Ugrás a tartalomra

Főszerepben a sajt és a lekvár a műhelytalálkozón

Létrehozva
Sajt és lekvár témájú helyi termékek műhelytalálkozóját rendezték meg kedden a Megyeháza Szász-termében.
Kép

A műhelyfoglalkozást a B.-A.-Z. Megyei Foglakoztatási Paktum hívta életre abból a célból, hogy a megyénk gazdálkodásának egyre tekintélyesebb részét képező helyi termékek előállításával foglalkozó őstermelők, vállalkozások, önkormányzatok segítséget kapjanak tevékenységük sikeresebbé tételében. A rendezvény ezúttal is a Megyei Paktum konzorciumi tagja, a BORA 94 Nonprofit Kft. szervezésében a Megyeháza Szász-termében került lebonyolításra.

Kép

A harmadik alkalommal megrendezésre került műhelyfoglalkozás két közkedvelt, mindennapjaink táplálkozásának szerves részét képező, régóta ismert és fogyasztott, szinte minden háztartásban fellelhető termék, a lekvár és a sajt előállításának, piacra juttatásának lehetőségeit kívánta bemutatni. A műhelyfoglalkozás első részében a sajt és lekvár kistermelői előállítási és értékesíthetőségi feltételrendszeréről kaptak tájékoztatást a résztvevők Dr. Joó László hatósági állatorvos tolmácsolásában. Ugyancsak ebben a blokkban az online marketing eszközöket ismerhetett meg a mintegy negyven hallgató, amelyek segítségével sokkal sikeresebben értékesíthetik termékeiket.

Kép

A rendezvény második részében neves helyi termelők saját példájukon keresztül mutatták be azt – a buktatókkal és megoldásokkal övezett - folyamatot, amelynek eredményeképpen ma már termékeikkel számos helyen meg tudnak jelenni. A sajt savas, tejszerű ízéhez illenek a gyümölcs édes ízei, legyen szó friss, szárított vagy lekvárnak eltett gyümölcsről. Akár tehéntejből, kecsketejből vagy juhtejből készült a sajt, ízét az édes és sós aromák kombinációja még nagyszerűbbé teszi.

Kép

A sajt és lekvárkészítés jól meghatározható biokémiai folyamatok összessége, legyen szó ipari vagy kisüzemi előállításról. Mégis van valami, ami az éléskamrákban a stelázsin lévő terméket megkülönbözteti a szupermarketek polcain lévő tömegterméktől. Ez a valami az igény nagyanyáink világát idéző igazi gyümölcsből készült lekvárok, vagy az istállók illatát, esetleg a füst szagát magán hordozó teljes tejből készült sajtok iránt. A tartósítószerektől, adalékanyagoktól mentes, 100%-ban természetes összetevőkből készült kézműves termékek iránti vágy, és az elhivatottság, lelkesedés és a hagyományok tisztelete. A rendezvény a hallgatóság bevonásával, kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ez is érdekelhet

Extra munkahelyek, új modellek – európai autóipari fellegvár lesz a magyar város
GazdaságBelföld
Jelentős fejlesztés jöhet a Mercedesnél.
Többezres leépítést jelentett be a világ legnagyobb autóipari beszállítója
GazdaságMiskolcBelföldVilág
Súlyosan megszenvedték az ipart sújtó válságot.
BorsodChem duális
Jövőbe mutató tudás: új tanév indult a BorsodChem duális programjában
GazdaságBorsod-Abaúj-Zemplén
Csaknem harminc középiskolás és egyetemi hallgató kezdhette meg szakmai tanulmányait a vállalatnál, amely a térség egyik legjelentősebb ipari és munkaerőpiaci szereplőjeként hosszú távon is elkötelezett az utánpótlás-nevelés mellett.
NAV keresetkimutatás online: így segíti a hitelfelvételt az Ügyfélportál (ÜPO)
Gazdaság
Az ÜPO tulajdonképpen az adózás kezdőlapja: szinte minden adóügy intézhető itt online.