Ugrás a tartalomra

„Az ország nincs felkészülve az energiavészhelyzetre”

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 03. csütörtök 15:24
Egy egészséges energiamix nélkül továbbra is marad a kiszolgáltatottság, túl nagy még mindig a kitettség az orosz gáz nagy aránya miatt, és ezt nem tudja ellensúlyozni semmilyen rezsitámogatás, bajba kerülnek az emberek és a vállalkozások is – mondta Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője, akivel miskolci látogatásakor beszélgettünk. 
Lukács László, a Jobbik frakcióvezetője. | Fotó: Mocsári László

minap.hu: Energiavészhelyzet van az országban, mi a Jobbik stratégiája ebben a helyzetben?

Lukács László (L. L.): Világosan látszik, hogy az energiaárak az elmúlt időszakban nyakló nélkül emelkedtek. Ennek van egy kiváltó oka, nem tudjuk ellensúlyozni az emelkedést. A háború, illetve az oroszoknak való kiszolgáltatottság miatt kényszerhelyzetbe kerültek a magyarországi energiaszolgáltatók, és elszabadultak az árak. Magyarország nem volt, és nincs is még jelenleg sem felkészülve arra, hogy olyan egészséges energiamixe legyen, amivel ellensúlyozni tudná azt a hatalmas kitettséget, ami most az orosz gáz kapcsán van.

minap.hu: De az is látjuk, hogy az áramot is sokkal nehezebb beszerezni. Ez mindenkinek, a miskolciakak is fontos.

L. L.: Nem csak a háztartások kerültek nehéz helyzetbe, akiket valamilyen módon még megpróbált a kormány megvédeni a saját rezsivédelmi intézkedéseivel - hozzáteszem, a lakosság egy jelentős részét így is sikerült kiszorítani a támogatotti körből -, de gondolnunk kell a vállalkozásokra is. A nagy részük semmilyen segítséget nem kapott. Itt a legkisebb vállalkozásokról is beszélhetünk. Szerintem Miskolcon is lassan fel tudja mindenki sorolni, hány pizzéria, hány kávézó, cukrászda zár be azért, mert nem tudja kigazdálkodni a költségeket.

Az emberek életét szintén közvetlenül érintő harmadik része a problémának az önkormányzatoknak, illetve azoknak az intézményeknek a megnövekedett energiaköltsége, akik szintén nem nagyon kaptak és kapnak támogatást. Az elszálló árak az önkormányzatokat és ezáltal az önkormányzati intézményeket nagyon nehéz helyzetbe hozzák. Most is egy olyan helyen beszélgetünk (a Szépkorúak Háza Idősek Otthonában Miskolcon – a szerk.), ahol bizonyosan nehéz időszak fog következni. Az önkormányzatoknak és a fenntartóknak nagyon meg kell gondolni, hogy mire tudnak költeni, és mennyiért tudnak beszerezni energiát. A szolgáltatói szerződéseik java része most jár le, most kell újra tárgyalni őket. 

A kialakult helyzet tehát három fronton nehezíti az emberek életét: a saját háztartásukban, a körülöttük lévő, megdrágult szolgáltatásokban, és az őket kiszolgáló intézményeket üzemeltető önkormányzatok nehézségeiben is. A miskolci önkormányzat sincs könnyű helyzetben. 

minap.hu: Miskolc valóban nehézségekkel küzd, a többi nagyvároshoz hasonlóan. Itt is vannak intézmény-bezárások és -összevonások, takarékossági intézkedések, de példaértékű összefogás is, mint legutóbb a Barlangfürdő újranyitása esetében. Mit tehetne többet a kormányzat, hogy segítsen?

L. L.: A kormány akkor járna el helyesen, ha mindenkinek a lehető legtöbbet próbálna segíteni. Nem úgy, mint most, hogy van, akinek jár a rezsivédelem, másnak nem jár. Ennek az egyik módja lehetne például a vállalkozásoknál az adó bizonyos arányú elengedése, ha közvetlen támogatást nem tudnak adni. Rájuk egyébként is ráférne a terheknek a csökkentése. És ugyanez vonatkozik az önkormányzatokra: a korábban elvett forrásaikat vissza kellene adni, vagy megteremteni azt a lehetőséget, hogy ők is valamilyen későbbi fizetési lehetőséggel, halasztott törlesztéssel juthassanak energiához. 

Egy dolog biztos: most mindenki valamilyen módon megtanult spórolni, de spórolni a végtelenségig nem lehet. Az önkormányzatoknak pedig már nincs honnan, az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány alatti kivéreztetésük megmutatta, hogy már mindent, amit lehetett, elvettek tőlük, és a forrásoknak így is szűkében voltak. Hozzáteszem, új fejlesztési források pedig nem jönnek, ha pedig érkeznek, akkor nem olyan célra, amely ezt az energiafüggőséget csökkenteni tudná.

minap.hu: Nem jönnek fejlesztési források, többek között az Európai Unióval, más néven a Brüsszellel folyamatban lévő viták miatt, amelyek tisztázásáig az uniós forrásokat visszatartják. Miskolc is több pályázatot készül beadni ezekre a pénzekre, amelyek most nem elérhetők. Tud a viták gyorsabb lezárásában a Jobbik segíteni?

L. L.: Mi azt a következetes álláspontot képviseljük, és ebben a jobboldali és konzervatív Jobbik más módot választott, mint a többi ellenzéki párt, hogy minden olyan jogszabályt, amely szükséges volt ahhoz, hogy a kormány kiegyezzen Brüsszellel, és hazajöhessen a magyaroknak járó pénz, megszavazunk, azokban mi partnerek vagyunk. Pontosan azért, hogy ne a magyar Parlament legyen az akadálya annak, hogy a pénzt megkapjuk. Ne a magyar Parlamenten keresztül büntessék a magyar embereket, nagyobb részt a kormány korábbi elhibázott lépései miatt, és ezáltal ne férjenek hozzá az önkormányzatok a forrásokhoz.

Megfontolásra érdemesnek találom azt is, ami egy korábbi javaslat az Európai Unió részéről, hogy a nagyobb települések vagy más önkormányzatok akár közvetlenül pályázhassanak uniós forrásra. Ez biztosíthatná, hogy olyanra érkezik a pályázati pénz, amire valóban szüksége van az önkormányzatnak, és úgy tudná lényegében a fejlesztéseket megvalósítani, hogy hosszú távon fenntarthatóak legyenek a számára. A rezsiválság rámutatott arra, hogy ahol nagy stadion vagy sportlétesítmény van, egyszerűen képtelenség fenntartani őket, ezen a megnövekedett költségszinten pláne. 

minap.hu: A Jobbik tud lobbizni ezekért a pénzekért Brüsszelben?

L. L.: Annyira sajátos az ottani működési modell, hogy egyetlen képviselővel a párt nem sokat tud ebben segíteni. De, ha azt hallják, hogy Magyarországon vannak józan hangok, tisztességesen és őszintén gondolkozó emberek és beszédek, az bizonyára segít abban, hogy az ország megítélése jobb legyen, és bízhatnak abban, hogy az ide küldött pénz nem lesz a kormányzati lopások áldozata. 

minap.hu: Konkrétan Miskolcért tud-e tenni valamit most a párt, például lobbiznak-e a kormánynál több támogatásért az önkormányzat számára?

L. L.: Az elmúlt időszakban is segítettünk például a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskolának a sportcsarnok megépítésében, ami egy régi elmaradás volt. És több más dologban is. A miskolci politikusaink is lobbiznak például a kormánynál a városért. Most azért, hogy az itteni vállalkozásoknak, a munkahelyek megtartása érdekében, valamilyen célzott támogatást nyújtsanak. Hogy ebből a térségből, ahová nehezen telepedtek be a munkahelyet biztosító cégek, most ne menjenek el. Ez az egyik legfontosabb kérdés most. 

Szűkösek a források, de mindig a forráselosztás a fő probléma, hogy mire, mennyit költ a kormány. Mindig vannak olyan kiadások, amiken lehet és kell is faragni. Egy példát mondok, amely nyilván nem segítene azonnal az elszabadult rezsiárak megfékezésében, de azért segítség lehetne a családoknak: ha a kormányzati kommunikációra költött összeget arra fordítanák, hogy akár tűzifával, akár rezsitámogatással közvetlenül segítsenek. A Jobbik régóta mondja azt is, hogy az energia, az üzemanyagok és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével is sok pénzt lehetne hagyni az embereknél. Továbbá, a jobboldali, konzervatív politikusok szerint is szükség van egy zöld fordulatra. Megújuló energiaforrásokra kell építeni. A jövő és az energiafüggetlenség ebben rejlik.

minap.hu: Megkerülhetetlen a kérdés, hogy mennyire erős városunkban most a Jobbik, amikor maga is belső problémákkal, szakadásokkal küzd? Gondolok itt az ön frakcióvezető elődjének, Jakab Péternek a kiválására és az azt övező konfliktusokra.

L. L.: Jakab Péterrel akkor találkoztunk utoljára, amikor ő azt mondta nekünk, hogy viszlát. Tehát, mondjuk úgy, hogy nem aktív vele a kapcsolat. Én nagyon sajnálom ezt, mert viszonylag régről ismerem, még annak idején, amikor a Jobbik itt tartotta az évadnyitóját, ő volt az egyik konferanszié. Egy nagyon tehetséges fiatalember volt. Most is hiszek abban, hogy tehetséges, de úgy látom, hogy ő és a tanácsadója más irányba ment el, és talán rossz befolyással van Péterre ez az egész szituáció. Bízom benne, hogy ő most is az, aki volt, a lelke jobbikos volt mindig, és még vissza fog találni. De nagyon sok minden elromlott az elmúlt időszakban. Azzal, hogy kijelentette, hogy ő másik irányban szeretne politizálni, ezzel nyilván teljessé vált az elszakadás. Mi mindig úgy láttuk, hogy helye van a Jobbikban, ez az ő és a tanácsadójának a döntése volt. Nagyon sajnáljuk, hogy ez történt.

De ettől függetlenül – és most a saját nevemben beszélek -, mindig próbáltam a kulturált, normális viszonyt fenntartani, hiszen mégiscsak munkatársunkról, parlamenti képviselő kollégánkról van szó. Az ember ezt így is próbálja kezelni. 

Nem nézzük, hogy visz-e el embereket. Egy politikai közösség mindig változóban van. Változik az összetétele, az emberek gondolkodása. Ők a saját útjukon elindultak balra, mi megyünk tovább jobbra. Mindenki a saját sorsának lesz mostantól a kovácsa. 

A Jobbik azt tűzte ki célul, hogy mind tartalmilag, mind formailag meg kell újítani azt a fajta jobboldali, konzervatív közösséget és politikát, amit viszünk. Ez a tartalmi és szervezeti megújulás vár most a Jobbikra Miskolcon is. Úgy látjuk, hogy egy jobboldali, konzervatív gondolkodású pártra szükség van. Itt Miskolcon is vannak olyan emberek, akiknek a konzervatív értékek jelentenek valamit, és azt látják, hogy a Fidesz és a baloldali, liberális pártok között egy valós és hiteles alternatíva lehet a Jobbik. Magunkra koncentrálunk, nem azt nézzük, hogy mások hogy teljesítenek, mi magunkból akarjuk mindig a legjobbat és a legtöbbet kihozni.

További hírek

Olvasnivaló