Ugrás a tartalomra

Akkor és most…: A Széchenyi utca

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 26. szombat 15:35
Eheti múltidézőnkben a Széchenyi utca egy jellegzetes, helytörténetileg nevezetes szakaszát mutatjuk be.
Fotó: dr. Sáfrány Gy. József képeslapja, Mocsári László fotója

A képeslap a Széchenyi utca alsó, Ady híd felőli szakaszát ábrázolja, középpontjában a Neumann-palota áll. A kétemeletes, hatalmas saroképület a huszadik század első évtizedében épült. 

A ház neve a tulajdonos Neumann Adolf bankárról terjedt el a helyi köztudatban. Az épületet 1990 körül felújították, és 1993-ban ideköltözött a Kereskedelmi és Hitelbank. Mögötte a Bródi-ház található, mellette a Schweitzer–Weisz-ház és az egykori Sajó cipőbolt épülete még ma is áll, utána viszont a kereszteződésig csak az Oroszlán Gyógyszertárnak is helyet adó Grünfeld-ház maradt meg. 
Annak egyik oldalán a Bama és a Metrolpol, másikon pedig a Bató-ház üzletházak állnak. A mai képen látható jellegzetes hídház 1978—80-ban épült, helyén állt az egykor Bató István-féle ház, amelyben Bató Eszter elvileg örökre lezárt szobája is volt (ez ma a Nyilas Misi Házban tekinthető meg). A felvételek baloldalán a Stern-ház, a Rosenwasser-palota, a Márkus-palota és az egykori Lefler vendéglő épületei ma is megvannak, az azt követő házakat a Centrum építésekor bontották le.

További hírek

Olvasnivaló