Ugrás a tartalomra

A cél: minden betervezett programot megvalósítani

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. augusztus 12. szerda 09:38
Meghirdették az új évadot a szimfonikusok.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar évadnyitó társulati ülést tartott, ahol a legfőbb téma az volt, hogy a COVID-19 okozta különleges helyzet mennyire fogja befolyásolni a munkát és a fellépéseket. 

- Most úgy tűnik, az új évad a koronavírus-járvánnyal való együttélésről szól majd: meg kell találnunk a módját, hogy a zenekar a megváltozott körülmények mellett is tudjon működni, létezni – tájékoztatta munkatársait az előttük álló kihívásokról Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki elmondta azt is, hogy a hazai szimfonikus zenekarok eltérő módon reagálnak a helyzetre. Vannak, akik bizakodnak, és akadnak, akik kivárnak. Miskolcon az arany középutat választották.

Fotó: Mocsári László

- A Pannon Filharmonikusok már márciusban elkezdték árulni a bérleteiket az új évadra, de például a Szegedi Szimfonikus Zenekar talán még most sem fogott neki az értékesítésnek.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjeire májustól lehetett lefoglalni a bérleteket, mostanra pedig a kasszák is kinyitottak. A vírushelyzetre való tekintettel az elővásárlással váltott, kedvezményes bérletek értékesítési határidejét is kitolták augusztus 19-ig. Az együttes igyekszik majd pótolni az elmaradt koncerteket is.

Szemben a nehézségekkel

Szászné Pónuzs Krisztina szerint ezeknek az ütemezése a helyszíneken is múlt.

- Nem csak a saját lehetőségeinkhez vagy a szólistákhoz, de ezekhez a helyszínekhez is alkalmazkodni kellett. Azonban nagyon optimisták vagyunk. Bízunk benne, hogy a műsorfüzetben szereplő programok mind megvalósulnak.

Az 500 főt meghaladó zenés-táncos rendezvényekről szóló tiltás jelen formájában nem korlátozza a Miskolci Szimfonikus Zenekar mozgásterét.

- A zenés-táncos rendezvény egy speciális jogi fogalom: olyan élőzenei koncertekre vonatkozik, amik nem ültetettek és a közönségszámuk meghaladja az 500 főt; ebbe a fogalomkörbe jelenleg mi nem esünk bele – nyugtatta meg a zenekart Szászné Pónuzs Krisztina.

Kiemelt koncertek

Az évad első hangversenye augusztus 14-én, pénteken lesz Boldogkőváralján, ahová filmzenei válogatással készül az együttes. A zenekart jellemző általános felfogás szerint minden koncert fontos, de a rendhagyó helyzet miatt néhány kiemelt eseményt is rejt az idei műsorterv.

- Rendkívül fontosnak tartom Ligeti Andrásnak a koncertjét, amit augusztus 26-án tart a Művészetek Házában – mondta Antal Mátyás, a zenekar művészeti vezetője és dirigense, aki azt is megindokolta, miért kiemelt program ez a számára.

- Egy elhalasztott bérletes műsor pótlásáról van szó, amire Ligeti András úgy készül, mintha bemutató előadás lenne, pedig százezer koncertet dirigált már. Nagyon várja, hogy muzsikálhasson.

A műsorfüzet tartalmaz egy másik nagyon fontos elemet is.

Szeptember 23-án a Művészetek Palotájában adunk koncertet, ami a 75-ös szám jegyében zajlik majd. A koncert első felének két zeneszerzője előtt tisztelegünk: idén 75-éve ugyanis, hogy elhunyt Anton Webern és Bartók Béla. Emellett – ami talán kevésbé fontos – ez az én születésnapi koncertem is lesz – mondta Antal Mátyás, aki július utolsó napján töltötte be a 75. életévét. Ez alkalomból kollégái is köszöntötték a karmestert.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!