Ugrás a tartalomra

Békamisszió: kazánra gyűjt a Szimbiózis

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 01. péntek 11:04
A fogyatékkal élőket segítő Szimbiózis Alapítvány gőzerővel készül a Kocsonyafesztiválra. Többek között olyan plüss békákat lehet majd náluk találni, amiket a foglalkoztatottjaik csináltak.
Fotók: Juhász Ákos

- Három telephelyünk is van, ahol fejlesztő foglalkoztatásokat tartunk: a Forgács utcán a Vágó utcán és a Baráthegyi Majorságban. Mindhárom helyen készülnek plüssbékák, méghozzá eltérő technikákkal: a foglalkoztatottjaink képességeihez mérten hol varrtak, hol nemezeltek, hol egyéb eljárással készítették a figurákat – mondta lapunknak Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve a terv 1500 béka legyártása volt, de úgy látja, több mint 2000 gazdára váró plüssel lesznek majd kint a Kocsonyafesztiválon.

- Emellett a fazekasműhelyünkben is nagy a sürgés: a fogyatékkal élő fiataljaink agyagtálakat készítenek. Ehhez egy olyan sablont használnak, aminek a segítségével egy béka formálódik a tál belsejében. Készítünk majd hagyományos sertéskocsonyát is, amit ezekben az edényekben tálalunk, így a béka nálunk tényleg ott lesz a kocsonya alján.

Jakubinyi László elmondta, az így tálalt étellel neveznek majd a kocsonyaversenyre is. A fesztiválon befolyt összeget pedig a az energiahatékonyság jegyében költik majd el.

- Jelenleg 30 épületet működtetünk, a nagyobbak közül 2 kivételével mindegyikbe kazánt szereltünk, így pedig 20 százalékkal csökkentettük a fűtési költségeket. A célunk, hogy a maradék két épületben is ki tudjuk váltani a gázfűtést – fogalmazott a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!