Ugrás a tartalomra

„Ne félj, te kisded nyáj…” – csecsemőgondozási versenyt tartottak a Ferencziben

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2023. május 16. kedd 14:59
Huszonhetedszer is meghirdette Országos Csecsemő- és Kisdedgondozási Versenyét a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. A mózeskosár – névadója neve napján – nem került ugyan elő, azonban a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumában tartott vármegyei döntőn tizennégy borsodi iskola növendékei ragadtak pólyát.

A felmenő rendszerű országos verseny célja alapvetően a gyermekek és fiatalok elméleti tudásának, gyakorlati ismereteinek fejlesztése, a résztvevők szülői szerepre való felkészítése. A szervezők vállaltan azt szeretnék ilyenkor elérni, hogy a versenyzők minél több ismeretet szerezzenek a témakörben, felvértezve nézzenek a családalapítás elé, vagy épp segítsék a hasonló élethelyzetben lévő barátaikat, ismerőseiket.

Sőt, mindez nem utolsósorban pályaorientációs jelentőséggel is bír – tudtuk meg a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének területi koordinátorától. Laták Kamilla lapunknak elmondta: a fiatalok felkészítését idén is lelkesen és önkéntesen végezték az iskolák védőnői. A próbatétel olyannyira népszerű az erre fogékonyak körében, hogy nem csupán lányok alkotják már a mezőnyt. Az elmúlt esztendőkben akadt példa arra, hogy komplett fiúcsapat is benevezett Miskolcról.

A verseny elméleti és gyakorlati részekből állt: a megjelentek egy-egy szituációt oldottak meg a fürdetés, a táplálás és a lázcsillapítás témaköreiben, illetve írásban teljesítettek egy szakmai feladatsort, végül kitöltöttek egy „vöröskeresztes totót”, melyben a humanitárius társadalmi szervezettel kapcsolatos tudásanyagukra voltak kíváncsiak. Az egy póttaggal felálló háromfős csapatok a negyediktől a nyolcadikig terjedő általános iskolai (gyermek), valamint a kilencediktől a tizenharmadik évfolyamig terjedő középiskolai (ifjúsági) kategóriában indulhattak. Az országos döntőbe kategóriánként egy-egy csapat jutott be.

Juhász Ákos képgalériája a versenyről

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei fordulón a Fekete Zoltánné és Pereszlényiné Farkas Klára területi védőnőkből, valamint Pappné Farkas Erzsébet iskolai védőnőből álló zsűri annak elnökével, Mengyán-Mezei Katalin Judit vármegyei vezető védőnővel arról döntött tehát, hogy a júniusi országos megmérettetésen (ahol a korábbi években győztesen is kerültek már ki borsodiak!) kik sorakozhatnak föl ismét a pelenkázók előtt.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!