Ugrás a tartalomra

Az Ady is poptörténeti pont lett

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2019. november 13. szerda 14:07
Az Ady művelődési ház lett a második hivatalos poptörténeti pont Miskolcon. Az ország több városában táblák emlékeztetnek arra, hogy a kulturális intézmények zenetörténeti jelentősége pótolhatatlan.

A Miskolci Illés Emlékzenekar köszöntötte a zenerajongókat és a miskolci muzsikusokat kedden az Adyban. Ezúttal nem rendszeres, Illés Klubjukat tartották, hanem táblaavatóra hívták fel a miskolciak figyelmét.

Mocsári László képgalériája!

Az Ady Endre Művelődési Ház lett ugyanis a második miskolci poptörténeti pont. A Gárdonyi után itt is felavatták azt a táblát, ami felhívja a figyelmet az épület zenetörténeti jelentőségére, hiszen itt talált otthonra egykor többek között az Edda.

– A jó istenke minket, az Edda Műveket ide, Miskolcra tett le, hogy végig menjünk az úton, kiálljuk az összes próbatételt, túl azon, amit egy szegény legénynek végig kell járnia. Aránylag szépen végigmentünk ezen az úton. Ennek azért fontos állomása volt ez a ház – emlékezett vissza Pataky Attila. Az Edda Művek énekese stílszerűen kedvenc Ady Endre versével tisztelgett az épület előtt.

Az Edda mellett számos zenekar köszönheti pályafutását a művelődési ház befogadó közegének. Sok régi Adys dolgozó, és számos zenész érkezett a poptörténeti tábla avatására. A szimbolikus esemény mögött pedig jelentős támogatási rendszer is áll.

– Ebben a lassan mögöttünk hagyott hat évben közel négy milliárd forintot tudtunk a magyar könnyűzenének támogatásként nyújtani. A magyar könnyűzene 1957 óta tartó történetében még nem volt rá példa, hogy a popzenére ennyi pénzt lehetett volna fordítani – nyilatkozta Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetője. Ebből a pénzből segítik a kezdő zenekarokat is, de koncerthelyszíneket is támogatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!