Ugrás a tartalomra

Béremelés és fejlesztések: modellváltás a Miskolci Egyetemen

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. december 11. szombat 11:00
Augusztus 1-je óta a modellváltásnak köszönhetően felgyorsultak az események a Miskolci Egyetemen. Zajlik az E/1 kollégium, a könyvtár, a levéltár és a múzeum felújítása.

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány szeptemberben aláírta a 25 éves keretszerződést és a 2026-ig szóló közfeladat-finanszírozási szerződést. Az egyetem az eddigi állami támogatás 2,5-szörösét fogja kapni 2022 januárjától, ami nagyobb mozgásteret, hatékonyabb működést feltételez. Ennek köszönhetően jelentős, szociális szempontokat is figyelembe vevő, ugyanakkor teljesítmény- és munkakör értékelésen alapuló bérrendezés valósul meg. Ezen intézkedések célja a piaci alapú bérezéshez történő felzárkóztatás mind az oktatói, mind az oktatást támogató
munkakörök esetében.

Az új közfeladat-finanszírozási szerződés szellemében a Miskolci Egyetem elkészítette a 2022. évi költségvetését, amelyet december 10-én az Universitas Miskolcinensis Alapítvány Kuratóriuma elfogadott. A Miskolci Egyetem oktató-kutatóinak teljesítmény-alapú bérfejlesztése három pilléren alapszik. Az első pillér szerint a piaci környezet figyelembevételével a 2021-ben már realizált 15%-os egységes béremelés bázisán további alapbéremelés történik 2022 januárjától, amely során az alacsonyabb keresetűek 2020. évhez viszonyítva több mint 80%-os, az egyetemi tanárok mintegy 30%-os garantált bérnövekménnyel számolhatnak.

A második pillér az évente történő teljesítményértékeléshez kötődik. Értékelik a tudományos tevekénységet 30%-ban, az oktatási tevékenységet 40%-ban, az intézményi bevételekhez történő hozzájárulást 15%-ban és az intézményi célok teljesüléséhez történő hozzájárulást 15%-ban. Objektív, adatbázisokon nyugvó szempontok szerint minősítik dolgozóikat. A legjobb minősítést szerzett kollégákat az alapbéremelésen túl akár további 40-50%-os, egy évre szóló határozott idejű béremeléssel ismerik el.

A harmadik pillér egy bónusz alapú, további egyhavi alapbérnek megfelelő anyagi elismerést biztosít a gazdálkodási év végén, attól függően, hogy az egyetem, illetve a gazdálkodási egység milyen mértékben teljesítette az Intézményfejlesztési Tervben és a közfeladat-finanszírozási szerződésben megfogalmazott célokat.

Az oktatást támogató területek esetében értékelték a munkaköröket és a kompetenciákat, valamint bérfelzárkóztatást hajtanak végre 2022 januárjától. Ezen munkakörök jelentős részében bevezetik a TÉR-t, vagyis a Teljesítményértékelési Rendszert, amelynek során megtörténik a célfeladatok kitűzése, a kompetencia- és teljesítmény értékeléssel együtt, egy premizálási rendszer keretében.

A szakszervezettel sikeres tárgyalásokat folytattak, és a fejlődéshez szükséges változtatásokat az egyetem egésze támogatja. Ezen intézkedésekkel a Miskolci Egyetem a jövőben piacképesebb béreket biztosít, amely kiegészülve a képzések piaci auditjával és hatékonyabbá tételével, valamint a célzott fejlesztési beruházásokkal (pl. Technológiai és Innovációs Park, Green&Smart Campus) hazai és nemzetközi viszonylatban még versenyképesebb universitas képét vetíti elő.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!