Ugrás a tartalomra

Miskolciakkal rendeztek ifjúsági hegyifutó világbajnokságot

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 05. csütörtök 11:19
A Magyar Atlétikai Szövetség, Hegyifutó Bizottságának megbízásából, a Nomád Sport Alapítvány megszervezte az ifjúsági (U18) magyar válogatott kiutazását az augusztus harmadik hétvégjén megrendezett 14. WMRA YouthCup-ra (Ifjúsági Hegyifutó Világbajnokságra), ahol két miskolci fiatal is bizonyított.

Az alapítvány részéről Zámbori Zoltán vállalta a válogatott keret összeállítását, egy válogató verseny megszervezését, valamint a sportolók kiutaztatását Olaszországba, a Torinóhoz közeli Susa városába. Ebben az évben két verseny volt, ami alapján kiválasztották a válogatottakat. A Parád-Kékes Hegyifutó országos bajnokság, valamint Görömbölyön a Terepfutó Diákbajnokság. Mindkettő májusban kínált megméretési lehetőséget. A 2002-2003-ban született lányok és fiúk közül a versenyek győztesei és dobogósai közül kerültek ki a válogatott keret tagjai.

A nevezések elküldése után megszervezték a csapat és a 2 fős kísérői gárda (összesen 8 fő) kiutaztatását a verseny helyszínére. Ebben nagy segítséget jelentett a hazai szakági szövetség 100 ezer forintos támogatása, a nemzetközi szövetség útiköltség hozzájárulása, valamint az, hogy a Miskolci Sportiskola egy mikrobuszt biztosított az útra – tájékoztatta szerkesztőségünket Szűcs István kommunikációs menedzser.

Augusztus 21-én indult útjára a csapat, a lány és a fiú válogatott is teljes létszámban a fedélzeten volt. Egy egész éjszakás utazás után, megérkezett a küldöttség Susába, a hegyekkel övezett nagyon szép kisvárosba, a francia határ közelében. A regisztráció és a szállás elfoglalása után bejárták a terepet, egy 2 körös, 4,1 km-es technikás, de gyors pályát. A legnehezebb részeket alaposan kielemezték és többször kipróbálták az áthaladást ezeken a szakaszokon. A fiatalok nagyon szépen felkészültek. Másnap még újra átvették a legfontosabb tudnivalókat és átmozgattak. 23-án, pénteken délután volt a megnyitó ceremónia, ahol valamennyi nemzet csapata megjelent és felvonult a városban. A végén a polgármester, valamint Jonathan Wyatt, a WMRA elnöke tartott megnyitó beszédet. Ezután már csak a városnézés, vacsora és pihenés várt a versenyzőkre. Szombaton délelőtt volt a technikai értekezlet, ahol a 2 fő kísérő – Tóth Csaba és Zámbori Zoltán – vett részt a magyarok közül.

A verseny a késő délutáni órákban kezdődött. Több gyerekeknek rendezett nyílt futam után, 17.30-kor rajtoltak el az U18-as lányok. A magyarok közül Spiller Tiziana (Bp. Honvéd, edzői: Gál Géza és Urbán Ákos) kezdett a legjobban és sokáig a közvetlen élmezőnyben futott. A végére viszont jöttek a rutinosabb hegyi menők, elsősorban az olaszok, és behúzták az egyéni legjobb helyezések mellett a csapatelsőséget is. Rokonay Szonja (DVTK SE) és Nagy-György Csenge (Hegyalja 2050 Sport és Szabadidő Egyesület, edzője: Varga József) a mezőny végén, de nagyon szépen küzdve értek célba. Tiziana a mezőny első felében, a 20. helyen érkezett a várban kialakított célterületre. A lányok csapatban a 12. helyen zártak.

Rövid pihenő után a fiúk következtek. 18.30-kor indultak útjukra a vár ókorban épült impozáns kapuja alól. Hatalmas volt az iram már az elejétől. Farkas Balázs András (Miskolci Sportiskola-Nomád Terepfutó Suli, edzője: Zámbori Zoltán Athos) nagyon jó rajtjának köszönhetően, sokáig a vezető hármassal futott. Sajnos az egyik szakaszon megcsúszott és el is esett, így ott többen elfutottak mellette. Szerencsére nem sérült meg és tudta folytatni a versenyt. Juhász Patrik (Gyöngyösi Atlétikai Klub, edzője: Szabó Gábor) és Marx Balázs (Győri AC, edzője: Hollósi László) egyenletes iramban a középmezőnyben küzdöttek végig. A miskolci versenyző a táv végére némileg lelassult, így a 27. helyen érkezett a célba. Őt követte Patrik a 28. helyen, Balázs pedig a 30. helyen zárt. Összességében a franciák által megnyert csapatversenyben a 9. helyen végeztek a magyar fiúk.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon szépen és zökkenőmentesen megrendezett világbajnokságon vettünk részt, ahol a versenyzőink nem vallottak szégyent – értékelt Zámbori Zoltán. – Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Spiller Tiziana, aki a válogatottunk legjobb helyezését érte el, de valamennyien bizonyították, hogy helyük van a válogatottban. Jövőre is számítunk rájuk. Köszönjük az anyagi támogatást a Magyar Atlétikai Szövetségnek, a Miskolci Sportiskolának, akik révén kijuthattunk erre a nagyszerű versenyre és bizonyíthattuk, hogy Magyarországnak továbbra is helye van a hegyifutás térképén!

Egyéni eredmények:

Leányok: 20. Spiller Tiziana (Bp. Honvéd) 22:05 perc, … 43. Rokonay Szonja, (DVTK SE) 26:22, … 45. Nagy-György Csenge (Hegyalja 2050 SE) 28:54

Fiúk: 27. Farkas Balázs (Miskolci Sportiskola-Nomád Terepfutó Suli) 18:39, 28. Juhász Patrik (Gyöngyösi Atlétikai Klub) 18:49, … 31. Marx Balázs (Győri AC) 19:04.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!