Ugrás a tartalomra

Az ország egyik legnagyobb oltóközpontját alakították ki Miskolcon

Miskolc TV/Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. január 14. csütörtök 08:53
Az ápolási osztályon, nyolc oltóhelyen tizenegy orvos várja egyelőre azokat az egészségügyi dolgozókat, akik oltásra jelentkeztek.

Keddtől új helyen, az ápolási épületben, megduplázott kapacitással fogadják a megyében oltásra regisztráltakat. Dr. Molnár Márta, a megyei központi kórház higiénikus főorvosa érdeklődésünkre elmondta, az épületbe mindenki csak kézfertőtlenítés után léphet be, a betegtájékoztató után pedig az oltásra várakozóknak egy hozzájárulási nyilatkozatot és egy egészségügyi kérdőívet kell kitölteniük.

Az ország egyik legnagyobb oltópontja nyílt meg a megyei kórházban. Fotó: Végh Csaba

Ezt egy orvosi konzultáció követi, és ha alkalmasnak találják a pácienst, akkor megkapja a koronavírus elleni vakcinát.

- Ez az oltóhely az ország egyik legnagyobb oltóhelye, 8 oltóhellyel, 11 orvossal dolgozunk az oltási központban, de kapacitásainkat amennyiben szükséges lesz széleskörű társadalmi oltások révén, tovább tudjuk bővíteni – tette hozzá Molnár Márta.

Szigorú eljárásrend

Az oltóponton gyógyszertári asszisztensek végzik az oltóanyag előkészítését betegre szólóan – ezt már Dr. Kozma Ádám, az egészségügyi intézmény főgyógyszerésze mondta el lapunknak. „A folyamat szigorúan követett eljárásrend, ugyanis az oltóanyag meglehetősen érzékeny a környezeti hőmérsékletre. A gyári állapotú készítményt központi helyen, mínusz nyolcvan fokon tároljuk, majd felhasználás előtt kiolvasztjuk, és ekkor már csak kettő-nyolc fokon tároljuk.

Az oltóponton egy elektronikus rendszer segítségével készítjük elő azokat a törzsoldatokat, amelyek segítségével a betegek számára elkészítjük az adott kiszereléseket. Hígítás után egy ampullából 6 adagot készítünk” – tette hozzá.  
- Ebből a készítményből 0,3 milliliternyit adnak be a betegeknek, jellemzően a vállba, vagy pedig a comb izomzatába. A műveletet az oltóhelyeken szakképzett ápolók végzik el – hangsúlyozta Dr. Kozma Ádám.

Oltás után megfigyelés

Az oltás után megfigyelés következik és a második szúrásra is ekkor kapnak időpontot az előjegyzési rendszerben. Ezután az orvos lepecsételi, és aláírja az oltási kártyát és a beoltott beteg távozhat az oltóhelyről.

Január 12-én reggelig több mint 2700 egészségügyi dolgozót és szociális otthonban élőt oltottak be koronavírus elleni vakcinával Borsod-Abaúj-Zemplénben.  A múlt héten a kórház egészségügyi dolgozóit, ezen a héten az alapellátást végző házi orvosokat, a fogorvosokat, a mentőszolgálat munkatársait, a védőnőket, gyógyszerészeket, és a járóbeteg szakellátás dolgozóit oltják be.

További hírek

Olvasnivaló