Ugrás a tartalomra

Akik karácsonykor is értünk dolgoznak

Muntyán Bernadett/Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2019. december 24. kedd 19:16
Fel sem fogjuk, micsoda ajándék az, hogy a családunkkal karácsonyozhatunk. Hogy vitázhatunk azon, ki, hogyan faragná be jobban a karácsonyfát a talpba, hogy elkéshetünk a szülői vacsoráról, s hogy tojáslikőrrel koccinthatunk a fa körül. Vannak, akiknek a hivatásuk ezt nem teszi lehetővé. Akik számára nem létezik piros betűs ünnep, akik akkor is szolgálatban vannak, amikor mi a szabadnapjainkat töltjük. Így ünnepelnek a mi miskolci hőseink.

Egyed János címzetes tűzoltó alezredes, szolgálatparancsnok

Nekünk ünnepekkor is ugyanúgy tartanunk kell a készenlétet, mint máskor, tehát ebből a szempontból nem különbözik másfajta ügyelettől: a riasztást ekkor is 2 percen belül végrehajtjuk, kimegyünk, eloltjuk a tüzet, kimentjük a sérülteket, tehát elvégezzük a dolgunkat. Amiben különbözik az az, hogy ez mégiscsak ünnep, távol vagyunk a családtól, a szeretteinktől. Ilyenkor kicsit csendesebbek vagyunk, beszélgetünk egymással, nincs kiképzés sem.

Amikor úgy alakul, hogy szenteste szolgálatban vagyok, akkor egy nappal korábban, vagyis már 23-án megtartjuk otthon a szentestét. Ilyenkor egy nappal hosszabb az ünnep nálunk, aminek a gyerekek, amíg kicsik voltak, nagyon örültek.  Karácsonykor, akik készenlétben vagyunk, közösen főzünk: idén harcsapaprikás lesz túrós tésztával. Délután 4-5 óra környékén szépen megterítjük az asztalokat, mécsesekkel – ünnepi hangulatot teremtünk. Ezt követően néhány szóban értékelem az évet, mivel én vagyok a szolgálatparancsnok, majd ha tudjuk – vagyis nincs riasztásunk –, akkor megesszük az ünnepi vacsorát. Szilveszterkor is közösen főzünk, akkor természetesen virsli kerül az asztalra.

Sajnos azonban nem mindig tudjuk békében, vacsorázgatva tölteni az ügyeletet. Két évvel ezelőtt karácsonykor megterítettünk, de az első falat után riasztást kaptunk: komoly tűzesethez riasztottak minket, ami halállal végződött. Volt olyan is, amikor szenteste még le sem ültünk az asztalhoz, de mennünk kellett káresethez, ahol 9 óra után végeztünk. Akkor este 9 után tartottuk meg ezt az összejövetelt. Jelenlegi állás szerint 27 tűzoltó fogja éber készenlétben tölteni a karácsonyi ünnepeket, távol a családjuktól, hogy a miskolciak nyugalomban és biztonságban tölthessék a karácsonyt.

Janasóczki Attila rendőr alezredes, sajtószóvivő

Gyakorlatilag mi folyamatos, állandó szolgálatot látunk el, a rendőrlét egyfajta folyamatos üzemmódot jelent. A Tevékenység-irányítási Központunkban, ahonnan a megye rendőri állományát irányítják és összefogják a feladatok végrehajtását, mindig van egy kis karácsonyfa, szaloncukor, egy kis ünnepi világítás. Az ünnep hangulata azért a szolgálati helyen is érződik. De egyébként a munkavégzés ugyanolyan, mint bármely más napon. Nekünk gyakorlatilag ugyanazokat a feladatokat kell ellátnunk hétköznap, mint ünnepnapon. Karácsonykor a közvetlen kollégák megajándékozzák egymást nálunk is. Itt a főkapitányságon már szokássá vált, hogy főkapitány úr vagy a helyettese karácsonyeste kijön és hoz bejglit, szilveszterkor pedig kölyökpezsgőt azoknak, akik éppen ekkor szolgálatban vannak. És ez a kapitányságokra is jellemző. Sajnos nem nagyon van lehetőségünk közösen leülni ünnepelni, amikor ügyelet van, mert elég nehéz összehozni, hogy mindenki egyszerre egy helyen legyen. A város ugyanis nem maradhat rendőr nélkül, tehát mindig kint vagyunk az utcákon is.

Az én beosztásom elég speciális. Ha ügyeletes vagyok, akkor otthon teljesítem az ügyeleti szolgálatot, a normál munkaidőn kívül. Amikor ügyeletes az ember, mindig van benne egyfajta készenléti üzemmód, hiszen bármikor történhet bármi, és akkor az egész megyében nekem kell tartani a sajtóügyeleti szolgálatot, és akkor viszont cselekedni kell. A családom már hozzászokott ahhoz, hogy nekünk nem igazán vannak munkaszüneti napok – már negyed évszázada vagyok rendőr, úgyhogy –, ez már nem újdonság számukra. Általában az idősebb korosztály a karácsonyt szereti jobban otthon tölteni, a fiatalabb kollégák pedig inkább a szilvesztert.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!