Ugrás a tartalomra

„Azért nem mindennapi dolog, hogy ráordít az emberre a medve”

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2020. október 20. kedd 10:36
„A bozótosból hallottam őrjöngeni a medvét. Egy pillantást vetettem arra, de utána mint a golyó, úgy jöttem vissza a kocsiba” – idézte fel hétfő reggeli élményeit az a férfi, akit birsalmaszedés után lepett meg a medve a Nagycsászár dűlőn. 
Bukor István |Fotó: Juhász Ákos

„Én ilyen üvöltést még nem hallottam, ilyet csak tévében lehet. A szarvasbőgés is más, meg a róka is, amikor vonyít, mint a kutya, a disznó az meg csörtet át árkon, bokron. Elszaladnak, ha embert észlelnek” – elevenítette fel néhány órával korábbi találkozását a Lyukóvölgyben kóborló medvével Bukor István. A Miskolc Bűnmegelőzési Centrum polgárőrének Nagyszászár dűlőn van hétvégi háza, épp végzett a birsalma leszedésével, amikor a hétfő reggeli nyugalmát megzavarta az állat. 

– Körülnéztem még a hegyen, hogy nem járt-e idegen a környéken. Megálltam, néztem befelé az egyik telekre, amikor a hátam mögött a bozótból üvölteni kezdett a medve, de kegyetlenül. Iszonyatos üvöltést hallottam. Tudtam, hogy ez nem vaddisznó, hanem medve. Szaladtam vissza az autóig. Hiába mondják, hogy ne szaladjak, meg hogy lassan hátráljak. Nem tudtam, hogy kocsiba üljek, vagy a víkendházat zárjam be. Bezártam mindent és elindultam onnan, mikor vagy kétszáz méterrel távolabb voltam, akkor hívtam a 112-t. Ott javasolták, hogy jöjjek el onnan – mesélte Bukor István. – Én nem szoktam így megijedni… azért nem mindennapi dolog, hogy ráordít az emberre a medve – tette hozzá a férfi.

Az elmúlt napokban nagy izgalmakat keltett a medve, amely megjelent Miskolc határában, Lyukóvölgyben, illetve az Újgyőri főtér közelében is. A Bükki Nemzeti Park munkatársai a rendészek segítségével megpróbálják a nyomok keresésével feltérképezni, hogy hol tartózkodhat a medve. Hétfőn délután tovább erősödött a kutatás, lovas polgárőrök is érkeztek a területre.

Továbbra is mindenkit óvatosságra intenek. Kerüljék az állatot, ne próbáljanak a közelébe menni, valamint ha látják, haladéktalanul hívják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának alábbi ügyeleti telefonszámát: +36 30 861-3808.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!