Ugrás a tartalomra

Egy hét, amikor minden a könyvtárakról szól

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. szeptember 27. szerda 13:35
Az Országos Könyvtári Napokat tizennyolcadik alkalommal szervezik meg országszerte, így Miskolcon is október 2. és 8. között.

Varga Gábor, Csoma-Simon Mária és Miklós Katalin. Fotó: Juhász Ákos

Idén is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. Arról, hogy pontosan milyen programokkal várják az érdeklődőket a Görgey utcai központi épületben és a fiókkönyvtárakban október 2. és 8. között, sajtótájékoztatón számolt be hétfőn délelőtt az intézmény vezetése.

Varga Gábor könyvtárigazgató elmondta, az Országos Könyvtári Napok a könyvtári szakma egyik legnagyobb ünnepe, amelyet minden össze október első hetében rendeznek meg országszerte. Mint hangsúlyozta, programot 2006 óta azzal a céllal szervezi meg az Informatikai és Könyvtári Szövetség, hogy felhívják a figyelmet a könyvtár és a könyvtárhasználat fontosságára.

- Hídépítők - a könyv híd, a könyvtár összeköt – ez lett az idei rendezvény mottója, nem véletlenül, magam is nagyon frappánsnak gondolom, hiszen a könyvtárak feladata éppen az, hogy összekössön könyveket, dokumentumokat, digitális tartalmakat az olvasókkal, használókkal. De összeköt kis csoportokat klubfoglalkozásai kapcsán, rendezvényei, programjai kapcsán – mondta el.

A könyvtár első embere hangsúlyozta, a központi épület mellett minden fiókkönyvtárban lesznek programok, kivéve természetesen az éppen felújítás alatt álló József Attila Fiókkönyvtárt.

Csoma-Simon Mária, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatóhelyettese a programokat ismertette részletesen. Mint mondta, programsorozat részeként kiállítások éppúgy helyet kapnak majd a repertoárban, mint író-olvasó találkozók.

- Október harmadikán kedden egy kiállítás nyílik a Mozgó világ folyóirat képeslapjaiból. Október negyedikén Szilágyi Zsófia Emma kötetének a bemutatója lesz, amely a Szonja címet viseli, vele Kondás Krisztina kolléganőm beszélget. Október ötödikén, csütörtökön pedig itt a központi épületben Kruszovszky Dénes legújabb kötetének a bemutatójára kerül sor, a beszélgetőtárs Barcsai László lesz.

Fotó: Juhász Ákos

A változatos programok mellett ráadásul október 6-án, pénteken kedvezményes beiratkozási lehetőséggel várják olvasóikat, ami az újonnan beiratkozókra és az olvasójegyüket meghosszabbítókra is vonatkozik majd.

Az Országos Könyvtári Napok zárónapján rendezik meg – már hagyományosan – a Könyves Vasárnapot - ennek programjairól Miklós Katalin, a gyermekkönyvtár vezetője szólt.

- A programon délelőtt tíz és délután kettő óra között várja a látogatókat a központi épület. A nap egy családi vetélkedővel kezdődik majd, ami a „Kövesd a Rózsát” címet viseli. Ennek keretében Csipkerózsika története elevenedik meg majd a könyvtár különböző részein. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület is vendégünk lesz, ők természetesen a kézművességet kínálják a gyerekeknek, játszóeszközök is lesznek, mindenféle készség-és képességfejlesztő játékok. A Csodamalom Bábszínház jóvoltából megelevenedik a Meseláda című produkció, mentőkutyás bemutató és színházi táncos produkció is várja az érdeklődőket - tette hozzá. 

A nap záróakkordjaként idén is díjazzák majd a legfiatalabb, a legidősebb és a legszorgalmasabb olvasókat is, a programsorozat utolsó momentumaként pedig az olvasók tortáját is megkóstolhatják majd a résztvevők.

Részletes programokat a könyvtár honlapján találnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!