Ugrás a tartalomra

Minden idők legerősebb mezőnye az idei Tour de Hongrien!

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. június 10. hétfő 14:21
Siófok belvárosában, látványos körpályán rendezik meg június 11-én, kedden a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 40. Tour de Hongrie prológját.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, elsőkategóriás nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 890 kilométert tesz meg a június 16-i székesfehérvári befutóig, az eseményekről több mint 150 országban számolnak be a televíziós csatornák.

Minden idők legerősebb mezőnye, tizenkilenc csapat 133 kerékpárosa sorakozik majd fel a siófoki rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérik össze az erejüket. A táv 4 kilométer, ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd.

A prológ különlegessége lesz, hogy a sportág egyik világklasszisa, a kétszeres Giro d'Italia-győztes olasz Ivan Basso futja majd az első kört az időfutam pályáján.

2018-ra magasabb szintre került a verseny besorolása, s a résztvevők erőssége ebben az évben újra felülmúl minden korábbit. A prokontinentális csapatok közül négy is eljön hozzánk. Természetesen ott lesz a siófoki rajtnál a címvédő Manuel Belletti együttese, az olasz Androni Giocattoli-Sidermec, érkezik egy másik olasz „prokonti” klub, a Neri Sottoli-Selle Italia-KTM, visszatér a 2016-os Tour de Hongrie-győztes észt Mihkel Raim klubja, az Israel Cycling Academy, no és először indul magyarországi versenyen a francia Cofidis csapata.

A négy klub erősségét jelzi, hogy viszonylag gyakran lehetőséget kapnak a világ legnagyobb versenyein is: a Cofidis nevét minden kerékpáros szurkoló ismeri, nélküle tulajdonképpen „nincs” Tour de France, az Androni és a Neri Sottoli rendszeres résztvevője a Giro d’Italiának, de az Israel Cycling Academy is részt vehetett a két legutóbbi Olasz Körversenyen.

Ami a magyarokat illeti, ebben az évben két magyar csapatért – a kontinentális bejegyzésű Pannon Cycling Team és a magyar országúti válogatott hét-hét versenyzőjéért, továbbá három külföldi csapatban szereplő egy-egy magyar kerékpárosért szoríthatunk a rendkívül erős nemzetközi mezőnyben.

A lengyel CCC Development Team színeiben Valter Attila, a Kométa Cycling Team csapatában Dina Márton, a Differdange-GeBa sorában Rózsa Balázs indul, de ideális esetben a tizenhét magyar indulóhoz csatlakozik még a székely csapat néhány menője: a paralimpiai bajnok Novák Károly vezette csíkszeredai profi csapat, a Team Novák Pótsa András Péter, Balzsi Lóránt, László Péter, Novák Károly, Szilágyi Róbert és Török Szilárd személyében akár hat székely bringást is indíthat a Magyar Körversenyen.

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

A Tour de Hongrie történetében negyedik alkalommal követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először lesz két szakaszról is élő közvetítés az Eurosport2 csatornáján. A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők. 2019-ben a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A.S.O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, több mint százötven országban lesznek láthatóak.

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkeznek a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalon (www.facebook.com/tourdehongrie), Instagram-oldalon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalon (twitter.com/tourdehongrie).

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie tehát június 11-én, kedden Siófokon prológgal rajtol, a nemzetközi mezőny a Velence, Esztergom, Balassagyarmat, Miskolc, Kazincbarcika, Tiszafüred, Hajdúszoboszló, Karcag, Gyöngyös-Kékestető, Kecskemét útvonalon hat versenynap alatt, tizenegy megyét és több mint száz települést érintve 890 kilométert tesz meg a székesfehérvári befutóig. Ebben az évben 19 csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hét kerékpárossal állhat rajthoz a kilencmillió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.

A program:

Június 11. (kedd): Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km)
Június 12. (szerda): 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)
Június 13. (csütörtök): 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km)
Június 14. (péntek): 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km)
Június 14. (péntek): 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)
Június 15. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km)
Június 16. (vasárnap): 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km).

Útlezárások és buszok útvonalának változásai Miskolcon

A Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárverseny mezőnye június 13-án, csütörtök délután 15:45 és 18:00 óra között, a várost átszelve érkezik a Kálvin János utcán felállított célvonalhoz. A mezőny elhaladásáig a rendőrség az érintett utcákat szakaszosan lezárja. Változik a közösségi közlekedés is. Részletek bővebben IDE kattintva olvashatók!

További hírek

Olvasnivaló

Programok