Ugrás a tartalomra

Beszélgetések, kiállítás és koszorúzás a 120 éve született Pressburgerért

Király Csaba
Utoljára módosítva
2022. szeptember 16. péntek 15:05
Pressburger Imre, az egyetemes filmgyártás meghatározó alakja 1902-ben Miskolcon született. A jubileumot több programelemmel ünnepelte a CineFest: megkoszorúzták szülőházát, az életútját bemutató kiállítás nyílt, életművét minikonferencián tárgyalták ki, kerekasztal-beszélgetés során meséltek a korabeli Miskolcról és bemutatták leghíresebb filmjét: A 49-es szélességi fokot.

A világ által Emeric Pressburgerként ismert író-rendező-producer kultikus figurája az egyetemes filmművészetnek. Olyan nagynevű alkotók számára hivatkozási alap, mint Brian De Palma, Francis Ford Coppola, Terry Gilliam vagy éppen Martin Scorsese.

Anélkül, hogy többet mesélnénk róla, már ez elegendő ok arra, hogy büszkén emlékezzünk vissza a Miskolcon született Pressburger Imrére. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál évről évre tiszteleg a neves előd előtt, idén azonban ezt több programelemmel is tették a szervezők, hiszen most 120 éve, hogy megszületett az Oscar-díjas legenda.

Fotó: Mocsári László

Az „Egy angol Miskolcról” összefogó címre keresztelt programsorozat részeként kiállítás nyílt a Sub Rosa Caféban, amely az alkotó életútját mutatta be – a CineFest ideje alatt.

Nem maradhatott el a hagyományossá vált programelem, Pressburger Imre Szentpéteri kapu 3. szám alatt álló szülőházának megkoszorúzása sem, ahol szeptember 15-én Báron György filmesztéta és -kritikus mondott beszédet, majd elhelyezték a CineFest és a miskolci önkormányzat koszorúit.

Fotó: Horváth Csongor

Ugyancsak csütörtökön minikonferenciát rendeztek a Béke teremben, ahol az említett Báron Györgyhöz csatlakozott Gerhard Midding rendező, Veronika Zakonsjek filmkritikus és Muszatics Péter, a CineFest kurátora. Ők Pressburger Imre gyökereivel, Michael Powellel közös kiemelkedő filmjeiről, illetve a kortársakra és az utókorra gyakorolt hatásaikról beszéltek.

A megemlékezések részeként szeptember 16-án „Ők is miskolciak voltak – Időutazás a Pressburger-korabeli Miskolcon” címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést a Sub Rosa Cafeban. A Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesülettel közös programon Fedor Vilmos, Szunyogh László, Kolozsi László és Reiman Zoltán osztották meg gondolataikat. Felidézték, hogy Pressburger Imre idejében, a XIX. – XX. század fordulóján művészeti és gondolkodói szempontból milyen izgalmas város volt Miskolc.

Fotó: Mocsári László

Mindezek a CineFest filmtörténeti Apolló programjához kapcsolódtak, azonban a CineClassics szekció sem maradhatott Pressburger Imre nélkül: levetítették talán leghíresebb alkotását, amelyért Oscar-díjat is kapott, A 49-es szélességi fokot.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!