Ugrás a tartalomra

Díjaztak, üléseztek, új "miskolcikumokat" javasoltak

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 21. kedd 09:28
A Szinvavölgyi Néptáncműhely és utánpótlás csoportjai, valamint az Orthodox templom és Múzeum kapta idén a Kincseink- Megyei Értékdíjat.

A múlt héten történt örömteli aktualitás, hogy kiosztották a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság által alapított „Kincseink- Megyei Értékdíj”-akat.

Pillanatkép a Szinvavölgyi táncgáláról Fotó: Mocsári László

A Szinvavölgyi Néptáncműhely és utánpótlás csoportjai, valamint az Orthodox templom és Múzeum kapta idén a „Kincseink- Megyei Értékdíj”-at.  A 2015-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság által alapított díjban rendszerint miskolci értékek is részesülnek. Tavaly például az Avasi református műemlék templom vehette át az elismerést.

A Miskolci Települési Értéktár Bizottság is ülésezett hétfőn: 2 helyi érték felvételi javaslatát tárgyalták: az Újmassai őskohó és Déryné Széppataki Róza munkásságának javaslatait.

Az Újmassai őskohó esetében olyan ipari műemléki kuriózumról van szó, amelyet külön kiemelve nevesíteni szeretnénk az Értéktárunkban, hiszen eddig csak a Diósgyőri ipari hagyományok és a Kohászati Múzeum keretein belül szerepelt benne. Az őskohó Értéktárba kerülését két civil szervezet (Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány, Észak-Keleti Átjáró Egyesület) is támogatja.

Az őskohó Fotó: Horváth Csongor

Déryné munkásságát, korának elismert színésznőjeként nemcsak mi, miskolciak ismerjük, hanem országosan is jelentős. Az Értéktárba kerülése azért is aktuális, mert halálának 150 éves jubileumára emlékezünk az idén. A Miskolci Nemzeti Színház és a Herman Ottó Múzeum Színészmúzeuma számára nem is volt kérdés, hogy támogassák javaslatunkat.

Háttér

A Miskolci Települési Értéktár Bizottság 2013 decemberében alakult meg a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényben meghatározott céllal. Feladata, hogy azonosítsa a településen fellelhető nemzeti értékeket, és gondozza az általa létrehozott települési értéktárat, amely az önkormányzat területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjtemény.

Nemzeti értéknek tekinthető a törvény alapján minden a magyarság és a magyarországi nemzetiségek tevékenységéhez, kultúrájához, tudásához, a magyar tájhoz és élővilághoz kapcsolódó szellemi, anyagi és természeti érték. Helyi nemzeti értékeink tanúskodnak Miskolc város közösségének a város történelméhez, hagyományaihoz, kulturális és természeti értékeihez fűződő viszonyáról. Ezért helyi nemzeti értékeink össze is tartanak minket, erősíthetik a lokálpatriotizmust és az identitástudatunkat.

Jelenleg 57 helyi nemzeti értéket („miskolcikumot”) tartalmaz a települési értéktár 7 szakterületi kategóriában:

-          agrár- és élelmiszergazdaság,

-          épített környezet,

-          ipari és műszaki megoldások,

-          kulturális örökség,

-          sport,

-          természeti környezet,

-          turizmus és vendéglátás.

2013-tól a legtöbb helyi értéket a kulturális örökség kategóriában regisztráltuk az Értéktárban, 36 helyi értékünk tartozik ehhez a területhez. Az egészség és életmód kategóriában viszont még nincs regisztrált helyi értékünk, szívesen látjuk bármely szervezet vagy magánszemély javaslatát is ezen a szakterületen.

Számos helyi értékünk (42) része már a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktárnak is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság múlt hétfőn tartott legutóbbi ülésén a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, a Factory Aréna és II. János Pál pápa szobra került a Megyei Értéktárba felvételre. Innen kerülhetnek értékeink később a Magyar Értéktárba, amelyből aztán Hungarikumok is lehetnek. Ezért is érdekünk, nekünk miskolciaknak is, hogy minél több szervezet és magánszemély is kezdeményezze helyi értékeink Települési Értéktárba kerülését, amit egyszerű módon, az arra létrehozott javaslati űrlapon bárki megtehet és bármikor benyújthat az év során. Az ehhez kapcsolódó ismertetőket és jogszabályi vonatkozásokat a www.miskolc.hu oldalon is elérhetővé tette az önkormányzat.

További hírek

Olvasnivaló