Ugrás a tartalomra

Az önkormányzat mellett a kormány is támogatja a miskolci színházakat

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. április 29. szerda 10:21
Közösen tarthatja fent a miskolci színházakat a jövőben Miskolc és a kormány. Az erről szóló kormányrendelet a hetekben született meg. 

Amint az ismert, Miskolc polgármestere már az év elején jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé: szeretné, ha a város mellett a kormány is beszállna a város két színházának fenntartásába.

- Veres Pál örömmel fogadta a pozitív döntést, azt, hogy az önkormányzati mellett kormányzati támogatást is kap a Miskolci Nemzeti Színház és a Csodamalom Bábszínház. A napokban megkapott szerződés pontjai megfelelnek az előzetes egyeztetéseknek, a polgármester aláírja a megállapodást – közölte lapunkkal a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Miskolc önkormányzata, mint fenntartó a tavalyi évhez hasonló összeget, tehát körülbelül 644 millió forintot biztosít a nemzeti színház működéséhez, a megállapodás értelmében a kormány hasonló összeggel járul hozzá a költségekhez.

Kiemelt jelentőségű a megállapodás

A Miskolci Nemzeti Színház igazgatója kiemelt jelentőségűnek nevezte azt, hogy a megállapodás létrejött a helyhatóság és a kormányzat között. Béres Attila köszönetet mondott Veres Pálnak azért a „profizmusért és empátiáért”, amellyel a tárgyalások során a teátrum érdekeit képviselte.

Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója - Fotó: MiNap-archív

- A rövidesen aláírandó szerződés legnagyobb pozitívuma az, hogy annak értelmében a város és a kormány 2024. december végéig elkötelezi magát a miskolci nemzeti működésével kapcsolatosan. Bár még mindig maradt sok kérdőjel, viszont ezzel a megállapodással és a benne szereplő összegekkel már lehet tervezni a jövőt. Miskolc mindig is híres volt a kultúra szeretetéről, azt gondolom, hogy a színház a város kulturális zászlóshajója, talán a legfontosabb ilyen intézménye. Országos hírnevünk van, jelen pillanatban azt mondhatom talán az egyik legjobb teátrum a miénk. A megállapodásnak köszönhetően nyugodtabb körülmények között tudjuk folytatni a munkát – hangsúlyozta.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az persze nagy kérdés, hogy pontosan mikor. Bár a hírek szerint a jövő héttől már az eddigi korlátozásokat enyhítő intézkedések jöhetnek, azt még nem lehet tudni, hogy a színházakba mikor térhet vissza az élet. Béres Attila szerint ettől függetlenül a társulat folyamatosan dolgozik.

Több forgatókönyv

- Egy színész számára az a legrosszabb hogy, ami az ő élete lenne, ami az ő létezésének az alapja, az hogy estéről estére kint áll a színpadon, ez nem tud megtörténni. El lehet képzelni, hogy ez lélektanilag milyen nehéz helyzetbe hozza a színészeket. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy mi abban a pillanatban, hogy feloldják a tilalmakat, korlátozásokat és a színház nyithat, másnap este már előadást tartunk. Ezt megígérhetem, mint ahogy azt is, hogy azt a fajta minőséget, azt a fajta sokszínűséget és azt a fajta profizmust, amit az elmúlt négy és fél-öt évben a miskolciak megszoktak, azt fogjuk tovább vinni. Semmiben sem kopott senkinek a tehetsége csak a lelke nehezebb most, hogy nem tud játszani – jelentette ki Béres Attila.

Pillanatkép a Miskolci Nemzeti Színház bűn és Bűnhődés előadásából - Fotó: MiNap-archív


A jövőt illetően egyébként több tervük is van, mondja a direktor. „Az egyik arról szól, hogy ha nem lehet közönség előtt játszani, akkor előre bepróbáljuk az összes darabunkat. Az is megtörténhet viszont, hogy a már kitalált és februárban a színészekkel leszerződött következő évadot eltoljuk egy évvel és most egy úgymond átmeneti évadot fogunk bemutatni. Viszont ha nyáron lehet játszani, akkor természetesen a nyári színházban térünk vissza leghamarabb, hiszen rengeteg előadásunk van melyekre már bérletet váltott a közönségünk, tehát megtiszteltek minket a bizalmukkal. Ezek pótlására nincs jobb helyszín és alkalom, mint a nyár és a Nyári Színház. Én nagyon bízom benne, hogy ez a legszerencsésebb forgatókönyv fog végül megvalósulni.”  

További hírek

Olvasnivaló