Ugrás a tartalomra

Újabban több hétig elhúzódhat az influenza

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 29. csütörtök 11:27
Amennyiben elmarad az ágynyugalom, az influenza megbetegedés felülfertőződhet.
Rusvai Miklós virológus

Jelenleg influenzajárvány tetőzik országosan. Többen tapasztalhattuk, akik elkaptuk a betegséget, hogy sokáig tartott belőle a felépülés. Utánajártunk, hogy ezt mi okozza, illetve, hogy a koronavírus fertőzés, vagy a poszt-covid szindróma, hogyan befolyásolja annak lefolyását. 

- Akár influenzáról, akár koronavírusról, akár nátháról legyen szó, a vírusos fázis, amíg fertőz az illető, 5-7 nap alatt elmúlik. Ehhez azonban az szükséges, hogy a beteg kifeküdje a kórt. Ha mégis elhúzódik a betegség, ami viszonylag gyakori, azt a vírusok által tönkretett légutak bakteriális felülfertőződése és a szövődmények okozzák – nyilatkozta portálunknak Rusvai Miklós virológus. Hozzátette, hogy ilyenkor szoktak a háziorvosok antibiotikumot felírni, ha szükséges. 

Sérült tüdővel súlyosabb

Kérdésünkre a víruskutató elmondta, hogy a korábban nyom nélkül gyógyult koronavírus fertőzés már nincs hatással az influenza lefolyására. Azonban a covid korai: vuhani, alfa és delta változatai nagyon gyakran fibrózissal gyógyultak, így tüdőkárosodás is visszamaradhatott. Továbbá a dohányzás, a légúti allergia és a légszennyezettség is hajlamosít a másodlagos felső légúti megbetegedésekre. Ugyanakkor a poszt-covid szindróma egyéb tünetei – depresszió, egyensúlyzavar, hajhullás, halláskárosodás, szaglásvesztés – nem befolyásolják az influenzára való fogékonyságot és annak lefolyását sem – tudtuk meg. 

- Az influenza és a koronavírus előfordulhat együtt is, de nem okoz súlyosabb tüneteket, mint egymagában az influenza. Viszont a legutóbbi hazai covid-járvány az 50. héten, még karácsony előtt tetőzött – ismertette a víruskutató. Hozzáfűzte, hogy a téli iskolai szünetnek és a száraz hidegnek köszönhetően hamar lejjebb ment a légúti fertőzések száma. Ez újra csak a 6-7. héten futott fel, de akkor már jellemzően az influenza okozta. 

Maszk a legjobb védelem

Az iránt is érdeklődtünk, hogy hogyan lehetséges megelőzni a megbetegedést, vagy gyorsan kiheverni a tüneteket. Ezt követően pedig a védőoltásról esett szó. 

- Nagyon kevés emberen látok maszkot, pedig még mindig az a leghatékonyabb univerzális védelem a légúti fertőzések ellen. A tüneteket pedig lehet enyhíteni vitaminnal, meleg teával. Megelőzésképpen is hasznos lehet vitaminok, vagy más immunerősítő cseppek szedése, valamint a szabad levegőn végzett sport – javasolta Rusvai Miklós. 

– Első alkalommal akár három hétig is eltart az influenza, de amikor életünkben sokadik esetben kapjuk el, akkor már csak öt-hat napig. Viszont védettség a megbetegedés és a vakcinázás után is csak fél éves időszakra alakul ki. Azt követően már nincs a vérben antitestvédelem – magyarázta a szakember. Kiemelte, hogy az immunmemória felfrissítéséhez 10-14 nap szükséges, ezért jelen pillanatban, a járvány tetőzésekor már nincs értelme oltatni. Ugyanis a járvány után alakulna már csak ki a védettség. Ráadásul az oltás után egy hétig fogékonyabb az ember az adott vírusra, amit negatív fázisnak neveznek. 

Az influenza elleni védőoltás beadatását ebből kifolyólag a kockázati csoportoknak – 70 év felettiek, erős dohányosok, légúti allergiások, magas vérnyomás betegek, túlsúlyosok – ajánlotta a virológus, lehetőleg a járványszezon előtt. Különösen a kismamáknak, mert a láznak erőteljes magzatkárosító hatása lehet. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!