Ugrás a tartalomra

Egészségnapot tartottak látássérülteknek a Fehér Bot Napja alkalmából

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. október 18. szerda 14:55
Ingyenes szűrővizsgálatokkal és egészséges harapnivalókkal várták a látássérülteket szerdán Miskolcon a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete székházába.
Fotók: Mocsári László

A Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete a Rotary Club Miskolc-Tapolca támogatásával szervezte meg immár hagyományos egészségnapját, az egyesület székházában. A Fehér Bot Napja alkalmából megrendezett eseményen ingyenes szűrővizsgálatokat biztosítottak az egyesület látássérült tagjainak és kísérőinek. Az egészségnapra a vármegye számos területéről érkeztek látássérültek, akik hallásvizsgálaton, vérnyomásmérésen, vércukorszint mérésen, szájüregi rákszűrésen, PSA laborvizsgálaton (prosztata szűrés), légzésfunkció-vizsgálaton, valamint két külső helyszínen lévő vizsgálaton, a tüdőszűrésen és a csontsűrűség mérésen vehettek részt. 

Az egyesület 2009 óta szervezi meg az egészségnapot tagjainak és kísérőinek, azóta csak a pandémia ideje alatt maradt el két alkalommal. A becslések szerint ezúttal mintegy nyolcvan érdeklődő látogatott el a miskolci központba.  „A szűrésekre mindig ilyen nagy az igény és az érdeklődés, hiszen a látássérültek – a támogatóknak is köszönhetően – egy általuk ismert környezetben végeztethetik el a vizsgálatokat, és nem kell hónapokat rá várniuk. Előnyös, mert egyszerre, egy időben és szinte minden egy helyen férhető hozzá” – mondta érdeklődésünkre Barnóczki Gábor, a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének elnöke. 

A külső helyszínekre a rendezvény támogatói, a Rotary Club Miskolc-Tapolca közreműködésével szállították el a látássérülteket. Az egészségnapot már évek óta a szűrővizsgálatok munkatársai által készített egészséges és hagyományőrző ételeinek és különféle gyógyteáknak fogyasztásával egészítik ki, melyek közösségi eseménnyé szervezik az eseményt és rendre nagy sikert aratnak, hiszen kapcsolódási pontot is jelentenek a résztvevők között. Az egyesület munkatársai ezúttal is számos finomságot kínáltak. Meg lehetett kóstolni a cukkini fasírtot, a sárgarépás és a sütőtökös kockát, a zabkekszet, a fokhagymás sajtkrémet, a puliszkás tekercset különféle ízesítéssel és a padlizsánkrémet. 

További hírek

Olvasnivaló