Ugrás a tartalomra

Az Aradi vértanúkra emlékeztek

Tajthy Ákos 
Utoljára módosítva
2021. október 07. csütörtök 15:59
Az idei megemlékezésen Fazekas Csaba egyetemi docens, történész mondott ünnepi beszédet.

Ignácz Dávid, Szopkó Tibor, Veres Pál és Badány Lajos. Fotó: Juhász Ákos

Koszorúzási ünnepséget tartottak október 6-án, a nemzeti gyásznapon az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulója alkalmából Batthyány Lajos-emléktáblánál.  A megemlékezés elején elhangzott, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot követően százak kerültek börtönbe, és ezreket soroztak be büntetésképpen a császári hadseregbe.

Közel 130 embert kivégeztek, köztük a forradalmi események tizenhárom tábornokát – Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos – és Batthyány Lajos miniszterelnököt.

Az eseményen Fazekas Csaba egyetemi docens, történész mondott beszédet, aki a közös emlékezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Leszögezte: október 6-a olyan nap a nemzet életében, mint halottak napja egy család életében.

Fazekas Csaba. Fotó: Juhász Ákos

- Sokszor felteszik a kérdést, hogy miért is van egy országnak, egy nemzetnek saját gyásznapja, emléknapja. A válasz rövid és egyszerű: nekünk, magyaroknak olyan sok elfojtott szabadságküzdelmünk volt, olyan sok megtorlásnak, olyan sok áldozata volt, hogy méltó dolog, ha az év egyik napját, ezt a kitüntetett figyelemmel övezett napját a magyar nemzet gyásznapjaként kezeljük – hangsúlyozta.

A történész ezt követően felidézte a 172 évvel ezelőtti történéseket, a brutális megtorlás részleteit. Mint mondta, a forradalom és szabadságharc hős politikusai a szabadság védelmében, a szabadság jelszavával léptek föl 1848 tavaszán a történelem színpadára és alkották meg azt a törvénycsomagot, amely a későbbi polgári Magyarország máig meghatározó jogalapja lett, ezt torolta meg a bécsi udvar.

- Rövidtávon úgy érezhették, hogy sikert könyveltek el, viszont az, hogy mi most itt vagyunk, hogy Magyarország él, hogy hazánk az elmúlt 150-200 évben bizonyította rátermettségét, európaiságát, az egyáltalán nem független azoknak a hősöknek az áldozatától, akikre október 6-án emlékezünk – zárta Fazekas Csaba.  

Juhász Ákos képgalériája

A beszédet követően Veres Pál polgármester, Badány Lajos és Szopkó Tibor alpolgármesterek és Ignácz Dávid jegyző Miskolc képviseltében helyezett el koszorút az emléktáblánál, őket követte a kormányhivatal, valamint pártok és civilszervezetek képviselői.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!