Ugrás a tartalomra

Az év legsikeresebb vállalkozóit ünnepelték

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 17. péntek 12:48
Tizenhetedik alkalommal tartották meg csütörtökön a BOKIK TOP100 gazdasági fórumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vármegyei adó- és vámigazgatóságával, valamint az Észak-Magyarország vármegyei napilappal közös szervezésben. A TOP100 Gazdasági díjat a Kispatak-2000 Kft. kapta idén.
Fotók: Mocsári László

A hagyományoknak megfelelően megjelent a vármegyei székhelyű vállalkozások rangsorát tartalmazó kötet is, amit a 2022-ben elért nettó árbevétel alapján állítottak össze. A legtöbb bevételt az előző üzleti évben a BorsodChem Zrt. érte el.

A TOP100 egyben egy minden évben megrendezett gazdasági fórum is, ahol a vállalkozók szakmai előadásokat is hallhatnak a megye gazdasági helyzetéről. 

Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye főispánja örömmel számolt be arról, hogy a kormány teljesítette ígéretét, miszerint ennek az évnek a végére jelentősen letöri a kiugróan magas infláció mértékét. A kormánymegbízott szerint sikerként lehet értékelni a többi közt azt is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2022-ben az ipari termelés mértéke meghaladta az ötezer-háromszáz milliárd forintot. Úgy véli, hogy a TOP100 vállalkozó a vármegye zászlóshajója. 

– Vállalkozni, vállalkozónak lenni borzasztó nagy kihívás, olyan huszonnégy órás szolgálat, amely az év háromszázhatvanöt napján át tart – fogalmazott Csákó Attila, az Észak-Magyarország vármegyei napilap és a boon.hu főszerkesztője. Emlékeztetett, hogy Magyarország és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye az elmúlt tíz évben lendületesen haladt előre, a COVID-19 és a háborúk ezt a lendületet azonban lefékezték, ezért különösen tiszteletre méltó az az eredmény, amit a TOP100-ba bekerül vállalkozások elértek, hiszen nehezített körülmények között érték el ezt az eredményt – fogalmazott. 

Kovácsné Fecz Csilla, a NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a TOP 100-ba kerülésnél az értékesítés nettó árbevétele számít. Míg ez az érték 2021-ben 4,5 milliárd forint volt, addig 2022-ben 5,3 milliárd forint volt. Elmondta, hogy a vármegye húzóágazata a vegyipar 2,5 milliárd forint árbevétellel, a gépipar pedig intenzíven növelte az országhatáron kívüli értékesítését. Kiemelte, hogy 2022-ben a TOP100-ba került vállalkozások biztosították a vármegyei adóbevételeinek több mint ötven százalékát. 

– Nem járunk könnyű utat ma a gazdaság világában – kezdte beszédét Bihall Tamás, a BOKIK elnöke. – A TOP100-ba bekerült vállalkozások a kitartásukkal, az elszántságukkal azonban képesek ezt az utat járni, és teljesítményükkel vármegyénk gazdaságának az alapját jelentik – tette hozzá, majd rámutatott, hogy a TOP100 első tíz helyezettje évek óta stabil, rangsora alig változik, és a TOP100-ba tíz új vállalat is bekerült, és a TOP100 cégeinek több mint ötven százaléka a Miskolci járás területén található. Az elnök megjegyezte, hogy a BOKIK továbbra is erősíteni kívánja kapcsolatait és gazdaságfejlesztési tevékenységét.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára szerint a magyar gazdaság erőssége a munkaerő képzettségén múlik.

„Ebben pedig Miskolc és környéke élen jár, hiszen van egy top, elitligás egyeteme, amely a világ egyetemeinek legjobb öt százalékában szerepel”, ezen kívül olyan szakképző iskolák is működnek a városban, amelyek az itt szereplő iparvállalatokkal együttműködve biztosítják a munkaerőt - mondta.

A beszédek után átadták az Észak-Magyarország TOP100 Gazdasági Díját. A rangos elismerést idén a Sárospataki székhelyű Kispatak-2000 Kft. kapta. A cég eredetileg élelmiszer-nagykereskedéssel foglalkozott, mára tevékenysége kibővült: a zempléni térségben tíz élelmiszerüzletet is üzemeltetnek. – Felemelő érzés a kollégáim és a családtagjaim jelenlétében átvenni ezt a díjat. Minden elismerés jól esik, de ilyen rangos elismerést a cégünk még soha nem kapott, úgyhogy ez különösen jólesik – mondta Valler Zoltán, a Kispatak-2000 Kft. ügyvezetője, majd kifejezte háláját azoknak, akik úgy gondolták, hogy a céget érdemesnek találták a díjra, valamint a cég munkatársainak.

További hírek

Olvasnivaló