Ugrás a tartalomra

Kilenc évig nem foglalkoztak a játszóterek állapotával

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2020. szeptember 30. szerda 12:06
Alig akad olyan óvodai és bölcsődei játszótér Miskolcon, amely minden előírásnak megfelel. Előfordul, hogy nincs engedély a használatukra. Van olyan óvoda, ahol már egyetlen játékelem sincs, mert mindegyiket cserélni kell. Év elején vizsgálta felül az önkormányzat a játszóterek állapotát, kiderült, évek óta nem volt ilye ellenőrzés és a karbantartás is elmaradt. Az önkormányzat most keresi a megoldást és a forrást a játszóterek korszerűsítésére, több képviselő pedig a vállalkozók segítségét kérte. Így már van, ahol a héten megkezdődhet a felújítás.
Fotó: Juhász Ákos

Fehér szalaggal tekerték körbe a Mesevár óvoda szinte összes játékelemét. Balesetveszélyes –  olvasható a mászókán és a mérleghintán is a felirat. A játékokat most egy ideig biztosan nem használhatják a gyerekek. Azért az udvarra továbbra is kijárnak, fejlesztő játékokkal, labdákkal, rollerekkel, motorokkal.

Az óvodában alternatív udvari játékokat kellett kitalálni, mert az épített játékelemek nem felelnek meg az előírásoknak. A mászókát például azért kellett lezárni, mert föld és fű van alatta és nem ütéscsillapító gumiburkolat. Sok játékot már el is bontottak.

Nagykunné Tavasi Edina, megbízott vezető azt mondta, az óvoda udvarán fából készült játékok vannak. – Huszonkettő darab. Januárban készítettek egy felmérést, hogy melyek azok az eszközök, amelyek nem megfelelőek a szabványnak. Nagy része nem felelt meg ennek.

A városban több mint két tucat óvodában van gond az udvari játszóterekkel, de van, ahol a terület önkormányzati képviselője vállalta, hogy megoldja a problémát, ilyen a Mesevár ovi is.

– Felvettem a kapcsolatot az önkormányzat egyik intézményével, és sikerült elérni, hogy ők kisebb javításokat el fognak végezni egy pár játszóeszközön, de van olyan, amit már nem lehet javítani, cserélni kell, és úgy döntöttem, hogy mint a terület képviselője ezt a játszóeszközt én kicseréltetem – mondta Bartha György, majd hozzátette, remélhetően októberben meg is érkezik majd az új eszköz az óvodába.

Vannak olyan óvodák is a városban, ahol a modernnek tűnő játékokat azért kellett lezárni, mert nem rendelkeznek olyan engedélyekkel, hogy közterületen is használni lehessen azokat. Petruskó Norbert, a Polgármesteri Hivatal szóvivője elmondta, a miskolci óvodákban lévő játszóeszközöknek mindössze 17 százaléka van megfelelő állapotban. – Az összes többi vagy részben megfelelő állapotú, vagy pedig balesetveszélyes. Vannak olyan óvodák is, ahol az összes játékot le kellett zárni, és az a szomorú, hogy ez megelőzhető lett volna megfelelő karbantartással, de kilenc éven keresztül ezzel nem foglalkozott senki.

A Petneházy Utcai Tagóvodában már a teljes udvart kavics fedi. Itt már az összes nem megfelelő játékszert lebontották. Hegedűs Andrea, a terület önkormányzati képviselője a vállalkozókhoz fordult segítségért, és már meg is érkezett az a 800 ezer forint, amiből két óvoda játszóterét is fel tudják újítani. A Petneházy és a Középszer Úti Óvoda udvara is korszerűsödhet a felajánlásból, ráadásul a helyi vállalkozó további segítséget is ígért, így még karácsony előtt és jövő év elején további óvodai játszóterek is megújulhatnak. 

A Nyitnikék Óvodában is sok a veszélyes játék. Több óvoda esetében az önkormányzat még vizsgálja, hogy milyen lehetőségek vannak a játszóeszközök felújítására, megmentésére.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!