Ugrás a tartalomra

Oscar-díjas dán rendező a CineFest idei életműdíjasa

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 14. szerda 09:02
Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas Bille August dán rendező a CineFest idei egyik díszvendége és életműdíjasa.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége és életműdíjasa a világhírű Bille August. Az Oscar-, Golden Globe- és Arany Pálma-díjas rendező nevéhez fűződnek a hatalmas nemzetközi elismerést és díjesőt hozó Hódító Pelle (1987), az Ingmar Bergman forgatókönyve alapján készült Legjobb szándékok (1992), valamint a világsztárokat felvonultató A nyomorultak (1998 ), és a Kísértetház (1993) című filmek.

A CineFest életműdíját a nyitónapon, szeptember 13-án adják át a dán rendezőnek, Bille Augustnak, majd a fesztivál nyitófilmjeként vetítik A nyomorultak című alkotását. A film Victor Hugo A nyomorultak című klasszikusa alapján készült Liam Neeson, Geoffrey Rush és Uma Thurman főszereplésével. A nagyszabású történelmi drámát hazánkban annak idején mozikban nem mutatták be, így a hazai közönség végre úgy láthatja a filmet, ahogy azt Bille August eredetileg megálmodta.

Bille August 1948. november 9-én született Bredében, Dániában. Operatőrként végzett Stockholmban, majd 1973-ban a Dán Filmművészeti Főiskolán is diplomát szerzett. 1978-ban a Mézeshetek című film hozta meg számára a rendezői és forgatókönyvírói ismertséget, az alkotás a dán Dogma-mozgalom előszelének is tekinthető. A depresszió megrázó ábrázolása a húsz évvel későbbi, hasonló tematikájú alkotások humanizmusát vetíti előre. Ezt követte két, a tinédzserek világát bemutató film, melyek Dániában hatalmas sikert arattak. A Zappa és a Hit, remény és szerelem című alkotásokban Bille August szélsőséges helyzetekbe kényszeríti főszereplőit, a görög drámák erejével taszítja őket egyre mélyebbre. Elmebaj, bűntények, nem kívánt terhesség - meghatározó elemei e két filmnek.

A nemzetközi elismeréseket – az 1988-as cannes-i Arany Pálmát, az 1989-es Golden Globe-ot, és legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat - a XIX. században játszódó, dániai svéd emigránsok történetét feldolgozó Hódító Pelle hozta meg Bille Augustnak.

A világhírű Hódító Pelle című filmet a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 14-én, szombaton, 17 órakor, az Urániában láthatja a közönség. A vetítést közönségtalálkozó is követi Bille August részvételével.

A svéd rendezőlegenda, Ingmar Berman az utolsó nagy mozifilmje, a Fanny és Alexander után önéletrajzi regényeket írt. Az első regényt, a Legjobb szándékok-at Bille August vitte vászonra Bergman forgatókönyve alapján. Ingmar Bergman szüleinek tiltott szerelmi történetéből először egy négy epizódos televíziós sorozat készült, amely alapján vágták össze azt a nagyjátékfilmet,  amely 1992-ben, Cannesban ismét Arany Pálmát hozott Bille Augustnak. Míg Ingmar Bergman rendező sohasem nyerte el a világ egyik legrangosabb fesztiváljának legfőbb kitüntetését, addig ez Bille Augustnak épp Bergman forgatókönyvével sikerült. A Legjobb szándékok című filmet szeptember 15-én, vasárnap, 17 órától láthatja a CineFest közönsége az Uránia teremben. A vetítés előtt Bille August rövid bevezetőt tart.

Bille August tehetségére Amerikában is felfigyeltek. George Lucas meghívására több epizódot is rendezett Az ifjú Indiana Jones kalandjai sorozatokban. 1993-ban hollywoodi sztárokkal - Meryl Streep, Winona Ryder, Glenn Close, Jeremy Irons, Antonio Banderas - forgatta  a Kísértetház című nagyjátékfilmet, amely Isabel Allende regényének az adaptációja.

Bille August a mai napig aktív. Nemrégiben mutatták be Csendes szív című családi drámáját, amely az utóbbi évek legérdekesebb dán filmje, három generáció viszonyrendszerét mutatja be. A közelmúltban fejezte be Szerencsés Péter című játékfilmjét, amely egy dán klasszikus regény feldolgozása.

Bille August mesterkurzust is tart a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!