Ugrás a tartalomra

Egy éve Miskolcon - kezdenek otthonra találni az ukrán menekültek

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2023. február 25. szombat 18:37
A Miskolcon letelepedett ukrán menekült családokat is meghívták arra az eseményre, amit a Szent Háromság Magyar Orthodox Egyházközség és a Máltai Szeretetszolgálat közösen szervezett szombaton a Szent Háromság templomban. A program célja az volt, hogy a háború kitörése után egy évvel bemutassák az ukrán menekült családok integrációs eredményeit.
Juhász Ákos képgalériája

Andrii Ivanov felesége a három gyermekükkel menekült Miskolcra, nem sokkal a háború kitörése után. Andrii táncos, ő a Miskolci Nemzeti Színházban kapott munkát. Azért jöttek Miskolcra, mert a nagymama már a városban dolgozott, és az anya a gyerekkel hozzá tudott menekülni. Az apának később sikerült elhagynia a háborús országot.

Andrii most azt mondta: nagyon szeretnek a gyerekei Miskolcon óvodába járni, szeretik az itteni intézményt, a feleségével együtt hálásak a sok segítségért, amit a városban kaptak, mindenki szeretettel fordul feléjük, és nagyon örülnek, hogy kikerültek a háborús helyzetből, és nem kell hallaniuk a bombázások, támadások zaját.

A férfinak a szakmája szerint tudott elhelyezkedni Miskolcon, viszont sok ukrán menekült esetében ez nem sikerül, mert nem tudnak magyarul. Ebben is segít nekik a Máltai Szeretetszolgálat, akik a kezdetek óta támogatják a Miskolcra érkező ukrán menekülteket. Jelenleg húsz családdal tartják a kapcsolatot.

Brindza-Pető Katalin, a szeretetszolgálat ukrán integrációs programkoordinátora azt mondta a szombati programon, hogy a háború kitörése óta "özönlöttek a menekültek", számukra Miskolcon is biztosították annak a lehetőségét, hogy belépjenek az integrációs programba. Ez azt takarja, hogy egy évig - az anyagi támogatás mellett - segítik őket az elhelyezkedésben, a gyermekek tanulásában.

Összefoglalva: hogy Miskolcon új életet tudjanak kezdeni.

- Látjuk, hogy sokkal jobban megbíznak bennünk, megnyíltak. Sokan elhelyezkedtek, minden családból legalább egy fő dolgozik. Minden gyereket be tudtunk íratni óvodába, iskolába - tette hozzá.

A Máltai Szeretetszolgálat és a Miskolci Szent Háromság Magyar Orthodox Egyházközség közösen egy rajzpályázatot is hirdetett az ukrán gyerekeknek, ennek eredményhirdetését is szombaton tartották. Az egyházközséghez is sok menekült fordult segítségért. Itt a programok és tárgyi adományok mellett lelki támogatást is kapnak a családok. Krank Andrea az egyházközség részéről elmondta, főleg édesanyák és gyermekek érkeztek először hozzájuk, akik a templom falai között kerestek vigaszt. Elmondták, Miskolcra érkezve kilátástalannak érezték a helyzetüket, de a szeretetszolgálat segítségével sikerült először a lakhatásukat megoldani, majd kidolgozták az integrációs programot, és aztán családi napokkal, adományokkal is segítették őket. A vasárnapi szertartások után háromfogásos ebédet biztosítottak számukra. A közösség pedig azóta is folyamatosan imádkozik a békéért.

A szombati eseményen ukrán családok, szervezők, segítők és Miskolc alpolgármestere is részt vett. Varga Andrea a város nevében mondott köszönetet a két szervezetnek a támogató munkáért.

- Ez a munka folyamatos, ennek köszönhetően a menekültek kezdenek otthonra találni Miskolcon - húzta alá.

A Szent Háromság templomban miskolciak és ukrán családok közösen szerepeltek, imádkoztak a békéért, és közösen vágták fel a békegalamb szimbólumával díszített tortát is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!