Ugrás a tartalomra

Ahogy a hollywoodi forgatókönyvekben megírták

Szántó István
Utoljára módosítva
2020. március 21. szombat 12:56
Új világot élünk. Magunk mögött hagytuk a régit, s többé már sohasem lesz olyan idillinek tetsző, mint hittük.

Beírhattam volna a naptáramba, hogy március első hetében védőmaszkért s fertőtlenítőért szalajtottak. Egyúttal magam is megvettem az immár kultikussá vált óriás toalettpapírt, és bespájzoltam néhány sóletkonzervet. Most mellévéshetném, hogy megkezdődött az, amit a hollywoodi katasztrófafilmek forgatókönyvírói már megálmodtak. Megéljük azt, amit idáig csak popcorn majszolása közben láthattunk a filmvásznon.
Sejtettük, a tudósok nem is titkolták, hogy a földünk annyira beszűkült, hogy egy ismeretlen, ki tudja, honnan ránk szabaduló kórokozó bármikor végigsöpör rajtunk. Csak arra nem számítottunk, hogy ez emberek százmillióit dominószerűen teríti le. Rémálmainkban se gondoltuk volna, hogy békeidőben háborús miliőre hajazó helyzetbe csöppenünk. Kinevettem volna, ha valaki tavaly azt mondja, idén márciusban két flakon mosópornál többet nem vehetek a szupermarketben. Azt se hittem volna, egyik napról a másikra körmünket rágva, óránként nézzük, hallgatjuk, milyen korlátozásokra kell készülnünk. Kíméletlen, hogy családon belül is generációs korlátozást vezetünk be, egymástól izolálva, egy ismeretlen nyavalyától féltjük egymást.
A miskolci önkormányzat operatív testülete Veres Pál polgármester vezetésével folyamatosan ülésezik. A csoport tagjai napi 24 órában követik a világban, az országban zajló történéseket, hogy a lehető leggyorsabban reagáljanak a kihívásokra. Úgy mondanám, a kapitány a kormánynál áll. A fejleményeket elemezve hozzák meg az elkerülhetetlennek vélt, tartott szigorításokat, korlátozásokat. Lokális ügyekben tájékoztatják a közvéleményt, s a kormányzattal szorosan együttműködve gondoskodnak az egészségünk megóvásáról. S nem feledkeznek meg az idős, egyedülálló, magára maradt emberekről se.
Új világ köszöntött ránk. Nem ilyet akartunk. Rajtunk is múlik, hogy ha lecseng a világjárvány, hogyan változik meg az életünk. Se puszi, se pacsi, s lehet, hogy idén már a nagy közös szalonnasütéseket is elfelejthetjük. Ha viszont túlélem, mementóként úgy préselem le az első maszkomat, mint a feleségem a tőlem kapott első szál rózsát…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!