Ugrás a tartalomra

DK: Nem adjuk oda a miskolciak vízművét a kormánynak  

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. szeptember 28. szerda 12:51
A Demokratikus Koalíció sem támogatja a Miskolci Vízmű Kft. állami kézbe történő átadását. A döntés okait Mokrai Mihály szerdán délelőtt sajtótájékoztatón ismertette.  
Fotó: Juhász Ákos

A DK önkormányzati képviselője elmondta: a Velünk a Város frakció előző esti ülésén Veres Pál polgármester tájékoztatta a képviselőket a vízművel kapcsolatos tárgyalások jelenlegi állásáról. Ezt követően a Demokratikus Koalíció elnöksége ülésezett, és arra a döntésre jutottak, hogy ezekkel a feltételekkel semmilyen körülmények között nem járulnak hozzá, hogy Miskolc átadja a Magyar Államnak a vízművet.  
 
- A megbeszélések során az derült ki, hogy az állam nem rendelkezik megfelelő forrásokkal a Miskolci Vízmű Kft. üzemeltetéséhez. Semmi mást nem akar, csak einstandolni a miskolciak vagyonát, amely 15-20 milliárd forintos nagyságrendű vagyontömeget jelent. A Demokratikus Koalíció ehhez nem tud hozzájárulni – jelentette ki. - Nem lesz jobb a víz Miskolcon. Nem lesz olcsóbb, sőt, drágább lesz a víz Miskolcon. Emellett elveszítjük az irányítást a szolgáltató fölött, mert az állam egy 5 százalékos aranyrészvény pakettet akar a vízművekben, amely azt jelentené, hogy gyakorlatilag mindenbe beleszólhat. Ráadásul nem csak követeli, hogy azonnal fizessük ki a város intézményeinek teljes vízközmű tartozását, de ígéretet sem tesz arra, hogy feltőkésíti a céget. Az államnak az az elvárása, hogy 95-5 százalék arányban tegye bele Miskolc városa a pénzt a vízművekbe – részletezte a politikus.  
 
- Miért jó a miskolciaknak az, hogy egy olyan vagyontömeget, ami az övéké, átadjuk ingyen az államnak úgy, hogy közben semmi nem fog változni? Miért is éri ez meg a miskolciaknak? – tette fel a retorikus kérdést Mokrai Mihály. – Semmiért. Ezért ezt semmilyen körülmények között nem tudjuk támogatni. Nem lesz jobb a miskolciaknak, nem lesz jobb a városnak – hangsúlyozta.  
 
A Miskolci Vízművek jelenlegi anyagi helyzetét semmi más nem okozta, csak a kormány felelőtlen gazdaságpolitikája: a rezsicsökkentés, és hogy víziközmű adót kell fizetnie a cégnek – jelentette ki végezetül az önkormányzati képviselő. 

Mint arról korábban több alkalommal beszámoltunk, számos más önkormányzati tulajdonban lévő vízműhöz hasonlóan a miskolci is nehéz helyzetbe került mostanra. A rezsicsökkentés miatt nyolc éve változatlan, hatósági áron nyújtja szolgáltatásait a MIVÍZ, emiatt a bevételei évek óta stagnálnak, a költségei viszont folyamatosan emelkednek, a cég 2018 óta veszteségesen működik. Több százmilliós terhet jelent ráadásul az államnak fizetendő víziközmű adó és a felügyeleti díj. A rekonstrukciós, felújítási munkálatok sem tudnak olyan tempóban haladni, ahogyan a csőhálózat természetes amortizációja megkövetelné, ez pedig további veszteségekhez vezet. Az utóbbi években jelentősen megugrott mind a meghibásodások száma, mind az elfolyt víz mennyisége. Az alulfinanszírozás, az energiaárak ugrásszerű emelkedése és az infláció miatt 2022 nyarára a MIVÍZ gazdálkodása instabillá vált, mindenképpen szükséges a mihamarabbi tőkepótlás. A kormány a megoldást az önkormányzati víziközművagyon állami tulajdonba vételében látja. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások megkezdésére a város közgyűlése Veres Pál polgármestert jogosította fel. Múlt hét pénteken Szarka Dénes sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Jobbik nem támogatja a MIVÍZ átadását, mert továbbra sincs arról elegendő információ, hogy milyen feltételek mellett venné át az állam a vízművet, és semmilyen biztosíték nincsen arra, hogy a továbbiakban is megfelelő lenne a miskolciak ivóvíz ellátása. 

További hírek

Olvasnivaló