Ugrás a tartalomra

A legfontosabb százötven másodperc – újraélesztettek a Szemerében

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2023. október 16. hétfő 16:32
Október 16-a az újraélesztés világnapja. Az alkalomból a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete és a Miskolci Szakképzési Centrum Szemere Bertalan Technikuma hétfő reggel látványos akciót szervezett. 
A Miskolc Televízió felvételei

Egyszerre és ütemesen mozdultak a kezek az újraélesztési babákon a Bee Gees együttes Stayin’ Alive (magyarul: "Életben maradni") című diszkóslágerére. A százötven éves fennállását ünneplő iskola egy performanszt készített arról, mit tehetünk az emberi életért százötven másodperc alatt – rámutatva mindezzel arra, hogy ez az az időtartam, amíg az agy károsodása nélkül lehet valakit újraéleszteni.

A Szemere Technikum igazgatója a Miskolc Televíziónak kifejtette: a rendész, a sportedző és a szociális ágazat szakjain is oktatják az újraélesztés technikáját az iskolában. Három osztálynyi diák vállalta önként, hogy a hétfői alkalmon felhívja a figyelmet az újraélesztés fontosságára; továbbá arra: bárki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni a laikusok számára is kiválóan elsajátítható technikát – tudta meg stábunk Deák Szabolcstól.

Szakemberek szerint Magyarországon évente huszonhétezer hirtelen szívhalál következik be, és körülbelül hetvenen halnak meg naponta keringésleállásban. A magas halálozási arány mögött legfőképp az áll, hogy a legtöbben nem kapnak időben segítséget a mentők megérkezéséig, márpedig az életet jelentő keringést csakis így lehet fenntartani. Minden, újraélesztés nélkül eltelt perccel tíz százalékkal csökken az esélyünk, hogy életben maradjunk.

A Vöröskereszt vármegyei szervezete minden évben alapos gondot fordít arra, hogy méltó módon foglalkozzon az újraélesztés világnapjával, ám az idei figyelemfelhívás az eddigieknél is különlegesebbre sikeredett annak koordinátora szerint. Laták Kamilla érdeklődésünkre elmondta: hatalmas örömmel tettek eleget az idén jubiláló Szemere felkérésének, hogy együtt népszerűsítsék az életmentő gyakorlati tudást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!