Ugrás a tartalomra

Egyedülálló városfejlesztési programot indít Miskolc

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. november 23. szerda 17:15
A most induló program Hodobay Sándor, vagyis Nagy-Miskolc atyja után kapta nevét.

Szunyogh László főépítész, Veres Pál polgármester, Szopkó Tibor alpolgármester és Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok. Fotók: Horváth Csongor

Komplex szemléletű városfejlesztési programot indít Miskolc annak érdekében, hogy az elmúlt évtizedekben leromlott, elhanyagolt állapotba került városrészek, tömbök, jellegzetes épületek megújulhassanak. A Hodobay Sándorról, a város történetének egyik megatározó polgármesteréről elnevezett program részleteit sajtótájékoztatón ismertette szerdán Veres Pál, Miskolc polgármestere, Szopkó Tibor alpolgármester és Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok.

Hodobay Sándor 1922 és 1935 között volt Miskolc polgármestere, és bár több városvezető tett lépéseket ebbe az irányba, mégis Hodobayt szokás Nagy-Miskolc atyjának is nevezni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Miskolc, Diósgyőr és Hejőcsaba egyesítésével, egy ipari, kereskedelmi, egyetemi, kulturális és idegenforgalmi központot hoztak létre a térségben – indokolta Veres Pál azt, hogy miért éppen Hodobayról nevezték el az új ingatlanfejlesztési programot.

- Munkásságának számos eredményét a mai napig tetten érhetjük a városban. Nevéhez fűződik többek között a háború alatt félbeszakadt építések befejezése, a város utcáinak lekövezése, kivilágítása, köztemető kialakítása, a Búza téri vásárcsarnok és számos más középület felépítése. Hidak, parkok épültek az ő idején, faültetési program indult, sőt Deák Ferenc szobrának felállítása is erre az időre datálódik, ami Kossuth és Szemere szobrai után a harmadik ilyen köztéri alkotás volt Miskolcon – sorolta a városvezető hozzátéve: a nagy előd nevét őrzi a Gömöri-pályaudvar mögötti városrész, a Hodobay-telep is.

Program Nagy-Miskolc atyjának szellemiségében

„Óvjuk és ápoljuk azt az örökséget, amit Hodobay Sándor ránk hagyott, és ebben a szellemiségben, hagyatékát folytatva szeretnénk továbbfejleszteni a várost – fűzte hozzá Veres Pál.

A program célja az, hogy fenntarthatóbb, élhetőbb, biztonságosabb és vonzóbb városkép alakuljon ki Miskolcon, ami a város megtartó-képességét is növelheti – ezt már Szarka Dénes fejlesztési tanácsnok jelentette ki, aki a terv három alappilleként a komplex szemléletű belvárosi tömbfejlesztést, a magánbefektetői beruházásokat és az épített örökség, valamint a településkép védelmét jelölte meg.

A program kidolgozása Szopkó Tibor alpolgármester nevéhez kötődik, aki modell- és példaértékűnek nevezte a Hodobay-programot, hasonló talán csak fővárosi kerületekben működik, de a vidéki Magyarország nagyvárosaiban biztosan nem.

Ezt követően az alappilléreket ismertette részletesen. Miskolcon több mint fél évszázada nem történt átfogó, valódi komplex tömbfejlesztés – kezdte –, az utolsó ilyen irányú próbálkozások harminc éve voltak, de az a program akkor nem lett sikeres.

Helyreállítanák a településképet

- Az a szándékunk ezzel a programmal, hogy ikonikus épületek, épülettömbök újuljanak meg a program keretein belül. Ilyen például a Vasaló-tömb, a Centrum tömb (Stern-ház, Rosenwasser-palota és Márkus-palota és az egykori Lefler vendéglő) és például a Kazinczy-tömb. Ezek mind ikonikus, fontos területei a belvárosnak. A fő cél az, hogy a város képe megváltozzon, az említett területen felszámoljuk a jelenlegi méltatlan állapotokat – mondta az alpolgármester, aki hozzátette: ezeken a területeken az önkormányzat fejlesztési kötelezettséggel értékesítené a meglévő ingatlanjait a városkép javulása érdekében.

A magánbefektetőket is segítenék: összegangolnák érdekeiket a városéval, annak érdekében, hogy olyan beruházásokkal gazdagítsák a várost, mely a befektetők, a városlakók érdekeit és a településképi szempontokat is figyelembe veszik.  „A településkép védelmére nagy hangsúlyt fektetünk azon ingatlanok tekintetében is, melyek évtizedekkel ezelőtt kerültek magántulajdonba, és mivel nem hasznosították őket, mára lepusztultak és rombolják a városképet. Ezek tulajdonosaival előzetesen tárgyalásokat kezdünk a megoldások érdekében. Amennyiben ezek nem vezetnek sikerre, úgy hatósági eszközökhöz fogunk nyúlni, hogy Miskolc érdekeit megvédjük” – tette hozzá Szopkó Tibor.

Az alpolgármester elmondta még, a decemberi közgyűlésen már a napirendi előterjesztések között is szerepelni fognak a programhoz kapcsolódó elemek. A tervek szerint jövő év elején tartanak egy nagyszabású szakmai konferenciát, amivel az előkészítési szakaszt zárják majd le.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!