Ugrás a tartalomra

Kétszázötven millió forintból gazdálkodhatott a látássérültekkel foglalkozó központ

minap.hu - Miskoc Tv
Utoljára módosítva
2024. március 05. kedd 17:26
Nem csak támogatói szolgálatot indítottak a járásban, de egy tapolcai ingatlant is vásárolt az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ, ahová tíz látássérült költözhet be a jövőben.
Mocsári László képei

Az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ látta vendégül a hevesi és nógrádi kollégáit egy szakmai konferenciára. A szervezet nemrégiben tett szert egy tapolcai ingatlanra, ami lakhatását biztosítja majd, valamint elindították a Támogató Szolgálatot is a járásban: ezekről is szó volt a keddi eseményen.

- Odafigyeléssel és együttműködéssel lehet megteremteni azokat a feltételeket, ami a különböző fogyatéktípussal élő emberek számára az akadálytalan hétköznapokat jelentheti – mondta köszöntőjében Varga Andrea alpolgármester, aki kifejtette, örül neki, hogy a konferenciának Miskolc ad otthont.

Nyitó beszédében azt is elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt években sokat dolgozott azon, hogy a fogyatékkal élők ügye a megfelelő módon legyen kezelve a városban: a szakmai szervezetek közreműködésével Fogyatékosságügyi Tanács és Fogyatékosügyi Szakmai Műhely is működik Miskolcon.

Segítség az önálló élethez

Az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ kétszázötven millió forint uniós forrást nyert szolgáltatásai fejlesztésére. Erről már Németh Márta, a központ szakmai vezetője beszélt.

- A miskolci járásban létrehoztunk a látássérültek számára egy Támogató Szolgálatot. Ennek egyik célja, hogy speciális szállítási szolgáltatást biztosítson fogyatékkal élők számára, másrészt abban segítünk, hogy ezek a személyek minél önállóbban tudjanak élni a saját lakókörnyezetükben.

Jóbaráthegyiek

A forrásokból a központ vásárolt egy tapolcai ingatlant, amiben szintén látássérültek találhatnak otthonra.

- A beruházás keretében tíz fő számára hozhattunk létre támogatott lakhatást. A projekt során két nagy akadályba ütköztünk. Mivel kis szervezet vagyunk, biztosítékot kellett adnunk az irányító hatóság felé. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola segített: felajánlották fedezetüknek az ingatlant, amiben működnek. A másik nehézséget a megfelelő épület kiválasztása jelentette. Szerencsére Miskolctapolcán találtunk egy panziót, amit sikerült berendezéssel együtt megvenni, így már csak akadály mentesíteni kellett az ingatlant – fogalmazott Németh Márta, akitől megtudtuk, a tíz lakóhelyre jelenleg háromszoros a túljelentkezés: dolgoznak, hogy kiválasszák azokat, akiknek leginkább szükségük van erre a segítségre. 

A pályázati támogatásból egy megfelelő felszereltségű mikrobuszt is vásárolt az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ, amivel a foglalkoztatottjaikat egészségügyi ellátásra, bevásárlásra és szabadidős programokra szállítják majd.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!