Ugrás a tartalomra

Velünk a város: Miért hazudik a Fidesz a közbiztonságról?

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. február 11. szombat 09:38
„Meghalt egy rendőr intézkedés közben. Már a lakásunkban sem vagyunk biztonságban?” Körülbelül így hangozna, ha ezzel a gátlástalan riogatással reagálna valaki az egész országot megrázó, rendőrök ellen elkövetett közelmúltbeli bűncselekményre.

Így reagált a miskolci önkormányzat Velünk a Város frakciója a helyi fideszes képviselők közbiztonsággal kapcsolatos álláspontjára. Mint írják: Sajnos van olyan politikai erő, amelytől ez nem áll távol. Ilyen a helyi Fidesz, amikor a villamoson, villamosmegállóban történt bűncselekmények kapcsán veti fel képmutatóan közbiztonságot firtató kérdését. A kérdése amellett, hogy hazug és rosszindulatú, a címzettje is rossz. Ha a Fidesznek a rend fenntartásával, a közbiztonsággal van baja, kérdezze elsőszámú felelősét, Pintér Sándort. Miért nem teszi?

Bizonyára azért, mert a fideszesekkel együtt az egész ország tudja, hogy semmire sem számíthat tőle. Hogy is mondta a belügyminiszter a nyáron az általa többszörösen megalázott pedagógusoknak? „Nem ígérek semmit, azt viszont betartom”.

A közbiztonság fenntartása a rendőrség feladata. Nem vitatjuk, nehéz ezt úgy ellátni, hogy évente 2500 rendőr hagyta el a pályát, mert elégedetlen megbecsültségével. Ennél többen is leszereltek, volt olyan negyedév, amikor 1400 rendőr távozott. Miért hagyja ezt a Fidesz? Miért nem biztosítja megfelelő létszámban a rendőri jelenlétet? Miért nem fontos a közbiztonság a Fidesz számára? Ezek az igazi kérdések. Ezeket kellene megválaszolni.

Gátlástalanul cinikus-e az olyan politikus, aki előbb elismeri a rendvédők munkáját, aztán hátba szúrja? Szerintünk vitathatatlanul az. Ősszel a Fidesz politikusai elfogadták a rendészeti, rendőrségi beszámolót, fokozott rendőri jelenlétet kértek a városban az új rendőrkapitánytól, mivel az növeli a közbiztonságérzetet. A feltételeket persze nem biztosítja hozzá a rendőrségnek a Fidesz-kormány, a miskolci Fidesz mégis számon kéri őket.

Végül a közbiztonsági tényekről a Fidesz hazug riogatásai helyett: A rendelkezésre álló 2022-es adatok szerint 12 éve nem volt ennyire alacsony az elkövetett bűncselekmények száma. A kiemelt bűncselekmények 21 százalékkal csökkentek, a felderítés hatékonysága a közterületen elkövetett eseteknél a 83 százalékot meghaladta. Miért hazudik a Fidesz a közbiztonságról? Egyszerűbbnek tűnhet számukra, mint felelős, gerinces, korrekt politikusként megnyilvánulni - olvasható a Velünk a Város frakció közleményében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!