Ugrás a tartalomra

Kinyitott a Diósgyőri Tanuszoda

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. október 09. hétfő 16:13
Az önkormányzat folyamatosan kereste a megoldást és a bevonható forrásokat annak érdekében, hogy a városrészben élők és az ottani iskolák számára biztosíthassa az úszás lehetőségét – hangzott el a létesítményben tartott hétfői sajtótájékoztatón a polgármestertől.
Fotók: Kézdi Ákos

Mint ismert, Miskolc önkormányzata tavaly decemberben az energiaválság és az üzemeltetési költségek drasztikus emelkedése miatt ideiglenesen bezárta a Diósgyőri Tanuszodát, mely addig fontos helyszínének bizonyult a városrész sportéletének – úszásoktatásai és utánpótlásedzései ezzel átkerültek a Kemény Dénes sportuszodába.

Ám – ahogy azt néhány héttel ezelőtt már meglebegtették – a stadion szomszédságában található komplexum a tíz hónapos kényszerszünetet követően október második hetében végre megnyílhatott.

Bár az energiához olcsóbban juthatnak hozzá az önkormányzatok, mint a korábbi hónapokban, azonban még így is a többszörösét kell fizetniük érte, mint a tavalyi megugrás előtt. A város éppen ezért – Veres Pál állításai mentén – jelentős összeggel fogja támogatni a létesítményt, hogy ez az oktatási és szabadidős lehetőség meg is maradjon a miskolciak számára, mivelhogy az önkormányzat – számolt be hétfőn Miskolc polgármestere – nehéz gazdasági helyzete ellenére is biztosította a tanuszodát működtető cég, a Miskolci Sportcentrum Kft. számára a nyitást megelőző karbantartáshoz és a folyamatos üzemeltetéshez szükséges forrásokat.
 
Veres Pál hozzáfűzte, az újranyitást az energiaárak konszolidálódásán és az önkormányzat által bevezetett átfogó takarékossági intézkedéseken túlmenően az is lehetővé tette, hogy Miskolc városa is csatlakozott a Magyar Úszó Szövetség által működtetett, országos léptékű Úszó Nemzet Programhoz, mely előírja: a programban résztvevő gyerekeknek biztosítani kell, hogy húsz percen belül eljussanak a legközelebbi uszodához.

Ennek a feltételnek pedig a vizes sportoknak egyébként remek otthont adó Kemény Dénes sportuszoda nem tudott volna teljesen megfelelni – mutatott rá Szabó László.

A Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője hangsúlyozta: az újranyitással így lehetővé vált, hogy a Győri kapui és a diósgyőri városrész iskoláinak és óvodáinak tanulói is részt vehessenek az országos programban, valamint a városban összességében már negyven éve futó térítésmentes úszásoktatásban.

A szakember tájékoztatásából megtudtuk: a csaknem egyéves leállás alaposan próbára tette a gépészeti berendezéseket, így a víztechnológiához kapcsolódó automatika például tönkre is ment. A szerteágazó előkészületek a tisztasági festéstől a teljes körű nagytakarításon és fertőtlenítésen át egészen a medencefeltöltéssel járó vízparaméterezésig terjedtek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!