Ugrás a tartalomra

A boldogság nyomában jártak a város ifjú szónok-aspiránsai

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. december 10. szombat 09:04
Kincs? Hír? Gyönyör? Mi lehet a boldogság titka? - talán egyik sem, talán mindezek kellenek hozzá. A Miskolc Város Ifjú Szónoka verseny résztvevői számtalan választ adtak a kérdésre, de talán volt egy közös meglátás: mindenkinek más és más az örömforrás.

"Mi az, mi embert boldoggá tehetne?
Kincs? hír? gyönyör? Legyen bár mint özön,
A telhetetlen elmerülhet benne,
S nem fogja tudni, hogy van szívöröm.
"

- Vörösmarty Mihály Merengőhöz című verse adta a feladatot annak a kilenc fiatalnak, akik jelentkeztek idén a város és a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara által szervezett szónokversenyre.

Mocsári László képgalériája

A világjárvány miatti két év kihagyás után, immár tizenharmadik alkalommal gyűltek össze a középiskolások a polgármesteri hivatal közgyűlési termében, hogy az élőszóban való jártasságukról, szónoki rátermettségükről, a világos, tiszta beszédről, a helyes stílusról és a meggyőző érvelésről adjanak számot a szakértő zsűrinek.

- Az első feladatunk az volt, hogy 5 percben foglaljuk össze, miben látjuk a boldogságot. Ezt a szöveget meg kellett tanulni, és úgy kell most előadni. Véleményem szerint a boldogság nem tárgyi javakban és ingóságokban rejlik, hanem az emberi érzésekben - vélekedett a Kossuth gimnáziumból érkezett Sikur Tünde, aki hozzátette: a felsőoktatási felvételin szerezhető plusz pontok miatt is fontosnak tartotta, hogy megmérettesse magát a szónokversenyen.

Merthogy a társrendező Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar felajánlotta, hogy ha hozzájuk jelentkezik valaki a következő felvételi időszakban, és a mostani versenyen dobogón végez, akkor plusz 30 pontot kap. Erre hívta fel a figyelmet a megnyitó során Varga Zoltán dékánhelyettes is.

A verseny alapítója szerint az élőszó mesterségének elsajátításához elméleti tudás, tájékozottság és műveltség is szükséges - mindezekre szükség volt a megmérettetés második felében, amikor a diákoknak rögtönözniük kellett az általuk húzott témáról. Szitás Benedek kiemelte, a verseny nyertese jogot és lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen az országos Kossuth szónokversenyen, és ott Miskolcot képviselje. A verseny alapítóját büszkeséggel tölti el, hogy a legutóbbi hat alkalommal mindig valamilyen díjjal tértek haza a miskolci fiatalok.

A szónokverseny végeredménye:
I. helyezett: Iski Dóra (Irinyi János Református Oktatási Központ, felkészítő tanár: Demeterné Mérai Mária)

II. helyezett: Buday Botond (Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, felkészítő tanár: Varga Péter)

III. helyezett: Sikur Tünde (Kossuth Lajos Gimnázium, felkészítő tanár: Üveges Tamás és Erdődi Zita).

További hírek

Olvasnivaló