Ugrás a tartalomra

Allergiások nehéz napjai – parlagfűvel tetézve

Miskolc TV/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. szeptember 03. kedd 16:40
Szenvednek az allergiások. Extrém magas a parlagfű pollenkoncentrációja szinte mindenhol az országban. Szakemberek szerint ilyenkor nem csak az allergiásokat viselheti meg a magas pollenkoncentráció, hanem teljesen egészséges embereknél is mutatkozhatnak a tünetek. Ilyen a torokviszketés, szemviszketés, vagy az orrfolyás. A parlagfű tetőzés a napokban várható.

Ártalmatlannak tűnik, mégis rengeteg embernek okoz problémát ez a növény. A napokban tetőzhet a parlagfű pollenkoncentrációja. Bár a riasztási fokot még nem érte el, napok óta magas a parlagfű pollenje. Asztalos Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal, népegészségügyi főosztályának főosztályvezetője arról beszélt, hogy nagyon magas mértékben található az elmúlt időszakban is a parlagfű pollenje a levegőben, és egy másik erős allergéné, az ürömé is megtalálható, de ez jóval kisebb mértékben.

A parlagfű szinte bárhol felbukkanhat, levegőbe kerülő pollenje pedig az egyik legerősebb allergén.

-  A parlagfű egy nagyon különleges allergén tekintettel arra, hogy a parlagfű pollen nemcsak a parlagfűre allergiás betegeknél okoz panaszokat, hanem bizonyos pollenkoncentráció felett a teljesen egészségeseknek is lehetnek allergiás tünetei – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Csánky Eszter, a megyei kórház osztályvezető főorvosa.

Tavalyhoz képest körülbelül 20-30 ezerrel nőt a parlagfűre allergiások száma, akik jelentős része a fiatal generációból került ki. A tüdőgyógyász szerint már a növény virágzása előtt két héttel érdemes elkezdeni a szükséges gyógyszerek szedését. Ilyenkor akár teljesen tünetmentesen át lehet vészelni a szezont, de van, hogy további problémákat is okozhat hosszútávon.



 

 

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!