Ugrás a tartalomra

Avas Szálló: kezdődik a tervezési időszak

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. június 14. kedd 20:50
Az épületet a tervek szerint 2025 decemberében veheti birtokba a tehetséggondozó kollégium és Miskolc közössége.
Eredeti pompájában születnek újra az Avas szálló belső terei - Horváth Csongor képgalériája

Júliusban indulhat az egykori Avas Szálló újjáépítésének tervezési fázisa – erről számolt be lapunknak Konyári György, az épületet tulajdonló Mathias Corvinus Collegium miskolci képviseletének vezetője. „Jelenleg a tervezés közbeszereztetése zajlik, ez jövő hónapban zárulhat le. Innentől kezdve a nyertes tervezőnek egy éve van arra, hogy megálmodja az épület pontos részleteit, és ezzel 2023 júniusára kész is kell lennie. Ezt követően a kivitelezés közbeszerzése zajlik majd le, ez 2024 februárjáig tart és az első munkagépek talán ekkor jelenhetnek majd meg az épület körül – mondta. 

Ahogyan arról korábban többször is beszámoltunk, az Avas Szálló épülete 2021 januárjában került az MCC birtokába. Konyári György elmondása szerint az épület jól illeszkedik a tehetséggondozó kollégium tervei közé, hiszen az ő céljuk kettős: az értékteremtés és az értékmentés.

A régi bál- és moziterem. Fotó: Horváth Csongor


- Az értékteremtés feladatát mi a diákok oktatásával, a tehetséggondozással, míg az értékmentés nem más mint az épített örökségünk megmentése. Az elmúlt években minden olyan városban, ahol képviseletet nyitottunk, igyekeztünk egy-egy olyan, a helyi közösség számára fontos, alapvetően leromlott állapotú épületet megvásárolni, melynek jövőjét, fennmaradását azok felújításával biztosítani tudjuk – hangsúlyozta.

Így volt ez a debreceni Aranybikával, a pécsi Tiszti Kaszinóval, a zalaegerszegi régi városházával és természetesen a miskolci Avas, vagy másképpen Korona Szállóval is. Az MCC helyi képviseletvezetője érdeklődésünkre elmondta, bár mindegyik épület megmentése szép feladat, a legtöbb munka talán holtversenyben a zalaegerszegi és a miskolci műemlékkel lesz. 

Pillanatkép a Fehér-teremből. Fotó: Horváth Csongor


- Az elmúlt évben elvégeztettük az Avas Szálló állagmegóvási munkálatait: kitakarítottuk az épületet, megszüntettük a beázást, befedtük az ablakokat, és több helyen statikailag is meg kellett erősíteni a falakat, mennyezeteket. Csupán ezek a munkák több mint százmillió forintba kerültek – sorolta Konyári György, aki hozzátette: a teljes felújítás költségét jelenleg még az építészek sem tudják megmondani.

A teljes műemléki rekonstrukció pedig a tervek szerint 2025 decemberére fejeződik be. A tehetséggondozás és oktatás mellett az épületben könyvesbolt, kávézó, szálláshely és számos nyitott közéleti és kulturális rendezvény járul majd hozzá a helyi közösség építéséhez. 

Jelenleg még ponyva takarja a romos homlokzatot

Korona/Avas Szálló kronológia
A mai szálloda helyén már állt a Korona szálló, ebben is tartották előadásaikat a városba érkező színtársulatok, például a Benke József-féle trupp, amelynek tagja volt Déryné Széppataki Róza is, és naplójában megemlékezett erről.
1870 - Felújították a régi Korona Szállót.
1883 - A miskolci születésű Laborfalvi Róza itt ünnepelte pályafutása 50. évfordulóját, az eseményen jelen volt férje, Jókai Mór is. 
1893 - Lebontották a régi Korona Szállót
1894 - Átadták az Adler Károly tervei alapján felépült új szállotát, melynek első bérlője Reidinger Béla volt, őt Bakos Károly követte, majd a legendás Böczögő József következett, aki országos hírre emelte a szállodát és konyháját.
1934 - a saját költségén felújította és korszerűsítette a szállót, Block Ármin és Stimm Lajos tervei szerint. Ekkor alakították ki a kettős utcafronti bejáratot, nyugati oldalán az előcsarnokból nyíló söntést és a kávéházat. A jobb oldali részen, a „hall”-ban volt a portás szoba és a telefonfülkék. A kertben étterem működött, pálmák és szökőkutak díszítették. A díszes nagyterem (később Fehér terem néven volt ismert) elegáns étteremnek adott otthont, a filmszínházat nagy területű bálteremként is használták.
1938 - Böczögő csődbe ment, majd a Janits testvérek vették át a szállodát.
1945 - 1949 - Államosították a szállót, neve Kossuth szálloda lett.
1953 - a létesítmény felvette mai nevét innentől hívják Avasnak. 
1955–1956 - megváltoztatjták az épület földszinti térkialakítását. Volt ott bisztró, éjszakai mulató (a „Piros”), grillétterem, a Fehér terem egyszerű éttermi és kávéházi feladatot kapott, az ún. „fapados”-ban még közétkeztetést is végeztek. A kerthelyiségben filmvetítéseket, később könnyed színházi előadásokat is tartottak, de pálmái, szökőkútjai eltűntek. Az épület jobb oldali részében működött a miskolciak kedvelt Kossuth mozija. Az üzlethelyiségekben talponálló falatozó, kávézó, később számítástechnikai üzlet is működött.
1987 - az Avast bezárják.
1990 - A privatizáció éveiben bérlők adták egymásnak a kilincset: az üzemeltetéssel újra és újra megpróbálkoztak, jelentős felújítást viszont egyik sem végzett a szebb napokat is látott szállodán.
1997 - Az épületet megvásárolta a budapesti székhelyű, de olasz érdekeltségű Multicasa Consulting Kft. A szállóépület felújítása ekkor már sürgető volt, de a vállalat erre vállalkozott is: annak idején azt vállalta, hogy két éven belül felújítja azt.
2008 - Az önkormányzat új megállapodást köt a céggel ami után megkezdődött az épület felújítása. Akkor úgy tűnt 2011 márciusára az épület eredeti pompájában tündökölhet. Ugyanebben az évben bezárt a Kossuth Art Mozi és a Hevesy Iván Filmklub.
2010 - a kivitelező levonult a munkaterületről. Móricz Tibor, a Multicasa akkori ügyvezetőjének korábbi, a minap.hu-nak adott nyilatkozata szerint a jogerős építési engedély módosítása miatt állt le a rekonstrukció. Arról szintén lapunk számolt be még évekkel ezelőtt, hogy, az akkoriban 2,3 milliárd forintból megvalósítani tervezett felújítás azért akadt el, mert a kivitelezés során eltértek az engedélyezett tervektől. Az akkor még létező Észak-Magyarországi Kulturális Örökségvédelmi Hivatal korabeli vezetője, Paszternák István annak idején azt mondta, bár az építtető nyújtott be módosítási kérelmet, ám ezt a KÖH csak részben fogadta el. Ezt követően fellebbezést adtak be. A tulajdonos 2010 szeptemberében ugyan még bizakodóan nyilatkozott a folytatásról, az épület végül nem készült el az utolsó határidőre sem, a fővárosi örökségvédelmi hivatal ugyanis másodfokon is elutasította a kérelmüket.
2012 - az önkormányzat hálóval vonta be az akkor már nem is őrzött épületet.
2013 - A város megkezdte az állagmegóvást 
2015 áprilisában aztán Miskolc visszavásárolta az Avast, azóta próbálták a sorsát megnyugtatóan rendezni.
2020 - Veres Pál polgármester bejelenti, hogy a Mathias Corvinus Collegium megvásárolja az épületet és öt éven belül fel is újítja azt.
2021 - az MCC tulajdonába kerül az Avas, megkezdődik az állagmegóvás

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!