Ugrás a tartalomra

Az év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztést

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 18. szerda 16:40
A kormány szerdai ülése után Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: a vállalkozók terheinek csökkentését és hiteltörlesztési moratóriumot rendel el a kormány.
A hiteltörlesztéseket felfüggesztik az év végéig.

Fontos, húsbavágó döntéseket hoztunk a kormányülésen – kezdte tájékoztatóját Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor emlékeztetett: ez a hetedik nap a veszélyhelyzet kihirdetése óta, ezalatt megszervezték a közös védekezést a világjárvánnyal szemben.

A Kormány szerdai ülésén gazdasági döntéseket hoztak, mert eljött az ideje, hogy az egészségügyi kérdések mellett ezekről is beszéljenek, tette hozzá. Nemcsak az egészséget, de a munkahelyeket is veszélybe sodorja a világjárvány, fogalmazott.

Az első, legsürgetőbb gazdasági döntések a következők:

A magánszemélyek és vállalkozások mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési köztelezettségét az év végéig felfüggesztik.

A rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbítják.
A március 19-től, csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek thm-jét a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják. Ennek célja, hogy áthidaló kölcsönhöz juthassanak a magánemberek és a vállalkozások az átmeneti nehézségek leküzdése érdekében.

Néhány szektor súlyos gondokkal küzd – emelte ki a miniszterelnök: ilyen a turizmus, a vendéglátás, szórakoztatóipar, sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkája. Ebben a körben a munkáltatók járulékfizető kötelezettségét elengedik, a munkavállalók járulékát csökkentik: nyugdíjjárulékot nem kell fizetni, egészségügyi hozzájárulást a törvényi minimumra csökkentik, június 30-ig.
A kata szerint adózó taxisok átalány adófizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik.
A 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését elengedik, szintén június 30-ig.
Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződést nem lehet felmondani, a bérleti díjat nem lehet megemelni.

Döntéseket hozott a kormány a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, hogy a munkaadó és munkavállaló meg tudjon egyezni egymással. Az alaprendeletet szerdán közzéteszik, a részletszabályokat csütörtökön ismerhetik meg.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!