Ugrás a tartalomra

120 ezer védőmaszkot oszt ki a miskolci családok közt az önkormányzat

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. április 14. kedd 17:44
Miskolc polgármestere a járvány kezelésével kapcsolatos intézkedésekről tartott beszámolót kedden. A járványhelyzetre tekintettel, rendhagyó módon, skype-on keresztül rendezett sajtótájékoztatón Veres Pál bejelentette, hogy 120 ezer védőmaszkot osztanak ki a miskolciak között.

Miskolc város vezetése a járvány elleni hatékony védekezés és a miskolciak védelme érdekében eddig is mindenben követte a kormány intézkedéseit, és maga is szigorú szabályozásokat vezetett be. - Ennek, és a miskolciak fegyelmezettségének köszönhetően eddig sikeresen védekezett a város a vírussal szemben. De nem szabad elfelejtenünk, a koronavírus-járvány azon szakaszában járunk, amikor bárki, bárhol fertőzött lehet, ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nem csak az fertőz, aki betegnek látszik – kezdte a sajtótájékoztatót Veres Pál

- A kormányzati, központi operatív törzs még mindig nem javasolja, hogy az egészséges emberek is hordjanak maszkot, de Miskolc városvezetésének a miskolciak egészsége az első és a legfontosabb, ezért azt a döntést hozta, hogy minden miskolci háztartásba eljuttatja a védőmaszkokat. Fontos emlékeztetni arra, hogy a szakemberek szerint a maszk hasznos ugyan a vírus terjedésének lassításában, de a vírusfertőzés ellen nem véd. A maszk viselésével mi óvhatjuk meg környezetünket a megfertőzéstől – nyomatékosította a polgármester. 

Az önkormányzattól elsőként az egészségügyi és szociális területen dolgozók kaptak maszkot. Ők ugyanis fokozott kockázatot jelentenek azokra, akiket ápolnak, akikkel találkoznak, idős szüleinkre, beteg szeretteinkre. Emellett pedig saját magukat is fokozott fertőzésveszélynek teszik ki áldozatos munkájuk során, mivel ők azok, akik a védekezés első vonalaiban helyt állnak, nap mint nap – hangsúlyozta a városvezető, hozzátette: - Hiszünk abban, hogy meg kell óvnunk őket, vigyáznunk kell azokra, akik vigyáznak ránk.

Veres Pál tájékoztatott arról is, hogy a közelmúltban megérkezett az a nagyobb, 20 ezres védőmaszk-szállítmány, amelyet már régóta várt Miskolc önkormányzata, ez a mennyiség már hosszabb időre tudja biztosítani az egészségügyi dolgozók és a szociális munkások, idősgondozásban dolgozók ellátását. De már nem csak nekik tud segíteni az önkormányzat, hanem valamennyi miskolci családnak is.

120 ezer maszkot osztanak ki a miskolciaknak

A polgármester bejelentette, hogy az önkormányzat megkezdi a lakosság védőmaszkokkal való ellátását. Három héten belül minden miskolci háztartásba eljuttatnak két darab mosható, fertőtleníthető, többször használható szájmaszkot. Összesen 120 ezer védőmaszkot osztanak ki a miskolciak között. - Ezeket önkéntesek és az önkormányzati képviselők segítségével juttatjuk el a miskolci otthonokba, bízva abban, hogy ezzel is segíteni tudjuk a városlakók egészségének megóvását – fogalmazott Veres Pál. Hozzátette: de továbbra is mindenkit arra kérnek, hogy szeretteink, barátaink, mindannyiunk érdekében, ha tehetik, maradjanak otthon, és csak akkor mozduljanak ki, ha halaszthatatlan tennivalójuk van, és akkor is egyedül, ne a családdal, gyerekekkel. Azt kérik, hogy akinek már van szájmaszkja, és nem kér az önkormányzat által kiosztott maszkokból, írja ki a postaládájára, ha nem kér újabbat.

Az eddigi intézkedések

A polgármester hangsúlyozta: Miskolc város vezetése eddig is megtett mindent a miskolciak egészségének megóvása, a fertőzés terjedésének lassítása, valamint a helyi vállalkozók, cégek segítése, a munkahelyek megóvása érdekében. 

Köztájékoztatás: 

- Zöld számot hoztak létre az idősek és a karanténban lévők számára (06-80/460-046).
-  Minden önkormányzati cégénél elkészült a járványügyi terv, mindegyik cégtől és intézménytől heti szinten jelentést kér és kap a városvezetés.
- A helyi operatív törzs rendszeres ülésein a városháza vezetői és szakemberei mellett a közgyűlési pártok képviselői is részt vesznek, pártállástól függetlenül mindenkit bevonnak a döntéshozatalba.
- Élőszóban és telefonon is tájékoztatják az időseket, ha kell, segítséget nyújtunk nekik.
- Az önkormányzat sajtóosztálya, a Miskolc TV, illetve a Minap folyamatosan tájékoztatja a miskolciakat a járványhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról, lehetőségekről, a követendő szabályokról, legfontosabb teendőkről.
- Plakátokkal, tájékoztató anyagokkal láttuk el a patikákat és a társasházakat az önkormányzati képviselőkön keresztül.
- A város honlapján tájékoztató aloldalt alakítottak ki, ahol folyamatosan olvashatók a legfrissebb helyi információk: https://www.miskolc.hu/koronavirus
- Televíziós műsorral segíti az érettségizőket a Miskolc Televízió.

Szociális ellátás és egészségvédelem:

- Minden miskolci háztartás számára 2 darab mosható, többször használható maszkot osztanak ki.
- A Miskolci Egyesített Szociális és Gyermekjóléti Intézmény 1600 miskolci lakos ellátását végzi folyamatosan.
- Lezárták a játszótereket, figyelmeztetik a zöld területeken tartozkódókat a szabályok betartására
- Létrehozták és üzemeltetik a M.A.M.I.-t, a Miskolciak a Miskolci Idősekért nevű önkéntes programot.
- Az önkormányzat eddig már 20 millió forintot fordított csak védőfelszerelések és fertőtlenítők beszerzésére.
- Tisztítószer-csomagokat osztanak a leszakadó városrészekben élő miskolciak higiénés helyzetének javítására.
- Háziorvosoknak és szociális területen dolgozóknak 5625 db sebészeti arcmaszkot és 1250 KN95 típusú maszkot, valamint tisztítószereket juttattak el.
- További 30.000 maszk szétosztását kezdik meg a nem önkormányzati fenntartású, de fontos feladatot ellátó fogászati alapellátást nyújtó orvosok, az otthonápolási szolgálatot végző ápolók, és a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeiben dolgozók számára. Folyamatosan biztosítják a maszkok pótlását
- A Miskolc Holding Zrt. tagvállalatainál dolgozóknak eddig 3500 darab maszkot biztosítottak.
- Textilből készülő, mosható, többször használható maszkok gyártására állították át az egyik önkormányzati céget, a Miprodukt Kft-t.
- Folyamatosan fertőtlenítik a villamosmegállókat, buszmegállókat és az MVK járatait.
- A busz- és villamosvezetők védelme érdekében felfüggesztették a jegyvásárlást a járművezetőknél, és az utasok egészségének védelme érdekében megszüntették az első ajtós felszállást.
- Az MVK Zrt. járatain a járványveszély időszakában ingyenesen utazhatnak az egészségügyben dolgozók, valamint a helyi gyógyszertárak, patikák dolgozói.

Gazdasági intézkedések

- A Miskolc Holding Zrt. az önkormányzati ingatlanokban működő, nyitvatartási korlátozás alá eső üzletek bérleti díját a felére csökkentette április 1-jétől.
- A Miskolc Holding egyharmadára, 30 napra rövidítette az ingatlanbérletek felmondási idejét.
- A Nagy-Miskolc program keretében bevezették az MVK Zrt-nél az e-jegy rendszert.
- A tömegközlekedési vállalat a járványügyi helyzet és a napi utasforgalom alakulásának megfelelően alakítja és folyamatosan korrigálja az aktuális menetrendet. 
- Ugyancsak a Nagy-Miskolc program részeként vezették be az e-számlát a MIVÍZ Kft. és a MIHŐ Kft. ügyfelei számára, a miszamla.hu online felületen.
- Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a turizmusban érintett Miskolci vállalkozásokkal és folyamatos kapcsolatban van a helyi gazdaság meghatározó szereplőivel a károk felmérése érdekében.
- Veres Pál felvette a kapcsolatot a foglalkoztatási paktummal a miskolci munkavállalók érdekében

 Létrehoztak egy elkülönített bankszámlaszámot (10700086-42689106-67500002), amelyre a koronavírus helyzet kezelésére küldött felajánlásokat lehet elutalni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!