Ugrás a tartalomra

A baloldal miskolci polgármesterjelöltje titkolja, hogy kik a támogatói

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 05. péntek 18:59
Tárgyaltak, egyeztetnek, de hivatalosan egyelőre nem vállalják fel az ellenzéki pártok Miskolcon, hogy támogatják Veres Pált, az őszi önkormányzati választáson.

Már a polgármester-jelölti bejelentéskor zavar támadt a balliberális oldalon a valódi, vagy ál támogatók körében: egyik újságnak ugyanis nyilatkoztak valamit a támogatás hátteréről, azután nem sokkal másutt, cáfolták a leírtakat.

A Mérce című hírportálon például július elsején, a Veres Pál – féle polgármester jelölti bejelentkezésnek az első napján, ez a szöveg volt olvasható: „Korábban tévesen állítottuk azt cikkünkben, hogy az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum is támogatja Veres Pált. ” írják mindezt az után, hogy a miskolci gyurcsányisták, a maradék helyi MSZP-sek és az itteni Jobbikosok, számtalanszor lenyilatkozták, sőt kinyilatkoztatták: egy ellenzéki polgármester jelöltnek kell indulnia az éppen regnáló FIDESZ-es polgármester ellen és ők ennek az országos igénynek, a lokalitás szintjén, mindig is eleget kívántak tenni Miskolcon.

Veres Pál mindehhez képest nyilatkozta polgármester-jelölti belépőjekor, hogy ő a nyílt, tiszta, őszinte beszéd és helyzetek híve.

Hát akkor próbáljunk most utána járni, hogy 2019-ben, Miskolcon, Veres Pál esetében, ki támogat kit, és ki független kitől?

 A jobbikos Jakab Péter, mintha Veres esetében nem tervezne hosszú távra, hiszen szó szerint ezt nyilatkozta lapunknak: „Veres Pál iskolaigazgató, jelenleg a Függetlenek SZIVE Egyesület pártoktól független jelöltje”.

Hétfőn, egy ellenzéki portál közölt hosszabb interjút a Földes Ferenc Gimnázium igazgatójával, aki bejelentette: polgármester-jelöltként elindul az őszi választáson. Nem sokkal ez után, videóüzenetben is tájékoztatta a miskolciakat arról, hogy – amint fogalmaz – független kihívója lesz Kriza Ákosnak, elfogadta ugyanis a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület felkérését. Elmondja: az elmúlt években szinte valamennyi politikai irányból megkeresték, de mindenkinek világossá tette, hogy őt nem érdekli a pártpolitika. Hangsúlyozza azt is, hogy az egyesülettel „nem a pártoknak szeretnénk megfelelni, hanem a város közösségének”, és hogy nem vállalja, hogy pártjelölt legyen.

Az országos sajtó szinte száz százalékban, egyöntetűen arról értekezett, hogy „egy iskolaigazgató lett az ellenzék közös jelöltje Miskolcon (24.hu), vagy, hogy „gimnáziumigazgatót indít közösen az ellenzék Miskolcon” (ATV). A Mércén megjelent írásban előbb azt állították, hogy „az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és a Momentum is támogatja Veres Pált”, majd ezt gyorsan módosították arra, hogy „sok város után Miskolcon is sikerrel járt az ellenzéki együttműködés, így ősszel egyetlen polgármesterjelölt indulhat a város vezetéséért a Fidesszel szemben” (a tévedést fel is tüntették a cikk alatt).

Az Index szintén belefutott egy hasonló „elírásba”. Jogosan merül fel tehát a kérdés: egyként beállnak Veres Pál mögé Jakab Péterék, szocialistákkal, dk-sokkal, jobbikosokkal, momentumosokkal, lmp-sekkel, illetve a Mi Hazánkkal kéz a kézben, vagy lesznek, akik inkább egy saját jelöltbe vetik bizalmukat? 

A Mi Hazánk Mozgalom a balliberális ellenzék jelöltjének tartja Veres Pált

- Azt gondolom, Veres Pál iskola-igazgatóként jó munkát végzett és ha függetlennek tartja magát tiszteletben tartom véleményét. De mögötte nyilvánvalóan balliberális ellenzék sorakozik fel, ahogyan ez már meg is jelent a médiában – nyilatkozta Pakusza Zoltán, a Mi Hazánk Mozgalom megyei elnöke.

- A Mi Hazánk Mozgalom sem Dr. Kriza Ákost, sem Veres Pált nem fogja támogatni. Mindkét politikai erőnek (Fidesz, MSZP-DK)  volt már ideje bizonyítani Miskolcon. Ahogyan a jelenlegi problémákat: mint az alacsony bérek, az elvándorlás, a mélyigénytelen tömegek beáramlása, úgy nem felejthetjük el a szocialista időket Lyukóbánya bezárását (2004) a Diósgyőri Kórház összevonását (2007) vagy a Lyukóba már akkor kiadott lakcímkártyákat, az akkor is jellemző elvándorlást. Pártpolitikusként mindig azt képviseltem, hogy a város érdekei az elsők. Ha kellett szavazatommal támogattam a jelenlegi városvezetés közbiztonság javítását célzó intézkedéseit ugyanúgy mint baloldali képviselők módosítóit választókerületük érdekében. De szembe mentem mind a Fidesszel mind a szocialistákkal, amikor nemzetközi Cigány Kulturális Központot (Világsátor) akartak közösen Miskolcra. Nem hiszek abban, hogy ha a nyúl a farkast rókára cseréli, jobb lesz a sorsa. Abban hiszek, hogy a két szélsőség között  a normalitást kell képviselni - nyilatkozta Pakusza Zoltán.

 

veres_pal

A szocialisták ellenzéki egységet akarnak

 – Kiváló személyiségnek tartjuk Veres Pált, a terveink szerint jövő héten nyilatkozni is fogunk az indulásával kapcsolatban, jelenleg azonban nem mondhatok többet – mondta el megkeresésünkre az MSZP miskolci frakcióvezetője. Simon Gábor újabb kérdéseinkre annyit azért hozzátett: a párt azt az elvet képviseli, „hogy Miskolcon ellenzéki egység jöjjön létre”, ennek érdekében mindent megtesznek. – Számunkra lényeges, hogy a fideszes polgármesternek és önkormányzati képviselőknek is egyetlen kihívója legyen. Ennek érdekében lefolytatjuk a megfelelő egyeztetéseket, természetesen mindenkivel tárgyalunk. Kivételt a Mi Hazánk Mozgalom képez; velük semmilyen együttműködésre nem készülünk – hangoztatta a szocialista politikus.

 

DK: nincs még szervezeti álláspontunk

Egyeztetnek a többi ellenzéki párttal, de egyelőre nincs szervezeti álláspontja a Demokratikus Koalíciónak Veres Pál indulásával kapcsolatban – nyilatkozta a DK miskolci elnöke. Fekete Zoltánné egyelőre tehát a saját véleményét tudta csak megosztani velünk a kérdésben. – Én ezt lelkesítő, jó ötletnek, és természetesen támogathatónak gondolom. De hogy ne térjek ki a kérdése elől: a miskolci DK-nak ezzel kapcsolatban szervezeti álláspontja még nincs, nem tudok ilyet mondani. Persze dönteni fogunk a kérdésben, a helyzethez nyilvánvalóan valamilyen módon alkalmazkodni kell – fogalmazott.

Kérdésünkre elárulta azt is, hogy a pártnál „nem merült fel, hogy saját jelölttel indulnánk ősszel”. Folyamatosan, mind a mai napig beszélgetnek, egyeztetnek az ellenzéki pártokkal, ahogy ezt már az EP-választás után is nyilvánvalóvá tették.

A Jobbik tudja, ki lehet alkalmas

„Veres Pál jelenleg a Függetlenek SZIVE Egyesület pártoktól független jelöltje” – írta megkeresésünkre a Jobbik szóvivője. Jakab Péter válaszlevelében úgy fogalmazott: olyan emberre van szükség, aki képes összefogni a lakosságot egy olyan városvezetéssel szemben, amelyik „igyekszik egymás ellen fordítani az itt élőket”. – Miskolcnak komoly változásokra van szüksége ahhoz, hogy az egyre aggasztóbb méreteket öltő elszegényedést és az elvándorlást megállítsuk. Fontos az is, hogy a városnak legyen végre gazdája, hogy az elhanyagolt közterületek helyett egy kulturált városkép fogadja az itt élőket és az ide látogatókat. Tudjuk, hogy erre a feladatra Kriza Ákos alkalmatlan, és azt is tudjuk, hogy ki lehet alkalmas arra, hogy visszaadja Miskolcot a miskolciaknak – írta sejtelmesen az ellenzéki szóvivő.

 (Az lmp-s Csoma László levélben kívánt válaszolni kérdéseinkre, amint megkeresésünkre reagál, frissítjük cikkünket!)

A Momentum is Veres Pál mögé állhat

- Miskolcon változásra van szükség, ez számunkra nem kérdés - a momentumos Szopkó Tibor szerint. - Üdvözöljük Veres Pál indulását, mert fontosnak tartjuk az esélyes jelöltek versenyét. Felvesszük vele a kapcsolatot, hogy megvitassuk, mennyire egyeznek a megyeszékhely jövőjét illető elképzeléseink. Ezt tesszük egyébként a többi ellenzéki párttal is.

- Az a véleményünk, hogy városunkban csak széles társadalmi együttműködéssel hozható el a változás, állítható fejlődő pályára a település. Ezért a legfontosabb beszélgetéseket Miskolc lakosaival folytatjuk, azt akarjuk felmérni, mit tartanak ők problémának. Hiszen nem az a fontos, hogy mit gondolnak a politikusok, hanem az, hogy mi jó a miskolciaknak és mitől válik élhetőbbé számukra a város – nyilatkozta a Monemtum Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének alapító tagja, Szopkó Tibor.

Politológusok a lehetőségekről, esélyekről

Két, országos is ismert politológust is megkérdeztünk a miskolci eseményekről. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan értékelhető egy civil indulása a választáson; milyen esélyei, reményei, és buktatói lehetnek egy politikán kívülről érkező jelöltnek. Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa megkeresésünkre úgy fogalmazott: több körülménytől is nagyban függ, hogy egy ellenzéki (független) jelölt sikeresen szerepelhet-e a választáson fideszes politikussal szemben. Egyrészt kérdés, hogy mennyire ismert ez a jelölt az adott városban. Másrészt: széles pártszövetség áll-e a független jelölt mögött, vagy lesznek más ellenzéki pártok, amelyek saját jelöltet indítanak? – A jelöltnek koherens, magas színvonalú programmal, jól kommunikálható programelemekkel, izgalmas kommunikációval, alapos helyismerettel, pénzzel és médiatámogatással, jó Facebook-kampánnyal is rendelkeznie kell – hangoztatta a politikai elemző, hozzátéve: harmadszor pedig függ a hivatalban lévő polgármester népszerűségétől, elfogadottságától is.

– Kriza Ákos polgármester több ciklust végigvitt, nagy népszerűségnek örvend a városban, országosan is ismert politikus – ezt már Simon János politológus mondta, hozzátéve: a miskolci városvezető Tarlós Istvánhoz hasonlóan nem egy pártot jelenít meg; Kriza Ákos be tudja tölteni ugyanazt a szerepet, mint amit a főpolgármester: személye átível a pártokon, az ideológiai szerepeken. Az eddigi munkájára kell építeni a kampányát, ő már bizonyított.

Ebből a szempontból még talán érthető is, hogy a miskolci baloldal polgármesterjelöltje titkolni próbálja, hogy kik is a támogatói.

Hozzátette ugyanakkor: Veres Pál személyében egy közéletben ismert személyiség indul kihívóként. Iskolaigazgatóként van egy bizonyos szimpátiaindexe, presztízse helyben. – Azt mondja, hogy függetlenként indul, és azt várja, hogy támogassák őt. Veres Pál szeretné áthidalni a bal-jobb ideológiai szakadékot. Ezt civilként könnyebben megteheti. A pártok számára azonban általában nem nyereséges olyan személyt indítani, aki nem közülük való. A pártjelölt ugyanis húzza magával a pártot, a pártlistát is. Az MSZP, de az LMP és a Jobbik is azzal küzd, hogy meg tudja mutatni a karakterét. Nos, egy független jelölt mögött elhomályosulnak az (ideológiai-párt-) üzeneteik – mutatott rá a politológus, akinek egyébként meggyőződése, hogy több polgármester-jelölt is lesz Miskolcon, mivel itt „sokkal tagoltabb a helyi társadalom”.

 Felhívta ugyanakkor a figyelmet annak veszélyére is, hogy egy politikán kívülről érkező civilnek legalább 1-2 évet rá kell szánnia, hogy a városigazgatásban tapasztalatot szerezzen.

Hiába titkolják, Veres Pál, a balliberális oldal jelöltje

 Az ellenzéki pártok egyelőre próbálják leplezni, hogy Veres Pál az ő polgármester-jelöltjük lenne, és a Földes igazgatója is minden fórumon azt hangsúlyozza, hogy független jelöltként indul az októberi önkormányzati választásokon. Közben azonban kiderült, hogy az őt indító SZÍVE Egyesület elnöke az a Csabalik Zsuzsanna, aki az MSZP egyik pártrendezvényének szónoka volt korábban. De beszédes az a legnagyobb közösségi oldalon július 1-jén közzétett poszt is, amelyet Simon Gábor, a miskolci MSZP elnökének egyik aktivistája jelentetett meg, miszerint „Megvan Miskolc közös ellenzéki polgármesterjelöltje.(...) Az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és Momentum még márciusban egyezett meg a közös jelöltállításról, ekkor azonban még nem lehetett tudni, ki lesz az. A közös jelöltet ma mutatták be: Veres Pál…”.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!