Mint arról lapunk is írt nemrég: július 1-jétől a büféknek, éttermeknek, cukrászdáknak, kávézóknak, italboltoknak, bároknak, szórakozóhelyeknek, gyorséttermeknek és más turisztikai attrakcióknak valós időben kell adatokat szolgáltatniuk arról, miből és mennyit fogyasztanak náluk a vásárlók. Az adatokat az úgynevezett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) kell küldeni egy szoftverrel. A rendelkezést sokan értetlenül fogadták.
Az előírások a bevezetésük előtt néhány nappal is változtak, a legutóbbi, érvényes közlés szerint 2023. július 1-től csak azoknak a cégeknek kell adatokat szolgáltatni, amelyek tavaly a 100 millió forint évi nettó árbevételnél nagyobbat értek el, de az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező - írja a Telex.
Gaál Zoltán, akinek Szolnokon évtizedek óta működő étterme van, nyilvánosan bejelentette, hogy megtagadja az adatok szolgáltatását, és erről a vendégeit is tájékoztatta. A vendéglős korábban hónapokon át próbált annak utánajárni, mit jelent pontosan az új szabály, milyen kötelezettségei vannak, hogyan fog működni az új rendszer, és mi értelme ennek az egésznek. Közben az egyik munkatársa is folyamatosan kereste az interneten az új szabályok részleteit, de nem találtak elégséges és megalapozott információkat arról, pontosan mit és hogyan kellene majd csinálniuk. A szabályok még a kötelezettség bevezetése előtti utolsó napokban is változtak.
Gaál Zoltán más városokba is elment több olyan fórumra, ahol az új szabályokat ismertették vállalkozók előtt, és a reményei szerint választ kaphatott volna a kérdéseire. Részt vett ilyen célú on-line tájékoztatón, és a saját városán kívül Szegeden és Debrecenben is járt ismertetőkön. Egerben az előadás után – amelyből szerinte csak a lényeg nem derült ki – lehetett kérdezni a kötelező adatszolgáltatásról, ám az általa feltett kérdésre válaszoló hivatalos szakértő úgy kezdte: „Hát énszerintem ez úgy van…”
Gaál nem is hallgatta tovább, mert szerinte ilyen hiteltelen és bizonytalan alapokon nem lehet egy vállalkozás működését átszervezni.
(A teljes cikk ITT.)