroszlán- és sivatagihiúz-kifutóval), valamint felújították a Tigris-házat.

Az első „örökbefogadó" Miskolc polgármestere

– Miskolc számára az egyik kitörési pont a turizmus fejlesztése. Szeretnénk a négy önálló turisztikai desztinációnkat lehetőség szerint egy szintre hozni, és ezeket összekapcsolni – emelte ki.

Lillafüred, a Bükk kapuja pedig ebben kiemelten fontos, egyik állomása a páratlan természeti értékekkel rendelkező állatkert megújulása. – Az intézmény most új attrakcióval bővült, ami nemcsak a miskolciak, de az ide látogató turisták számára is új élményeket nyújt majd – mutatott rá Miskolc polgármestere, aki első „örökbefogadója” lett Zeusznak (ez a lehetőség a továbbiakban bárki előtt nyitva áll).

Új beléptetés és sétány

A 2020 februárjában indult projekt további részleteit Badány Lajos fejlesztési tanácsnok, önkormányzati képviselő sorolta. Felújították a kaput, új fogadóközpontot építettek, kialakítottak egy korszerű beléptetőrendszert, valamint ajándékboltot, tárgyaló- és oktatótermet, irodákat is. A látogatók számára vizesblokkokat építettek. Az épület energiaellátását korszerű napelemes rendszer biztosítja. Az Afrika-házhoz akadálymentes, térkővel kirakott sétányon jutunk el, de megújult a ház környezete is.

Komplex fejlesztés valósult meg a Miskolci Állatkertben

A régi megőrzésével

A nyitvatartás a nyári rend szerint alakul, az érdeklődőket reggel 9 óra és este 7 között várja a miskolci állatkert, a pénztár este 6-kor zár. A látogatók már a felújított bejáraton léphetnek be a területre. Erről Szunyogh László, Miskolc főépítésze beszélt. Elmondta, a bejárat átépítésének tervét örökül kapta, de civil szervezetek is felhívták a figyelmét arra, hogy a tervek új kapu építését tartalmazták.

– Teljesen egyet tudtam érteni azon felvetésükkel, hogy a miskolciak számára kedves ikonikus kapuzatot – amit ráadásul maguk a miskolciak társadalmi munkában építettek –, ha lehet, akkor meg kell őrizni. Komoly erőfeszítéseket tettünk, hogy megmaradhasson. Ez a döntés akár mottó is lehet: a városfejlesztésben úgy teremtünk értékeket, hogy a régieket igyekszünk megőrizni.

Gyorsan felfedezték a kifutót. | Mocsári László képgalériája

Jönnek még

Veress Tamás gyűjteményi vezetőtől egyébként megtudtuk, hogy a Száhel övezet más állatfajait is be fogják mutatni a Miskolci Állatkertben. Csehországban már várja egy sivatagi hiúz, hogy Miskolcra költözhessen. Lengyelországban pedig egy törpepapagáj csapat készülődik, már csomagolják a bőröndöt, és hamarosan ők is útnak indulnak hozzánk. A következő hetekben teljes egészében benépesül majd az állatkert új bemutatója, a Száhel.

A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése projekt 100 százalékban az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

További hírek

Olvasnivaló