Ugrás a tartalomra

Közgyűlés után - értékelnek a frakcióvezetők

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 18. szombat 12:07
A december 16-ei közgyűlést értékelik a Velünk a Város, a Fidesz és a KDNP frakció vezetői.

Ahogyan arról beszámoltunk, utoljára ült össze csütörtökön a miskolci közgyűlés. A városatyák összesen tizenöt előterjesztésről döntöttek az indulatoktól sem mentes ülésen. Ezt követően - szokásosan - arra kértük a frakciók vezetőit, értékeljék a minap.hu olvasóinak a közgyűlés történéseit. 

 

Simon Gábor, Velünk a Város, frakcióvezető

Az önkormányzat gazdálkodása az egész város életét, mindennapjait meghatározza. Itt az látható, hogy a Fidesz a kezeivel elvesz milliárdokat a városoktól, a szavaival pedig azt követelné, hogy az elvett forrásból több pénzt költsünk többek között a tömegközlekedésre, a városüzemeltetésre. Természetesen mi is szeretnénk, ha több pénzt jutna ezekre a feladatokra, de ehhez az kellene, hogy a miskolciak pénzét ne vegyék el.
A közgyűlésen is elmondtam, teljesen értelmetlennek tartom, hogy például az MVK-tól két év alatt elvontak közel egymilliárdot, a fideszes oligarchák viszont ugyanilyen nagyságrendben kapnak pénzt szállodák létesítésére.
Az MVK esetében az látszik, hogy 2019-ben az előző városvezetés mindössze 1,5 milliárdot adott a közösségi közlekedés finanszírozására, nekünk most négymilliárdot kell odaadnunk, ami az áremelkedések miatt csak egy csökkentett teljesítményt biztosít.
Végül szó volt a Búza térről is: itt jelenleg a piacot üzemeltető társaság stabilizálása zajlik, ennek érdekében az önkormányzat egy összehangolt lépéssorozatot hajt végre: ennek részeként a két tulajdonos rendezi mindazokat a kérdéseket, amelyeket kilenc év alatt az előző városvezetés nem tudott megoldani. Ennek az lesz az eredménye, hogy a cég stabilan és hosszú távon tud működni.

Szarka Dénes, Velünk a Város, frakcióvezető-helyettes

Az ünnepekhez közeledve az év utolsó közgyűlése talán több és hevesebb vitát váltott ki, mint ahogy szerettük volna. Úgy gondolom, hogy a Velünk a Város frakciója és Veres Pál polgármester is azt szerette volna, ha ezek a viták Miskolcról szólnak, és a város érdekét tartja szem előtt minden képviselő, ám ez láthatóan nehéz helyzetbe hozta a Fidesz- és a KDNP-frakciót, hiszen jelenleg sajnos az Orbán-kormány éppen a nagyvárosokat, köztük Miskolcot támadja, lehetetleníti el. Ez egy több mint kétórás vitát eredményezett a felterjesztési jog gyakorlása kapcsán, amely napirenddel pedig Miskolc városa azokat az igényeket fogalmazza meg a kormány felé, amelyekben egyébként a többi megyei jogú város – a fideszes vezetésűek is – osztozik.
Fontosnak tartom ugyanakkor, hogy ebben a nehéz helyzetben is beszélhettünk például a részvételi koncepcióról, amelyet szintén elfogadott a testület. A részvételi demokrácia eszközei kiegészíthetik és erősíthetik a demokratikus működést, remélem, hogy ezáltal minél több miskolci vonódhat be a városi döntések meghozatalába. Bízom abban is, hogy a hasonló kezdeményezések előbb-utóbb országos szinten is erősítik majd a szubszidiaritást, azaz hogy a problémákat lehetőleg a keletkezésük helyén kell megoldani.
Végül, de nem utolsósorban szeretnék ezúton is Miskolc minden lakójának áldott karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánni!

Nagy Ákos, Fidesz, frakcióvezető

Hosszas vita folyt arról, hogy a kormányhoz forduljon-e a közgyűlés a kiesett bevételek pótlását kérve. Frakciónk szerint az előterjesztés tartalmában komolytalan, egyben idejét múlt és szükségtelen is, tekintettel arra, hogy Veres Pál polgármester úr már egy hónappal ezelőtt csatlakozott a fideszes városvezetők által a kormány elé terjesztett kompenzációs igényhez. A felterjesztés a politikai hangulatkeltést célozta, miközben nyomát sem látjuk annak, hogy az alkalmatlan baloldali városvezetés megoldást kínálna a tömegközlekedés problémáira. Azt kérjük, hogy felesleges politikai akciók helyett kezdjenek el végre a város tisztességes üzemelése érdekében dolgozni. A tömegközlekedéssel kapcsolatban negyvenkétezer kilométer futásteljesítmény-csökkentést fogadott el a baloldali koalíció, így az emelkedő jegyárak és a járatmegszüntetések után szintet lépett, és ismét a miskolciak fizetnek a tehetetlenségért. Ugyanakkor változatlanul folyik Miskolc vagyonának kiárusítása. Egy jól érzékelhető folyamat részeként kikerül a város vagyonából a Búza téri piac és azt egy olyan cégnek adja a polgármester támogatásával a Velünk a Város frakciója, ahol az önkormányzat kisebbségi tulajdonos. Véleményünk szerint ez jogszabályellenesen történik, a város vezetői egyéb ötlet hiányában folytatják a miskolciak értékeinek elherdálását.

Molnár Péter KDNP, frakcióvezető

Döntött a közgyűlés a városi díjakat adományozó kuratórium tagjairól. Sajnáljuk, hogy a szokásjogot felrúgva a polgármester az egyházak részéről nem javasolt tagot.
Továbbra is féltjük a Búza teret, mert nem világos, mit is akar a városvezetés. Csak ködösítenek. Szerintünk nem szabad magánosítani a piacot.
A járatok viszonylatát tekintve a városi tömegközlekedés már idén is kritikán aluli színvonalon működött. A baloldali városvezetés ezen nem hajlandó javítani, jövőre 42 ezer kilométerrel fognak kevesebbet futni a buszok és villamosok. Ez szerintünk elfogadhatatlan, a 2019-es színvonalon helyre kellene állítani a közösségi közlekedést, vagyis sűríteni kell a járatokat. A napokban olvashattuk a hírt, hogy az ellenzéki vezetésű Egerben ingyenes lesz a közösségi közlekedés. Nálunk meg drága is, és nem is működik rendesen…
Nem fogadta el a baloldal a Fidesz módosító indítványát a felterjesztés kapcsán, mert tényszerűen szerepelnek benne, hogy a kormány milyen beruházásokkal támogatta és támogatja Miskolcot. Rámutatunk a vitában, hogy 2022-től milyen adókedvezményekkel és nyugdíjemeléssel támogatja a kormány a miskolciakat is. Ezen a héten szavazott a parlament a minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emeléséről, amit a baloldal nem támogat.
Mindenkinek áldott, kegyelmekben gazdag karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánok a KDNP-frakció nevében!

 

(Borítókép: Mocsári László)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!