Ugrás a tartalomra

Kunhalmi: küzdeni fog az MSZP a települési önkormányzatok kifosztása ellen

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. május 13. szerda 16:48
Ellehetetlenítheti a települési önkormányzatokat a különleges gazdasági övezetek felállításról szóló kormányzati törvényjavaslat az MSZP szerint.
Fotó: Végh Csaba

Újabb törvényjavaslatokat terjesztett a parlament elé múlt éjjel a kormány, ezek közül egyik – Semjén Zsolt által jegyzett – az úgynevezett különleges gazdasági övezetek felállításról szól. Az MSZP szerint a vírus elleni küzdelem helyett, a települési önkormányzatok kifosztásán dolgozik a kormány – erről Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke és Varga László szocialista országgyűlési képviselője beszélt szerdán Miskolcon. 

- Ez a javaslat lényegében minden olyan beruházást, amelynek értéke meghaladja az öt milliárd forintot különleges gazdasági övezetté nyilváníthatna. Innentől kezdve a kormány minden egyes, a beruházásból származó forrást einstandolna az önkormányzatoktól, és azokat átcsoportosítana a jellemzően fideszes többségű megyei önkormányzatokhoz, azokat ők költhetnék el, ők rendelkezhetnének vele – mondta a Kunhalmi Ágnes. Ez azt jelenti – folytatta – , hogy a javaslat elfogadása esetén nagyon nagy bevételtől fognak elesni az önkormányzatok, akiknek a koronavírus-járvány idején már így is nagyon nehéz a dolguk, rengeteg plusz költségük van a védekezés miatt.

A választmányi elnök kijelentette, minden eszközzel tiltakozni fognak az ellen, hogy ezt a javaslatot az országgyűlés a jelenlegi formájában szavazza meg.

A törvényjavaslat tovább nehezítheti Miskolc helyzetét is – erről már Varga László beszélt. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett:  a kormányzati elvonások, a veszélyhelyzet okozta bevételkiesések, és a védekezés költségei miatt idén több mint 7 milliárd forinttal kevesebb összegből gazdálkodhat Miskolc. 

- Úgy látjuk, hogy ez a javaslat a kormány által a nem Fideszes vezetésű önkormányzatok ellen indított átfogó hadjárat következő állomása. Emlékezetes, a tavaly októberi választásokat követően a kormányzat ugyan szavak szintjén azt kommunikálta, hogy együttműködnek majd minden önkormányzattal, a gyakorlat azonban nem sokkal később már mást mutatott. Amit viszont az elmúlt hónapokban művel a kormány, az egészen elképesztő. Hatalmas összeget vontak el az önkormányzatoktól, ez a javaslat pedig újabb terhet jelenthet majd, ráadásul olyat, ami a veszélyhelyet után is megnehezítheti majd az életet, vélhetően elsősorban az ellenzék általvezetett városokban – tette hozzá a politikus.

További hírek

Olvasnivaló