Ugrás a tartalomra

Döntött a kormány: két hétre bezár az ország

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2021. március 04. csütörtök 16:16
Az üzleteket, szolgáltatókat két hétre, az óvodákat, általános iskolákat a tavaszi szünet végéig zárják be.

A csütörtöki kormányülés közben tartotta meg a március 4-ei kormányinfót Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol – ahogyan az várható volt – a koronavírus-fertőzés gyors terjedése miatt az eddiginél lényegesen szigorúbb intézkedéseket jelentettek be.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a kormány a szerdai és a mai kormányülésén is számtalan döntést hozott meg. „Mivel a kormányülés most is tart, előrebocsátom, hogy számtalan döntés még később lesz megismerhető, az operatív törzs holnap hajnali döntése után, Orbán Viktor miniszterelnök rádióinterjújából a Kossuth Rádión.

Azért döntöttek a szigorítások mellett – folytatta –, mert matematikusokat, szakértőket, orvosprofesszorokat, virológusokat meghallgatva más döntést nem hozhattak: a fertőzöttek, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma is intenzíven nő.

„A terjedés sebessége nő, a vírus reprodukciós rátája pedig Magyarországon az egyik legmagasabb jelenleg egész Európában. A harmadik hullám erősebb, mint a második volt, mint ahogyan a második is erősebb volt, mint az első. Az egyetlen jelentős különbség, hogy már rendelkezésünkre áll a vakcina, az oltási program jól halad, jelenleg a kontinensen a harmadik legátoltottabb ország vagyunk, jövő hétre pedig a legtöbb beoltott ember hazánkban lesz. Sajnos viszont ez a tempó sem elengedő ahhoz, hogy a vírus, és különösen a vírusmutánsok terjedését megakadályozza. A brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad és a keleti oltóanyagokkal együtt sem tudjuk még a társadalmi védettséget kialakítani."

Csak a kontaktusszámok, találkozások radikális csökkentése vezethet eredményre. Ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, hanem a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna – szögezte le a miniszter.

A kormány eddigi döntései:
- Az óvodákat és általános iskolákat április 7-éig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárják, a digitális oktatás részleteit az EMMI oktatási államtitkársága dolgozza ki.
- A középiskolák, egyetemek szabályai változatlanok, továbbra is marad a digitális oktatás.
- Az üzleteket március 8-ától március 22-éig két hétre bezárják, ez alól kivételt az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak jelentenek.
- Ugyanebben az intervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatások.
- A konditermeket két hétre teljesen bezárják.
- Az igazolt sportolók meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lesznek megrendezhetők, teljes zárás két hétre, igazolt sportolók meccsei kizárólag zárt kapuk mögött.
- A parkok, arborétumok nyitva maradnak.
- A szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetén, ahol betartható a másfél méteres védőtávolság, megengedett.
A munkavégzés is lehetséges, de a munkaáltatóktól azt kérik, hogy ahol van mód, engedélyezzék a távmunkát, különösen kérik ezt a gyermekes családoknál.
- A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.
- Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében, a tranzit- és teherfogalom azonban továbbra is lehetséges.
- A már létező szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjesztjük mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárni.

- Mindenkit kérünk, hogy működjön közre ezen szabályok betartásában. Tudjuk, hogy régóta élünk ilyen körülmények között, de reméljük, hogy utolsó szakaszában vagyunk a járványnak, el fogjuk érni az átoltottság olyan mértékét néhány héten vagy hónapon belül, ami teljes nyitást tesz lehetővé.

 

A nyitás már március 22-ével meg fog kezdődni, valószínűleg ütemezetten – tette hozzá Gulyás Gergely.

További hírek

Olvasnivaló