Ugrás a tartalomra

Nem csak a sajtósok körében kedvelt a sajtos pogácsa – ez bizony magyar sláger!

Létrehozva
Egy elemzésben összeszedték a régió kedvenc péksüteményeit.
Kép
peksutemeny_fank_pixabay.jpg
Illusztráció. Forrás: pixabay

A magyaroknál a sajtos pogácsa a sláger a finompékárut vásárlók körében, a cseheknél a ketchupos hot dog, a horvátok és a szlovákok pedig a pizzás minire esküsznek – derült ki egy régiós elemzésből.

A hat országban jelen lévő Pek-Snack Csoport adatai alapján kirajzolódnak a különböző országokra jellemző ízek:

nálunk például kevésbé a ketchupos, inkább a mustáros hot dogot vásárolják, helyi kedvenc a túrós táska, míg a délszláv államokban a túrós termékek közül a sós verziók népszerűek, addig Horvátországban a nagy kedvenc a burek.

– Miközben a nemzetközi trendek, így a fánkok és a croissant-ok növekvő népszerűsége mindenhol jellemző, érdekes különbségek is kirajzolódnak az egyes országok között a legkedveltebb finompékáruk alapján – állapítja meg az elemzés.

A finompékáru-gyártó adatai szerint Magyarországon verhetetlen a sajtos pogácsa, de szintén nagyon népszerű a grissini (olasz kenyérrúd), valamint a barackos mini is.

– A régió más országaiban ettől eltérő sorrendet látunk: miközben a pizzás ízvilágot mi sem vetjük meg, a többieknél ez olyannyira népszerű, hogy az ilyen termékek rendre a legkeresettebbek között szerepelnek. Horvátországban, Szlovákiában és Boszniában is az egyik legkedveltebb termék a pizzás mini, míg Csehországban a szintén pizzás twister került az élmezőnybe. Švejk hazájában külön érdekesség, hogy egy „maxi”, tehát darabonként árult terméket imádnak: a ketchupos hot dogot vásárolják a legtöbben – sorolják tovább az elemzésben.

Lokális különlegesség a tepertős mini, amely Magyarországon az egyik legnépszerűbb termék a kategóriájában. Ugyanakkor a tepertő több piacon is megjelenik, ám ott más ízvilág jellemzi: míg a magyar vásárlók a fűszeres, pikáns verziót kedvelik, addig a bosnyák piacon a natúr, nagyobb tepertődarabos változat számít kedvencnek.

A pizzaszeletek közül a magyarok a kolbászosat szeretik a legjobban, hasonlóan a horvátokhoz. Ezzel szemben a szlovákoknál és a cseheknél a sonkás-kukoricás az első – amely egyébként nálunk is nagyon népszerű. Keresett a baconos-hagymás kenyérlángos is, amelyik a legtöbb országban felfért a kategória valamelyik dobogós helyére.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a finompékáru termékek piacán egyre meghatározóbbak a különböző fánkok – köztük a hagyományos alakú berliner fánk és az amerikai lyukas fánk (donut). Hazánkban a baracklekváros berliner a vásárlók kedvence.

Ez is érdekelhet

Lekvár is lehetne belőle – indul a pálinkaszezon
GasztroBelföldKultúraÉletmódEgészségSzabadidő
Ízek, aromák, illatok, lecsengés –számtalan összetevője van a jó pálinkának, sokan hétpecsétes titokként őrzik a jó nedű elkészítésének lépéseit. Most azonban nem erről lesz szó: a NAV ad fontos információkat.
Miskolcra iszkol az Iszkor
GasztroMiskolcBorsod-Abaúj-Zemplén
A térség egyik TOP étterme kinézte magának Miskolcot: már csak egy jó helyet keresnek.
Képgaléria
Gasztroplacc Extra
Gasztro lovagok a placcon
GasztroMiskolcSzabadidő
Az eső lelógó lába sem tántorította el a jó ételek és a finom borok szerelmeseit.
Tamás és Márkó üzlettársak
A miskolci street food úttörő, aki rátromfolt a lebbencslevesre
GasztroMiskolc
Külföldre készült, helyette végül megnyitotta a város első leves bárját Bárczi Tamás.